Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

primo- rozmowa odnosila sie do caloksztaltu dzialalnosci Pinocheta a nie do art. w GW do ktorych nawet nie zajrzalem, bo nie czytam prawie nic co ta gazeta pisze o historii.
    secundo- Michnik by mnie powiesil za stwierdzenie ze pucz Pinocheta byl uzasadniony.
    Tertio- zaczyna mnie meczyc udowadnianie ze nie jestem wielbladem.
    quarto- z drugiej strony nie dziwie sie ze gronowicz ktory ze zdania- "w Polsce istnieje antysemityzm" wysnuwa stwierdzenie o Orwellowskim GW praniu mozgu tego kto to stwierdzenie wyglosil ma takie podejscie.:)

Aaaa i mam rzeczywiscie takie samo zdanie o okraglym stole- to bylo najsensowniejsze dzialanie w tym czasie- tylko potem nalezalo komuchom dopierdolic juz tak zeby nie wstali a nie patrzec na to co czynia ludzie honoru wraz z Michnikiem...
  • Anonim

> GW do ktorych nawet nie zajrzalem, bo nie czytam prawie nic
    > co ta gazeta pisze o historii.

ale jesteś "pod wpływem" to da się odczuć. Michnik sformatował całe pokolenie dzisiejszych trzydziestolatków, tych którzy dzisiaj wchodzą na salony władzy i tworzą media. Nie musisz czytać GW, żeby być pod wpływem Michnika. Na tym polega fenomen tej mendy.
  • Anonim

Dodam, że dla ludzi, którzy dzisiaj tworzą media Michnik to idol na zasadzie: jest moim idolem, bo się dorobił. Bill Gates też jest idolem choć kradnie pomysły i produkuje gówniany system operacyjny.
  • Anonim

>Czesław a écrit
    >> GW do ktorych nawet nie zajrzalem, bo nie czytam prawie
    >nic
    >> co ta gazeta pisze o historii.
    >
    >ale jesteś "pod wpływem" to da się odczuć. Michnik
    >sformatował całe pokolenie dzisiejszych
    >trzydziestolatków, tych którzy dzisiaj wchodzą na salony
    >władzy i tworzą media. Nie musisz czytać GW, żeby być
    >pod wpływem Michnika. Na tym polega fenomen tej mendy.
    >

Nie popadamy w lekką paranoję?
  • Anonim

Jedni nazywają wszystko populizmem i demagogią, inni doszukują sie treści antysemickich, Ty widzisz we wszystkim paranoję. Jest to jakaś metoda...
  • Anonim

>Czesław a écrit
    >Jedni nazywają wszystko populizmem i demagogią, inni
    >doszukują sie treści antysemickich, Ty widzisz we
    >wszystkim paranoję. Jest to jakaś metoda...

O, we wszystkim? Nie zauważyłam.

Pewnie to wina Michnika. :>
  • Camilo Loco

• Camilo Loco

Allende to był świr i prawdziwy "kat swojego (?) narodu"... schrzanił prosperity, chciał nasłać na Chile bojówki z Kuby... <sick>
  • Anonim

Podobno był agentem KGB. Takie informacje przekazał Mitrochin - sowiecki archiwista KGB
  • Camilo Loco

Ja wiem jedno na pewno. Był ideowym marksistą, nie socjalistą, a to jeszcze gorzej.

• Anonim

No gorzej
  • Anonim

wracajac do tematu Pinocheta, to pyt. dla jego zwolennikow- co sadzicie o latach 80? Tylko niech mi nikt nie wyskakuje ze jestem obdurniony przez Michnika bo nogi z dupy powyrywam;p

