-
Anonim
Według mnie to Cimoszewicz wypadł lepiej. Mówił, krótko, konkretnie i na temat. Robi wrażenie doświadczonego polityka. Tusk zaś, zaserwował nam masę wyuczonych na pamięć haseł i sloganów, którymi karmi się ludzi na festynach wyborczych. W oczach Tuska widać było strach. Ważył każde słowo zanim je wypowiedział.
Szanuję pana Tuska, ale według mnie nie nadaje się, oraz nie ma predyspozycji by pełnić funkcję prezydenta RP. Czy Wy też odnosicie wrażenie, że z merytorycznego punktu widzenia, Cimoszewicz jest dużo lepiej przygotowany? Pan Tusk uprawiał jedynie pustą demagogie i lanie wody? Jakie jest Wasze zdanie?
-
Siostra Katarynka 2
ja mam odmienne zdanie niż Twoje Houx - czy uważasz że człowiek który oszukuje i zataja niektóre fakty jest dobrym reprezentantem naszego kraju ?? wiesz ja już wole sto razy Tuska który - jak uważasz miał mase wyłuczonych sloganów i haseł ( zreszta jak kazdy polityk ) - ale przynajmniej jest w miare uczciwym człowiekiem - a nie Cimoszewicz wokół ktorego ciągle sa jakieś niedomówienia - bylo trzeba zwrócić uwage na jego wyraz twarzy - wygladal tak jakby kpił ze wszystkich. Ale szanuje Twoja opinie - kazdy ma prawo do swojego zdania - w koncu gdyby tak nie bylo to w czołówce nie byloby ani Tuska ani Cimoszewicza ani Kaczyńskiego :))
Pozdrawiam -
Beton partyjny
Obaj kandydaci wypadli beznadziejnie. Nie wiem kto na nich zagłosuje...Na tej debacie można było zasnąć. Tusk to mizeria i wada wymowym a Cimoszewicz to buta i arogancja. Ich poczynania dało się zobaczyć już wcześniej. Wszystkie dzisiejsze ich twarze to zabieg socjotechniki. Marszałek Cimoszewicz upominający sie o biednych, mówiący o nierównym podziale dóbr w kraju (!), a jako członek rządu, parlamentarzysta nic w tym kierunku nie zrobił. A Tusk? Zawsze był bezbarwnym nudziarzem, który nie ma żadnego programu po za 3x15 , który doprowadzi do wzrostu cen. Być może skorzysta na tym mała grupka ludzi, tych najbogatszych i to pewnie z naszej kochanej stolicy. A "przyzwoitość w polityce"? Ciekawą przyzwoitością było wywalenie Gilowskiej pod błachym pretekstem z PO (cel był taki żeby pozbyć się silnej osobowości) i jednoczesne trzymanie w partii Piskorskiego, powiązanego ze sprawą mostów. Piskorski, jeden z najbogatszych posłów, podobno dorobił się majątku...odśnieżając chodniki. Inną sprawą jest to, że ten Lis jest żałosny. On tak jest za PO że nawet nie potrafi tego ukryć. Zresztą już większość mediów kreuje i Tuska i PO. Mam nadzieję że ludzie nie dadzą się nabrać platfusom, komuchom i pisuarom i wybiora wreszcie właściwie. A te sondaże to kpina. Takie różnice w prognozach to absurd. Takie prognozy robi się w krajach dawnego ZSRR (Uzbekistan, Turkmenia). Jak widać niestety w Polsce też... -
Kalif
Wokół Tuska też pojawił się szereg pytań.
Kampania wyborcza to nie tylko mądre argumenty ale zarówno wynajdywanie haków.
Tusk zaniżył wartość nieruchmości w oświadczeniu majątkowym, wszystkie gazety w Polsce zastanawiają się skąd Dondzio wziął pieniążki na mega kampanie.
Ci ciekawe, tegoroczna kampania pod względem ilości i mocy jest największą w III RP.
Jest konieczna i nieodzowna w społeczeństwie obywatelstkm, a takie chcemy budować.
Ale coraz częściej pojawia się pytanie gdzie jest tego granica ? -
-
LEFTBEHIND (Marcin N PR-man)
czy zauważyliście jakie miny strzelał cimoszko? myślałem że wstanie i strzeli albo tuska albo lisa:) -
♀ jagnioł λ
ja to właściwie tej największej kampanii nie widzę prawie wcale. kilka plakatów na mieście.. i tyle O_o
ktoś tam powiedział, że cimosz to arogancja i buta.. a który z pozostałych taki nie jest? to ja już wolę sepleniącego donalda niż nieudolną kaczkę, która już jako prezydent miasta (stołecznego!) dała ciała po całości. gdzie te chwalone w jego spocie usprawnienia miasta! a może to o innym mieście mowa? O_o
cimoszewicz rzeczywiście ma wyraz twarzy jakby miał powiedziec: sram na was..
a poza tym nie ufam człowiekowi, który jest tak ślepo pewny siebie, że dopiero w ostatniej chwili i to kiedy już jest za późno dostrzega, że nie miał racji! był tak pewny tego, że 'ludzie go znają' i nie musi się zniżać do wszelkich debat, że dopiero jak jego poparcie poleciało na łeb, postanowił się im przypomnieć.. -
j
rozczarowany jestem.Tusk w debacie wypadł kiepsko. Bardzo- na pytanie dlaczego On bedzię lepszy jako prezydent od Cimoszewicza zaczał gadać o roku 78 i nielegalnej opozycji. Chciałbym usłyszeć więcej o przyszłości, ale bez tego "wspólnego domu" [czyje to było hasło w parlamentarnych 4 lata temu?], "świadomości że władza się nami opiekuję". Więcej konkretów o polityce zagranicznej i decyzjach wojskowych, bo tym ma się prezydent zajmować. a nie 3razy15!
