Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kamil P.

Czy można myśleć logicznie i racjonalnie , wierząc że bogiem jest człoweik, którego urodziła żydówka dziewica, który czynił cuda , a 3 dni po smierci zmartwychwstał?? Na serio w to wierzycie?
  • majk

Bardziej niż w wyroki WHO :>
  • Promyczek

Jak ja kocham prowokacje :D
  • Kamil P.

:) ale to nie jest prowokacja, zawsze mnie to intrygowało
  • Camilo Loco

>Kamil P. napisał
    >Czy można myśleć logicznie i racjonalnie , wierząc że
    >bogiem jest człoweik, którego urodziła żydówka
    >dziewica, który czynił cuda , a 3 dni po smierci
    >zmartwychwstał?? Na serio w to wierzycie?

Nooo... na tym polega WIARA i religia, nie? :>

Naprawde Kamil, jesli nie wylewasz swoich frustracji zwiazanych z jutrzejszym dniem swietym dla Chrzescijan, to zachowujesz sie jakbys jechal na dragach lub wodce...
    Zeby ktos z twoim wyksztalceniem i pozycja zadawal tak bezsensowne pytania na ktore sa tak oczywiste odpowiedzi.
  • Kamil P.

Hmmm, ciekawe czy mój ulubiony kolega z grona nie zrozumiał pytania czy tak pieknie prosi sie o riposte po której będzie 'w ramach hobby' mógł ocenic moja inteligencję;)
  • Promyczek

>Kamil P. napisał
    >:) ale to nie jest prowokacja, zawsze mnie to intrygowało

Słonko, ależ oczywiście, że jest to prowokacja. Doskonale znasz odpowiedź na swoje pytanie, a wątek zakładasz tylko po to, żeby ot tak z okazji Świąt pojeździć sobie trochę po katolikach.

Z okazji Świąt życzę pokoju w sercu i żeby Cie ten kościół tak nie bolał. Wesołych Świąt. :>>>
  • Kamil P.

Ale on będzie bolał niestety:) na szczescie ubywa was:) dziekuje za zyczenie bardzo lubie choinke i spotkania z rodziną:)
  • Camilo Loco

Ty jednak nie jestes cwiercinteligentnym wyksztalciuchem. Ty jestes az intelektualista, Kamil :P!

Od dzisiaj mowcie mi Stasiek (imie z bierzmowania, ale co tam) albo po nicku!

Dzieki i Wesolych Swiat.; )
  • Camilo Loco

Ale jeszcze wracajac, kazdy wierzy w co chce. Jedni wierza w absolut w trzech osobach, inni w bostwo, ktorego imienia nie wolno nawet wymieniac, by go nie obrazic (Jahwe), jeszcze inni modla sie do Keynesa pytajac "ile jeszcze mamy wpomopowac kasy, by ta gospodarka zaczela dzialac"... i nie nalezy sie temu dziwic, ani tym bardziej zadawac pytan dlaczego. Dlaczego akurat to a nie cos innego, a moze lepiej modlic sie do tamtego bostwa, bo cos tam... preferencje ludzkie sa niezbadanie i dobrze, bo taka wiedza to mogla by sie stac niezpieczna w rekach szalonych technokratow.
    Predzej mozna pytac o sam sens religii: co ona daje? Czemu ludzie w ogole wierza ? etc. etc.
  • Sześć stóp pod ziemią

>Kamil P. napisał
    >:) ale to nie jest prowokacja, zawsze mnie to intrygowało

Kamil, po co pytasz, jak wiesz, że wierzymy. To, że Ty masz na tyle zamknięty umysł, że nie jesteś wstanie nie oznacza jeszcze, że nikt nie może; )
  • YT

>Kamil P. napisał
    >Czy można myśleć logicznie i racjonalnie , wierząc że
    >bogiem jest człoweik, którego urodziła żydówka
    >dziewica, który czynił cuda , a 3 dni po smierci
    >zmartwychwstał?? Na serio w to wierzycie?