Mam z nim podobny klopot jak z Franco- sam przewrot byl jak najbardziej uzasadniony:
    jasnym jest ze dzialania Allende doprowadzily do pelnej binaryzacji spoleczenstwa (to bylo napuszczanie jednej czesci spoleczenstwa na druga- rzecz bardzo powszechna w wiekszosci tych paskudniejszych autorytaryzmow...)- nie tyle kwestia krachu ekonomicznego co retoryki, symboliki, sposobu sankcjonowania wladzy w polityce Allende. Chile przez Allende bylo krajem w przeddniu wojny domowej czego Allende mial pelna swiadomosc i mial zamiar zbrojnie zapewnic sobie w niej zwyciestwo. Planowano pelne zagarniecie kontroli nad wlasnoscia i polityka. A do czego by doprowadzilo napuszczenie jednej czesci spoleczenstwa na druga (traktowanej jako wrog do likwidacji, jako przyczyne wszelkiego zla) co de facto musialo byc konsekwencja polityki Allende to my wiemy z historii... Ewidentnie pucz Pinocheta Chile sie przysluzyl- bylo to poprostu mniejsze zlo. Nie usprawiedliwia to rzecz jasna samego Pinocheta- bo czy mordy Putina usprawiedliwia fakt iz Zyrinowski na jego miejscu bylby jeszcze gorszy?

btw:
    Pytaniem pozostaje na ile Allende mial w tym udzial. Niektorzy sugeruja iz Allende byl takim glupiutkim naiwniakiem i o niczym nie mial pojecia. Primo- nie usprawiedliwia to glowy panstwa- przypominaja mi sie oswiadczenia Pinocheta ktory zarzekal sie ze nie wiedzial o mordach podczas jego rzadow- moze i tak ale co z tego.

I, nie nie opieram sie na GW:)
  • Camilo Loco

Ale śp. gen. Pinochet nie chciał podejmowac żadnych działań, mimo próśb mieszkańców, de facto dopiero telefon od córki pchnał go do rozpoczęcia zamachu.

Poza ówczesny rząd zgodził się na to, z czego wynikało, iż parlament uznał Allende za prawdziwe zagrożenie
  • Anonim

>Masza. a écrit
    "Nie popadamy w lekką paranoję? "

Wiesz,nie sądze.Z czasem widze coraz wyrazniej ile zlego Polsce ten pan przyniosl.Najgorsze jest zawsze mieszanie prawdy z klamstwem,kata z ofiara i zlego z dobrem.
    Czesto moze te swinstwa czynil nieswiadomie,nie mnie oceniac,ale ze "swinstwo",to "swinstwo",to trzeba jasno powiedziec.
    Pamietajmy przynajmiej o tym,kogo nazwal czlowiekiem honoru..

A te slowa znaja?:
    "Badzcie zimni,albo goracy,nie zas letni.."
  • ENIGMA Chiffriergerat

Hahahaha...fajne hasełka.
    A mamusia obiad zrobiła, żeby młody teoretyk miał miał co zjeść?

Polecam cytaty w moim profilu. Nieważne kto je napisał i kim był, ważne, że trafił w sedno.
  • GdCfos

>Stubb ... napisał
    >wracajac do tematu Pinocheta, to pyt. dla jego zwolennikow-
    >co sadzicie o latach 80? Tylko niech mi nikt nie wyskakuje
    >ze jestem obdurniony przez Michnika bo nogi z dupy
    >powyrywam;p

Wyobraźmy sobie sytuację - w 1918 do władzy dochodzi KPP, robią plany rewolucji społecznej i politycznej, wyskakuje jakiś generał zupełnie przypadkowy na czele wojska, obala komuchów, wprowadza rządy autorytarne i plebiscytowe, w trakcie rządów część działaczy KPP w "niewyjaśnionych okolicznościach" ginie. Jako Polak ci zaginięci byliby przegięciem, ale niewątpliwie wiemy, kto jest "tym złym". Można by to załatwić w inny sposób, np. jakieś więzionko czy coś w tym stylu, no ale stan powojenno domowy niestety zawsze kończy się rozliczeniami, nie zawsze w zgodzie z prawem czy normami etycznymi.
  • Anonim

>ENIGMA Chiffriergerat a écrit
    >Hahahaha...fajne hasełka.
    >A mamusia obiad zrobiła, żeby młody teoretyk miał miał
    >co zjeść?

Co ma obiad do cytatu?
    Mami nie zrobila akurat obiadku,ale to chyba nie Twoja sprawa,czyz nie?:)
  • Anonim

ad Gaston- no ale wlasnie- juz lat 80 dyktatury Pinocheta nie da sie usprawiedliwic logika "obrony" wladzy, kraju itd...
    Co wiecej o ile na poczatku Pinochet raczej kosil "czerwonych" to w latach 80 kosil juz np. chrzescijan ktorzy nie do konca sympatyzowali z jego panstwem policyjnym...
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)