-
Brat Panek Tadeusz Edmund
haha no i te gadki ,ze ma nadizeje:-) a cimoszenko jak zawsze: smutas. blah! -
Anonim
Ja tej debaty nie oglądałem. Bo na czym polega taka debata? Na tym kto ma lepszych speców od pijaru. -
taaa. szczerze mowiac liczylem, ze Lis JKMa zaprosi - kiedys był tam Michalkiewicz... -
Niedźwiadek
JKM Bratku to może zaprosić Drzyzga albo Wojewódzki, a nie Lis
Ale do debaty.
Cimoszewicz oskubał Donalda.
Donald nie potrafi ustosunkować się do sprawy Jaruckiej i cały czas się miga od komentarza. Najbardziej mnie bawiło jak twierdził, że gdyby Cimoszewicz zgodził się na debatę to można by sprawy Ani uniknąć. Co ma piernik do wiatraka??? Chyba, że sugerował, że wtedy nie musiałby sie uciekać do takich środków; )
Donald udowodnił pytaniem o program odnośnie podatków, że nie zna kompetencji prezydenta. Podobnie zresztą jeśli chodzi o dyplomację i analizę stsunków polsko-rosyjskich. Żenada. A chwaląc się znów Borysową pokazuje po co naprawdę pojechał na Białoruś.
Jak pytanie mu nie pasowało to zaczynał majaczyć o d... Maryni historii itd.
Cimek wypadł o wiele lepiej... -
mateusz
Moim zdaniem to jest właśnie siłą Tuska, że nie daje się wciągnąć w szarpanine wokół Jaruckiej.
W tej chwili sztab Cimoszewicza przecież mocno zabiega o to, aby wywołać wokół Tuska polityczną burzę.
TW Carex miał nadzieję, że tą debatą nieco odbije się od tych 17% które ma obecnie, ale moim zdaniem będzie się musiał obejść ze smakiem.
Ja bym obstawił remis, z lekkim wskazaniem na Tuska.
Tak samo Cimoszewiczowi można zarzucić brak pomysłu na "podatki" - wynikało z jego wypowiedzi, że zostawiłby tak jak jest. Co nie dziwi, bo lewicy zależy na wysokich podatkach, gdyż generują one bezrobocie, a bezrobotni to główna klientela KAŻDEJ lewicy. -
no tak, Lis, kt.órego codzienną pożywką jest Wybiórcza, raczej nie zaprosi JKMa - masz racje. zbyt jest ten JKMa polit-niepoprawny... -
uzytkownik usuniety
bo media juz nam podsuwają werdykt wyborów...
ja jestem od zawsze za JKM, ale niestety nawet go do głosu nie dopuszczą... i to nie tylko Lisek-chytrusek :/ -
-
Anonim
Tylko kretyn decyduje na kogo glosuje po takich debatach i tylko taki chyba moze sie doszukiwac sily cimoszenko w tym przedstawieniu czy solidnych argumentow w dyskusji.
Lanie wody to domena cimoszenko ktory nie ma bladego pojecia o podatkach i ktory sam sobie zaprzecza twierdzac ze z jednej strony podatki maja byc proste (bo sie takie jełopy jak on podobno ciagle mylą) a z drugiej pieprzy o slusznosci progresywnego.
Zreszta... komu ja to mowie...
kto k... zdrowy na umysle ocenia "predyspozycje" po tym jak kto morde krzywi przed kamerą ?!?!?!?!
Co wy wiecie o geopolityce czy ekonomii??
Wiecie ze progresywny jest lepszy bo wam sie ryj bylego komunisty bardziej podoba?
To jest dyskusja merytoryczna?
To ma byc ten koronny argument?
To z łaski swojej niech no mi kto te "konkrety" ktore rzekomo cimoszenko przedstawial mi tutaj powtorzy... z przyjemnoscia poslucham czego nie wylapalem!
["miszczu"] - arcygeniuszu ekonomiczny!!
a skad ty to wiesz ze podatki liniowe zwieksza ceny? nominalnie czy realnie?
a moze nie wiesz co to znaczy?
i ty masz czelnosci mi tu wypominac ludziom o socjotechnice mimo ze sam sie jak debil wsluchujesz w bzdetne reklamowki PiSu?
[kalif]
skad w ogole pomysl ze koszt kampanii jakiejkolwiek moze byc za wysoki?
bo co? nie podoba ci sie? a co ci do tego kto na ile sie zapozyczyl???
sasiadowi krów tez tak zazdroscisz?
