-
robakk
>Likud jest moze i fanatyczny ale radze w zwiazku z tym
>wskoczyc na strone z sondazami w Izraelu a odkryjesz tam
>cos, uwaga, niesamowite- pluralizm opinii i mozliwosc
>prezentowania roznych stanowisk (w tym partie nawolujace do
>desetrukcji samego Izraela).
aha...a coś z tego "dyskursu demokratycznego" wynika w polityce poważnej?
Porownajmy to z Palestyna. Hm
>wiesz, ze tam wiecej osob zginelo w linczach za
>"nieprawomyslnosc", zamordowanych przez bojowki islamskie,
>niz podczas akcji zbrojnych Izraela?
A wiesz ilu konfidentów zginęło w czasie okupacji Niemieckiej w Polsce?
-
Anonim
ah stubb stubb słuchaj...(a raczej czytaj)
jakie dane???to mi powiedział gościu który był sierżantem w siłach onz??ja mu wierze,czy ty to zrobisz?gówno mnie to obchodzi,pogmeraj w necie a znajdziesz to zdarzenie z bombardowaniem baraku....
co do wojny z Libanem to izrael zrobił wszystko by ten kraj był słaby-w ten sposób umacniając hezbollah,gdyby liban był suwerennym krajem z armią budżetem i chwilą spokoju na rozwój porał by sie z problemem bezrobocia czy składy zdrowotnej....niestety on musi sie walczyć z sąsiadami-głównie izraelem który łamie przestrzeń powietrzną tego kraju ciągle i nie szanuje postanowień onz.....ale wracając do tematu,ma słabą armię więc to miejscie zajął hezbollah.który ma gigantyczne poparcie wśród bombardowanych wiosek i tych których konflikt dotknął....mówi się że libańczyk chce spokoju i pokoju!tak to prawda!ale jak atakują jego kraj to on kibicuje z całego serca hezbollahowi zwłaszcza że ten finansuje życie wielu libańczykom co też daje pogłos do środowisk antyizraelskich.
Co do samej wojny której byliśmy świadkami
izrael zaatakował słabego i żalosnego sąsiada(tak go nazwali) po tym jak niby porwano żołnierza izraelskiego....hahahha.izrael który pieje od 20 lat że ma najlepszy wywiad na świecie musi atakować cały kraj by znaleść żołnierza.co za dno dyplomatyczne.Oni działają na zasadzie prewencji raz na jakiś czas spuścić łomot jakiemuś arabskiemu krajowi by sie pokazać.
co do przedszkola to nie wiem o czym ty mówisz,ale za to czytałem o tym jak czołg strzelił w grupę palestyńskich dzieci wracających ze szkoły.chyba więcej pisać nie trzeba co sie stało....
jak masz kłopoty z żołądkiem to nie bierz sie za trudną tematykę,nie każdy musi popierać izraelskie ataki jak ty.
i ja nie porównuje losu palestyny do holocausty,naucz się czytać ze zrozumieniem napisałem by izraelczycy nie zasłaniali się przeszłością i holocaustem jak sami prowadzą politykę zbrojną. -
Anonim
"To można powiedziec jeszcze bardziej że była to wojna Likudu z Hezbollahem? "
De facto mozna. Likud byl potwornie krytykowany w Izraelu za ta decyzje.
"A wiesz to skąd?"
Primo- znam duzo Libanczykow. Tych chrzescijanskich.
Secundo- wiem to z historii. Poczytaj o relacjach palestynsko-libanskich. Nikt nie mordowal Palestynczykow z taka ochota jak Libanczycy. I vice versa.
Tercio- co do Syrii- to akurat dosc znany fakt, iz Syria ciagle probuje stworzyc z Libanu muzulmanska kolonie, i ze konflikt syryjsko libanski jest bardzo powazny.
Dyskusje z Hamasem rozumiem, skoro ciezko dyskutowac z kims innym. Zaskakujacym jest poprostu dla mnie ze niejaki robakk bezproblemowo podchodzi do terrorystycznej, antychrzescijanskiej organizacji, wzywajacej do powtornego holocaustu.
