Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • YT

Co sądzicie o tych wydarzeniach? Nasuwa się pytanie, kto zamieszał w głowach greckiej (a dwa lata temu francuskiej) młodzieży? Komu zależało na destabilizacji sytuacji? Kto za to zapłacił?

Nawiasem mówiąc, obserwując wydarzenia w Grecji czy Francji zaczynam doceniać nasz naród. Może i jest trochę wsiokowaty, ale nigdy by sobie nie pozwolił na masowe zamieszki z powodu jakiejś kosmetycznej reformy.
  • Anonim

A to o jakąś reforme chodziło? Ja słyszałem że o brutalność policji. a takie doświadczenia juz mamy. W Słupsku zdaje się.
  • YT

>krist044 napisał
    >A to o jakąś reforme chodziło? Ja słyszałem że o
    >brutalność policji. a takie doświadczenia juz mamy. W
    >Słupsku zdaje się.

Przecież zamieszki zaczęły się przed zastrzeleniem tego gówniarza... I nie chodzi tutaj o jego śmierć, bo motłoch nie niszczy posterunków, tylko banki i sklepy. Wyraźnie czuć ideologiczne skrzywienie, za które ktoś jest odpowiedzialny. Ludzie bowiem nie rodzą się fanatykami.
  • Anonim

Szczerze mowiac lata mi to koło...Aby na wiosne/lato krwawo stłumili bunt, żeby turysci w spokoju mogli zwiedzac ten stary kraj.
    Co do Polski - jestesmy ostoją starej Europy. W przyszlosci, jesli nasze spoleczenstwo radykalnie sie nie zmieni, spoleczenstwa zachodnie beda musialy dazyc do tego "zeby bylo jak w Polsce". Taka prawda.
  • dudek

>Raf napisał

>
    >Nawiasem mówiąc, obserwując wydarzenia w Grecji czy
    >Francji zaczynam doceniać nasz naród. Może i jest trochę
    >wsiokowaty, ale nigdy by sobie nie pozwolił na masowe
    >zamieszki z powodu jakiejś kosmetycznej reformy.

jaki wsiokowaty? Znaj własną wartość.
  • YT

>dudek napisał
    >jaki wsiokowaty? Znaj własną wartość.

Znam zbyt wielu ludzi, by mieć dobrą opinię na temat naszego spoleczenstwa. Jak widać, nie tylko u nas dominuje mentalna wiocha.
  • Camilo Loco

Gdzie wiocha, tam radocha,
    Bo mieszczuchy są jak duchy.; )
  • Anonim

>Raf napisał
    >>dudek napisał
    >>jaki wsiokowaty? Znaj własną wartość.
    >
    >Znam zbyt wielu ludzi, by mieć dobrą opinię na temat
    >naszego spoleczenstwa. Jak widać, nie tylko u nas dominuje
    >mentalna wiocha.

A znasz naród nie wsiokowaty?
  • Sebastian

Niech na całym świecie wojna - byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna! :P

U nas raczej do tak wielkiej rozróby by nie doszło - społeczeństwo nie jest aż tak zlewaczałe jak tam..
  • YT

>The Special One napisał
    >>mentalna wiocha.
    >A znasz naród nie wsiokowaty?

Nie wszędzie na widok protestujących związkowców mówi się "niech walczą o swoje". Nie wszędzie ludzie w wieku 50 lat uważają się za przemęczonych starców, którym należy się emerytura. Nie wszędzie na widok Murzyna rozdziawia się gębę i krzyczy "pa, pa, corny!". Tak czy inaczej, Grecy są bardziej zryci; )
  • No dobra...

Z pewnością Grecy powaleni siłą waszej argumentacji spokojnie rozejdą się do domów.

Ale z jednym się zgodzę - w Polsce panuje mentalna wiocha.

