Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nakarm Rurka

Wiele krajów ma banki centralne które wcale nie sa państwowe. Może by to wcale nie był taki głupi pomysł.
  • Camilo Loco

Jaki na przykład?
  • Anonim

USA i Fed i to bardzo zły pomysł był.
  • Camilo Loco

Spółki akcyjne odgórnie kierowane przez rząd? No to mamy zupełnie różne definicje własności prywatnej. :P

W moim słowniku jest to między innymi możliwości dowolnego rozporządzania, czego akcjonariusze Fedu uczynić nie mogą. Ogólnie rzecz biorąc oni niewiele mogą, nawet sprzedać swoich akcji. :]
  • Anonim

zastanawiam się czy czasem to nie jest jednak odwrotnie, że to fed ma większy wpływ na rząd, ale nie jestem znawcą tematu, poprostu Fed uchodzi za prywatny bank.
  • Camilo Loco

>Paweł napisał
    >zastanawiam się czy czasem to nie jest jednak odwrotnie,
    >że to fed ma większy wpływ na rząd,

W dużym uproszczeniu: Rząd chce się uzbroić, więc daje zamówienie do Fedu, by ten "stworzył" trochę kasy z powietrza za pomocą ich dodruku bądź wykupienia obligacji rządowych.

>ale nie jestem
    >znawcą tematu, poprostu Fed uchodzi za prywatny bank.

Tak "prywatny" jak PRL liberalny.

Nie znam dokładnej genezy powstania samej instytucji, choć doskonale rozumiem intencje ustawodawcy, czyli W. Wilsona, który w 1913 roku zarządził utworzenie Rezerwy Federalnej.

http://www.mises.pl/849/mateusz-mac...
  • PFM

Co najważniejsze, nie było to rewolucyjne posunięcie, gdyż w 1913 nie nastąpiło przejście z dnia na dzień z systemu wolnej bankowości do bankowości dwustopniowej. Znacznie wcześniej przecież bankowość regulowało prawo stanowe, zmonopolizowano dolara na terenie USA (w trakcie Wojny Secesyjnej) i wprowadzono nadzór ze strony władzy federalnej. Jak system już funkcjonował źle, to ciężko się dziwić że po runach na banki Wilson 'z dobrymi intencjami' utworzył Fed.
  • Nakarm Rurka

Ja uważam że wcale nie powinno być rzadowej kontorli nad owym prywatnym NBP.
  • Camilo Loco

"Prywatnym"? Czy cos mnie ominelo?

NBP jest akurat zwyklym panstwowym bankiem centralnym.
  • Nakarm Rurka

Ale po prywatyzacji którą postuluje autor watku byłby już prywatny.
  • Camilo Loco

Nie zrozumiałem, bo mam wpojoną definicję "własności prywatnej", która zasadniczo uszczupla bądź całkowicie eliminuje wszelką rządową kontrolę. Jeśli bank byłby prywatny, to nie kontrolowany przez polityków, lecz prezesa.; ]
  • PFM

Przede wszystkim sama prywatyzacja banku centralnego to pomysł skrajnie idiotyczny bez zniesienia monopolu na kreację pieniądza fiducjarnego, utworzenia 100% rezerw obowiązkowych (włącznie z 'wypchaniem' istniejącej podaży pieniądza bezgotówkowego rzeczywistym zabezpieczeniem), możliwości zwrócenia ludziom pieniędzy, które by stracili w obliczu upadku waluty fiducjarnej, czy zniesienia ustalania stop procentowych przez jakikolwiek organ państwowy.

NBP stałby się kolejnym konkurentem na zdecentralizowanym rynku bankowym.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)