Ad lincze- juz wymiekam. Problem, ze tak rozprawiaja sie tam z niezbyt wierzacymi albo niezbyt hamasowymi a nie z konfidentami. no prosze, bez takich tekstow. -
Anonim
Liban slaby przez Izrael? Dobra chlopaki klocmy sie ale wpierw do ksiazek o historii Libanu w ostatnich 40 latach a nastepnie ustalmy zasade linkow bo juz wymiekam. -
-
Anonim
-
robakk
>Primo- znam duzo Libanczykow. Tych chrzescijanskich.
no więc to tzw. "błąd ekologiczny"
>Secundo- wiem to z historii. Poczytaj o relacjach
>palestynsko-libanskich. Nikt nie mordowal Palestynczykow z
>taka ochota jak Libanczycy. I vice versa.
No ale jaki ma to związek z Izrealem?
>Tercio- co do Syrii- to akurat dosc znany fakt, iz Syria
>ciagle probuje stworzyc z Libanu muzulmanska kolonie, i ze
>konflikt syryjsko libanski jest bardzo powazny.
>
wiem, ale czy to w jakiś sposób uprawamacnie politykę Izreala?
Zaskakujacym jest poprostu dla mnie ze niejaki robakk
>bezproblemowo podchodzi do terrorystycznej,
>antychrzescijanskiej organizacji, wzywajacej do powtornego
>holocaustu.
>
Nie "bez problemowo" .... nie podchodzę jednostronnie po prostu...
i nie nadużywaj tych pałek moralnych jak "terroryzm" "antychrześcijańskich" "potworny holocaust" bo już naprawdę to sa zatykacze myślenia racjonalnego które dawno już podległy inflacji...
>Ad lincze- juz wymiekam. Problem, ze tak rozprawiaja sie tam
>z niezbyt wierzacymi albo niezbyt hamasowymi a nie z
>konfidentami. no prosze, bez takich tekstow.
konkretne dane poproszę zatem..
-
robakk
>Stubb ... napisał
>btw- Kadima nie Likud
btw stowrzona z pretorianów Sharona :) -
Anonim
dobra od poczatku- zarzuty wobec Izraela byly nastepujace:
1)"Izrael jest fanatyczny." W domysle- tak jak panstwa oscienne.
2)"Izrael niszczy nasze dobre kontakty z osciennymi panstwami np. z Libanem" w domysle- sam nie bedac partnerem.
3)"to przez Izrael Liban jest slabym panstwem".
4)"Izrael z ochota morduje cywilow".
5)"Przesada jest stwierdzanie by Hamas i Hezbollah byly terrorystycznymi ugrupowaniami nawolujacymi do powtornego holocaustu i do niszczenia chrzescijanstwa".
Cos jeszcze?
Ad1- nie poniewaz istnieje tam demokracja- pluralizm opinii a rzady sie zmieniaja. I tak, bardzo wiele to zmienia- raz sa to rzady zwolennikow wojny- a raz rzady ludzi, ktorzy sie wycofuja z ziem okupowanych. Nie ma czegos podobnego w Palestynie. Tam sie przeciwnikow politycznych linczuje.
Ad2 i ad3- kraje oscienne sa najczesciej fundamentalistycznymi rezimami, ktorych retoryka wobec zachodu sie nie zmienia- europa i USA to jedno gowno (chodzi tu o glowne kraje wspierajace Hamas- czyli o Iran i Syrie). Z "normalniejszymi" krajami nie ma wbrew pozorom Izrael az tak zlych stosunkow- np. z Egiptem. Jednym z wylamujacych sie krajow osciennych, gdzie swego czasu demokracja kwitla, byl Liban. Niestety wiekszosc chrzescijanska zostala tam pozbawiona wladzy w wyniku puczu palestynskiego i najazdu Syrii. Ciezko aktualnie mowic o jednym Libanie ale faktem pozostaje ze dla chrzescijan jedynym panstwem, ktore w jakis sposob blokuje Syrie przed aneksja ich terytorium jest Izrael.
Ad4)
Brednia. Tym co rozni Izrael od Hamasu i Hezbollahu jest proba ograniczania strat wsrod cywilow. Kiedy nawet zgina jacys cywile- najczesciej sprawcy staja pod sadem. Hamas i Hezbollah za cel stawia sobie zabicie jak najwiekszej ilosci cywili. A "bohaterzy" ktorzy tego dokonaja maja wieczna slawe.