Nie wszędzie kapitaliści znajdują tylu pożytecznych idiotów. Nie wszędzie panuje pracoholizm i fetysz pieniądza. I nie wszędzie fani kapitalizmu narzekają, że nie zarobili fortun bo im to socjalizm/Żydzi/etatyzm/(wstaw tu sobie co chcesz) uniemożliwił.
  • dudek

przejdz się do ZUSu coś załatwić. Powodzenia
  • YT

>No dobra... napisał
    >Z pewnością Grecy powaleni siłą waszej argumentacji
    >spokojnie rozejdą się do domów.

Niestety, tych ludzi nie powalisz żadną argumentacją :(

>Nie wszędzie kapitaliści znajdują tylu pożytecznych
    >idiotów.

Socjalistom wychodzi to znacznie lepiej. Zwolennicy kapitalizmu nic nie tracą na swoim stanowisku. Ten system, nawet w swojej eurosocjalnej wersji, dał mi znaczny awans w porównaniu do PRL...

>Nie wszędzie panuje pracoholizm i fetysz
    >pieniądza.

Odnoszę wrażenie, że pracoholizmem nazywasz zwyczajną i chwalebną pracowitość. No ale musiało zabrzmieć pejoratywnie, więc ten "holizm" trzeba było dorzucić. Fetysz pieniądza? Z tego co wiem, to grecka młodzież nie walczy o dziewictwo Maryi Panny, tylko właśnie przeciw ograniczeniu wydatków na szkolnictwo. Uwaga: wydatków, PIENIĄDZ! Chodzi oczywiście o żądzę pieniądza greckich belfrów, którzy to stoją za tymi protestami.

Bawi mnie, gdy socjaliści zarzucają liberałom żądzę pieniądza, po czym sami wołają do parlamentarzystów o pieniądze na wyższy socjał.

>I nie wszędzie fani kapitalizmu narzekają, że
    >nie zarobili fortun bo im to socjalizm/Żydzi/etatyzm/(wstaw
    >tu sobie co chcesz) uniemożliwił.

Znasz choć jednego, który gada o Żydach?

Socjalizm, etatyzm - zaprzeczysz, że system ów pogarsza perspektywę dojścia na szczyty?
  • Camilo Loco

Wcale, że nie, a przynajmniej zależy komu uniemożliwia. Na przykład krętaczom, oszustom i innym Dyzmom bardzo ułatwia.

W kapitalizmie żyliby na skraju nędzy, a w etatyzmie mogą pławić się w luksusach!
    Sprawiedliwość dyzmowa,tfu, społeczna.; ]
  • No dobra...

Bicie piany...
  • Anonim

no chcieli w 45 stalinizm i źli zachodni alianci im na to nie pozwolili. No i od po wojnia są przez to na wszystkich obrażeni. Manifestują to kolejne pokolenia, pęd do czerwonego poddaństwa.
  • No dobra...

>no chcieli w 45 stalinizm i źli zachodni alianci im na to nie pozwolili

Źródło?

>pęd do czerwonego poddaństwa.

Myślenie?
  • Echelon

>Raf napisał
    >>krist044 napisał
    >>A to o jakąś reforme chodziło? Ja słyszałem że o
    >>brutalność policji. a takie doświadczenia juz mamy. W
    >>Słupsku zdaje się.
    >
    >Przecież zamieszki zaczęły się przed zastrzeleniem tego
    >gówniarza... I nie chodzi tutaj o jego śmierć, bo
    >motłoch nie niszczy posterunków, tylko banki i sklepy.
    >Wyraźnie czuć ideologiczne skrzywienie, za które ktoś
    >jest odpowiedzialny. Ludzie bowiem nie rodzą się
    >fanatykami.

z Twojej wypowiedzi wynika z tonu jej , ze masz lekceważący stosunek do ludzi , nie jesteś potomkiem w prostej lini jakiejś sarmackiej szlachty ???

co do meritum , zamieszki wynikły jako reakcja na informacje o kryzysie , kryzysie w którym bieda doskwiera pracującym a ci co go powodują , wysocy menadżerowie banków wypłacają sobie milionowe premie i uciekają na wyspy Bahama.