Nie jestem lekarzem, ale podejrzewam, że w waszej branży istnieje wiele rzeczy, które bierze się na wiarę, bo stuprocentowych dowodów nie ma.

Zjawisko religii ma silne podstawy socjologiczne - służy cementowaniu tradycji i zdrowej kondycji społeczeństwa. Przeciętny człowiek nie jest w stanie zachowywać się w przyzwoity sposób bez groźby mąk piekielnych. Bóle egzystencjalne wymagają wiary w życie pozagrobowe, inaczej większość z nas by żyła w głębokiej depresji. Wobec powyższego jest jak najbardziej zrozumiałe, że wiele osób ulega religii.

Wiara w takiej czy innej formie jest ludziom potrzebna, inna sprawa, by nie stała się ona paliwem dla nienawiści i głupoty ludzkiej. Jeśli bowiem wierzymy w Boga tylko po to, by rzucać granatami do wnętrza kościołów czy kamieniami w sodomiczne parady, to powinniśmy zrobić baranka w ścianę. Szatan pozostanie Szatanem, choćby nawet wystroił się w ornaty.
  • ● Sam ●

Szkoda,że padły tutaj jakiekolwiek odpowiedzi.
    Człowiek który obraża innych i tak jawnie prezentuje swoje chamstwo dotychczas po części ukrywane - nie zasługuje na odpowiedź.

Na głupie pytania są głupie odpowiedzi, a na głupsze pytania nie powinno być żadnej odpowiedzi.
    Ale święta Tego,który "nie był Bogiem" obchodzić będzie.
    Nawet odwagi taki pan Mocny Kamil nie ma,by powiedzieć - dla mnie Chrystus jest nikim, tak więc jego narodzin nie obchodze.
    Dla mnie właśnie tak mówiący i robiący ludzie mają jaja, a nie internetowi napinacze.. oni ich nie mają.

Ps.Pan inteligencik dowiedział się coś więcej o całunie turynskim i chuście z Manoppello?
    Piszą o tym w świątecznym dodatku Polityki,czy nie?
  • kenny

o wchodzimy na nienaturalne przedmioty kultu które według wiernych sa autentyczne XD
  • Anonim

E tam, odpala sobie Zeitgeist i tam panowie "historycy' z Zeitgeist powiedza nam, ze Jezusa nie było. Szkoda słów.
  • kenny

to nie panowie z ducha czasu stwierdzili ze go nie było , ale wiele lat wczesniej wysuniento ta teze, bo pozabiblijnych dowodów na jego istnienie nie ma, wiec ciezko w micie upatrywac prawdy
  • majk

• Anonim

>kenny napisał
    >to nie panowie z ducha czasu stwierdzili ze go nie było ,
    >ale wiele lat wczesniej wysuniento ta teze, bo
    >pozabiblijnych dowodów na jego istnienie nie ma, wiec
    >ciezko w micie upatrywac prawdy

Są pozabiblijne dowody, ale po co taki ktos jak Ty ma je znac. Tą teze wysunięto w Oświeceniu, ale juz dawno temu upadła.
    Swetoniusz, Tacyt, Pliniusz, Józef Flawiusz, przekazy literatury żydowskiej...faktycznie mało jak na okres, gdy historie głównie się pisało w ten sposób, aby przylizac dupę Cesarzowi. Nie ma żadnych poważnych ludzi, ktorzy neguja istnienie Jezusa. Musiało być przykre dla lewactwa, gdy Kołakowski zjechał was parę lat temu w artykule :)
  • Camilo Loco

Masz jakiś link do tego artykułu lub odnośnika do tej sprawy?
  • Anonim

To trzeba byłoby płatne archiwum wykupić na 5 minut z GW. Kołakowski z roku 1995 bodajze..."Nasza sprawa wieczna z Jezusem" tak bodajze sie nazywał
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)