Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aniollech

Nazwałem je dziwnymi zasadami ogólnymi.
    Są to sposoby w jakie mydli się nam oczy. Skomentowałem je kilkoma moimi poglądami na problemy etyczne przewijające się w tzw. POLITYCE
    Oto i one:
    Dziwne zasady ogólne
    opublikowane: 11 kwi 2010 10:37 przez Lech Tarnawczyk na stronie http://www.aniollech.prv.pl
    Zasada 1.) Pytania zamknięte
    Coraz częściej mydli nam się oczy stawiając nas przed zamkniętymi pytaniami: Jesteś za czy przeciwko aborcji, eutanazji, adopcji dzieci przez pary homoseksualne i podobnymi... Krew mnie zalewa kiedy te pytania stają się orężem w kampaniach wyborczych. Odpowiedzi na te pytania nie podają przyczyn a to właśnie dopiero w motywach działań można dostrzec prawdziwe problemy społeczne. Zamiast zastanawiać się nad zasadnością prawa do aborcji powinniśmy zapytać czemu matka chce zabić własne dziecko. Niezależnie czy uważa się płód za osobę czy też nie z czystej naukowej ciekawości może warto było by się dowiedzieć co popycha ją do tego czynu. W przypadku eutanazji- czemu pacjent domaga się ostatecznego zakończenia jego cierpień lub w przypadku biernej eutanazji prosi o zaprzestanie leczenia.
    Zasada 2.) Odczłowieczanie
    Odczłowieczanie w naszych ponowoczesnych czasach jest na porządku dziennym. Odczłowieczamy ludzkie płody, homoseksualistów, pedofilów,terminalnie chorych pacjentów NFZ i wiele innych niewygodnych grup i jednostek. Wystarczy nadać etykietkę i już bezkarnie pozbawiamy praw do życia, adopcji, płodności, podmiotowości...
    Terminy zastępcze pozwalają nam traktować ludzi nie jak osoby ale przypadki.
    Czy każda osoba jest równa wobec prawa?
    Czy osoba nie jest godna tego aby jej przypadek był zawsze rozpatrywany indywidualnie a nie względem grupy do której przynależy?
    Czy ma prawo do samostanowienia o sobie i tym samym podejmowania decyzji sprzecznych z przekonaniami innych grup czy jednostek?
    Zasada 3.) Rozwiązywanie skutków problemów
    Czy naprawdę nadrzędnym problemem jest to czym mydlą nam oczy?
    Jestem za metodą zapłodnienia in vitro, ale przeciw traktowaniu jej jako rozwiązującej problem bezpłodności i jej finansowaniu przez NFZ gdyż nikogo jeszcze nie uleczyła.
    Jestem przeciwny stosowaniu antykoncepcji w celu uniknięcia niechcianej/ niepożądanej ciąży gdyż nie służy budowaniu trwałych odpowiedzialnych więzi, uczy jedynie przedmiotowego traktowania drugiego człowieka.
    Jestem za aborcją, ale przeciw traktowaniu jej jako metodę planowania rodziny.
    Jestem za eutanazją, ale przeciw pozostawianiu osoby pragnącej umrzeć bez kompleksowego wsparcia.
    Jestem za tym aby homoseksualiści mieli prawo do posiadania potomstwa w tym również adopcji, ale przeciw temu aby przysposabiane dzieci trafiały do rodzin zmniejszających ich szanse na rozwój poznawczy i afektywny nieodbiegający od normy, lub temu aby dorosłość osiągały w domach dziecka.
    Zasada 4.) Moralna krytyka
    Problem nie znika jeśli zakaże się złego, z naszego punktu widzenia, rozwiązania!
    Nie nauczymy podmiotowo traktować drugiego człowieka zakazując stosowania antykoncepcji.
    Nie traktujemy indywidualnie, odgórnie zakazując przerywania ciąży, czy nie dając prawa do eutanazji.
    Problem niechcianych dzieci, rodzin wielodzietnych, osób pozostających bez wsparcia lub/i edukacji nie zniknie jeśli wszystko na co nas stać to tylko manifestacje piętnujące złe rozwiązania.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)