Ja też mam takie zdanie o bankierach tu i tam , ale na ulice nie wyjdę póki co , bo mam nowoczesną polską mentalność komputerowca , który nie wychodzi na ulice protestować. Grecy są po prostu inni , bardziej południowi.

• YT

>Kocik napisał
    >z Twojej wypowiedzi wynika z tonu jej , ze masz
    >lekceważący stosunek do ludzi , nie jesteś potomkiem w
    >prostej lini jakiejś sarmackiej szlachty ???

Jeśli ktoś dobrowolnie walczy o zaprowadzenie czegoś, z czym my się męczyliśmy przez 50 lat, to jak mam go traktować? Świat byłby już o wiele bardziej do przodu, gdyby nie głupota, która nie pozwala ludziom uczyć się na błędach poprzednich pokoleń. Skoro wiadomo, że socjalizm się nie sprawdził, po co dalej brnąć w ten syf?

>co do meritum , zamieszki wynikły jako reakcja na
    >informacje o kryzysie , kryzysie w którym bieda doskwiera
    >pracującym

Akurat najwięcej do powiedzenia na ateńskich ulicach mieli ci, co jeszcze nigdy nie pracowali.

>a ci co go powodują , wysocy menadżerowie
    >banków wypłacają sobie milionowe premie i uciekają na
    >wyspy Bahama.

Akurat praprzyczyną kryzysu były z gruntu antykapitalistyczne reformy systemu finansowego z pierwszej połowy XX wieku. Teraz mamy tylko tego konsekwencje.

>Ja też mam takie zdanie o bankierach tu i tam , ale na
    >ulice nie wyjdę póki co , bo mam nowoczesną polską
    >mentalność komputerowca , który nie wychodzi na ulice
    >protestować. Grecy są po prostu inni , bardziej
    >południowi.

I mają inne doświadczenia historyczne.
  • No dobra...

>Jeśli ktoś dobrowolnie walczy o zaprowadzenie czegoś, z czym my się męczyliśmy przez 50 lat, to jak mam go traktować? Świat byłby już o wiele bardziej do przodu, gdyby nie głupota, która nie pozwala ludziom uczyć się na błędach poprzednich pokoleń. Skoro wiadomo, że socjalizm się nie sprawdził, po co dalej brnąć w ten syf?

Zastanawiam się tylko czy Twoja ignorancja jest celowa czy też może raczej bezmyślna.

>Akurat najwięcej do powiedzenia na ateńskich ulicach mieli ci, co jeszcze nigdy nie pracowali.

Jednak jest to ignorancja bezmyślna. Poczytaj sobie kto zorganizował n a j w i ę k s z y protest w Grecji w ciągu ostatniego tygodnia. Podpowiem, że protest ten miał miejsce w środę. W którą - sam poszukaj. A jak nie to przestań pieprzyć głupoty.

>Akurat praprzyczyną kryzysu były z gruntu antykapitalistyczne reformy systemu finansowego z pierwszej połowy XX wieku. Teraz mamy tylko tego konsekwencje.

Tak. Nieprzerwanie od lat 90 gospodarka jest rozregulowywana w imię liberalnych bredni o "powszechnym dobrobycie w kapitaliźmie". Powoduje co co prawda kolejne kryzysy, ale przecież i tak całą winę można (ba - należy!) zwalić na mitycznych socjalistów, którzy za cal swojego życia postawili sobie szkodzenie przeciętnemu człowiekowi.

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.

>I mają inne doświadczenia historyczne.

A to akurat prawda. Właściwie to cały charakter dzisiejszych protestów wynika z uwarunkowań historycznych.

Gdybym mieszkał w Grecji - byłbym konserwatystą. xD
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)