Ktore to "wszystkie" gazety zastanawiaja sie nad pochodzeniem pieniedzy (nie pieniążkow imbecylu!) Tuska???
Trybuna Ludu Tępęgo?
a moze NIEkumata Gazjeta?
[JJasiu] - prezydent ma sie zajmowac wojskiem?
a co ? wesprze nasza gospodarke?
wlazenie w dupe putinowi, szrederowi myslisz cos da?
oni maja w dupie wszystkich i zadne usciski i usmiechniete geby do kamery nic nie dzadzą
Nie zapominaj ze prezydent tak jak ten obecny prezio moze wetowac ustawy ... i wetowal sk.... ustawe o pod. liniowym ... tylko teraz albo nikt nie pamieta albo mysli ze zna sie na ekomonii rownie dobrze co Friedman czy jeszcze kto inny
A przeszlosc... niestety (albo stety) determinuje przyszlosc, wiec sie nie dziw
przez takie pomysly zapominania o przeszlosci ludziom sie wydaje ze prawica to koscielni a lewica to fachowcy...
[Niedziu] - lewusie jeden
a kogo obchodzi Jarucka? musi sie do czegokolwiek ustosunkowywac? pierwsze slysze :DDDDD
ty udowadniasz ze nie znasz kompetencji prezydenta... nasz prezio wetowal co mogl tylko dobrego zawetowac
nie kiwnal tez palcem jako uprawniony do inicjatywy ustawodawczej
A co ty wiesz o stos. polsko-ruskich?
na czym one niby maja polegac? na czolobitnosci wobec bohatyrów neobolszewii ruskiej? moze sie modlisz do portretu jaruzelskiego ale nie oczekuj tego od innych
I gówno cie to obchodzi po co tusk pojechal na bialorus... wazne ze borys byla w PE i ze prezio dupe na słoncu wowczas smazyl
Cipek nie wypadl lepiej i wszyscy o tym wiedza... pokazala to sonda wsrod widzow, pokazą to i tez wybory...
tyle -
:P
a co do znania sie an ekonomni, etc: dlatego wlasnie pogardzamy d**kracją - bo ludzie nie majac pojecia kandydatach i innych waznych sprawach glosuhja: bo ten mundry a ten pikny! -
Anonim
dokładnie tak jest ...
Tusk był gora w tej debacie właśnie dlatego ze jest bardziej bezpośredni.. kreuje sie na 'blizszego ludzi' , autentycznego człowieka... gdy tymczasem Cimoszewicz wypada jak wyrachowany, wykalkulowany szczwany polityg, pewny siebie, prawie arogancki ... z takim podejsciem daleko nie zajdzie rzeczywiście
za to ten entuzjazm Tuska, jego hasła o wierze w ludzi, w to ze bedzie lepiej .. raczej mnie nie przekonują... zachowuje sie jakby conajmniej znowy byl rok '89 i wszystko mialo sie zmienić na lesze jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki... mało konkretow .. oprócz 3x15 ktore i tak pewnie PiS zablokuje... a zeby zmienic chore układy polityczne musiałaby sie zmnienić mentalnosc ludzi u władzy... a do tego na pewno szybko nie dojdzie -
Anonim
Z uwagą śledziłem wczorajszą debatę, gdyż chociaż nie jestem zwolennikiem żadnego z panów, to chcę wiedzieć, który ma większe szanse zmierzyć się w II turze z Kaczyńskim.
Bez dwóch zdań Tusk wypadł lepiej.
Ogólne wrażenie z wypowiedzi kandydatów było takie, że Tusk chce coś w Polsce zmienić, zaś Cimoszewicz zachować wszystko bez zmian - to znaczy dwie kweste, o którycg była mowa - podatki i politykę zagraniczną.
Cimoszewicz przegrał nawet w takich tematach jak sprawa Jaruckiej i polityka zagraniczna.
Z Jarucką stanęło na tym, że była ona asystentką Cimoszewicza, zaś cała sprawa zaczęła się od jego błędów w oświadczeniu.
Co do polityki zagranicznej stanęło na tym, że Cimoszko nadal będzie się poklepywał z Schroederem i Putinem, a ci będą prowadzili rury nie dbając o nasze zdanie.
Cimoszewicz był wyraźnie zdenerwowany, wykonywał jakieś dziwne ruchy rękoma, ewidentnie czuł się niepewnie. W przeciwieństwie do Tuska nie odwołał się ani razu bezpośrednio do wyborców, co miom zdaniem było jego błędem.
Podsumowując 1: 0 dla Tuska.
A ja z niecierpliwością czekam na dwie kolejne debaty z udziałem Kaczyńskiego. -
Anonim
hehe Tusk to ciamajda, udaje świętoszka, nie umiał odpowiedzieć konkretnie na żadne pytanie Lisa. Zdecydowanie lepiej w tym starciu wypadł Cimoszewicz jego odpowiedzi były na wysokim poziomie. Tusk opowiadał bajki o tym ze jak zostanie prezydentem to każdy z nas będzie miał opiekę i srututu zobaczymy jak zostanie prezydentem to co zrobi...