Ad5)Poczytaj sobie ich statuty i wypowiedzi. Mozna bez problemu znalezc w internecie. Jak naprawde sam nie znajdziesz, to moge, jak bede mial wiecej czasu podeslac troche. Jakich jeszcze linkow potrzebujesz?
Reasumujac. Izrael jak kazde panstwo popelnia od groma bledow, i napewno ma na swoim koncie straszne rzeczy. Nikt nie ma co do tego watpliwosci. Chodzi tylko o ocene. Z jednej strony mamy panstwo jednak demokratyczne, trzymajace sie pewnych standardow. Z drugiej- ugrupowania terrorystyczne terroryzujace takze swoich rodakow (badz jak hamas- wywolujace wojne domowa) wspierane przez obrzydliwe rezimy najczesciej. Jeszcze z Fatahem byla nadzieja. ALe teraz przyszedl Hamas... -
Anonim
czytanie wszystkich ad-ów jest zbędne ale co do punktu "reasumując"
sorry ale Polacy nie walczą z Litwinami o Wilno.I nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek w naszej historii strzelano z czołgu do dzieci wracających z przedszkola???buldożerem też białorusinów nie wypędzamy.Niestety nie trafione porównanie.Są to ugrupowania terrorystyczne.tak jest. ale rząd izraela to nie słabsza kohorta jeśli chodzi o terror.przynajmniej środki podobne.Kto zaczął?mniejsza....
izrael robi się na gołąbka pokoju i krzyczy jak oni mają źle tam gdzie są....i przeciwko temu oponuje(i wielu innych też) przeciwko temu że sie okłamuje ludzi.Swego czasu była tak wielka propaganda w tv że ktoś kto ufa mediom pomyślałby że każdy arab to terrorysta,byłem w turcji,w istambule capadocji kurdystanie i jakoś co innego zauważyłem.
Oczywiście turcy to nie arabowie więc użyłem skróty myślowego jakiego używa właśnie tv. -
robakk
1)"Izrael jest fanatyczny." W domysle- tak jak panstwa oscienne.
to co sobie "domyślasz" to twoja sprawa prywatna...ja pisałem Izreale jest dla mnie fanatycznym państwem, w moim domyśle polityka Izraela kieruje się irracjonalnym zacietrzewieniem ... które podtrzymywane jest dzięki pomocy zachodnich krajów....tworząc asymetryczną sytuację w regionie , która w mojej opinii jest nie sprawiedliwa i doprowadza do utrzymywania się konfliktu
2)"Izrael niszczy nasze dobre kontakty z osciennymi panstwami np. z Libanem" w domysle- sam nie bedac partnerem.
znowu twój domysł....nad interpretacja ...uważam że Polska powinna wyżyc swoje stosunki zarówno z Izraelem jak innymi państwami w tym regionie, a nie stawiac się zdecydowanie po jednej stronie...
4)"Izrael z ochota morduje cywilow".
nie wiem czy z "ochotą" , ale tak morduje...
5)"Przesada jest stwierdzanie by Hamas i Hezbollah byly terrorystycznymi ugrupowaniami nawolujacymi do powtornego holocaustu i do niszczenia chrzescijanstwa".
tak, to są pałki moralne zawężające ilośc podejmowanych decyzji do jednej ....WOJNA... -
robakk
>Stubb ... napisał
>dobra od poczatku- zarzuty wobec Izraela byly nastepujace:
>
>1)"Izrael jest fanatyczny." W domysle- tak jak panstwa
>Ad1- nie poniewaz istnieje tam demokracja- pluralizm opinii
>a rzady sie zmieniaja. I tak, bardzo wiele to zmienia- raz
>sa to rzady zwolennikow wojny- a raz rzady ludzi, ktorzy sie
>wycofuja z ziem okupowanych. Nie ma czegos podobnego w
>Palestynie. Tam sie przeciwnikow politycznych linczuje.
>
czyli uważasz że demokracja oznacza nie możnośc fanatycznych rządów? to jakaś totalna naiwnośc
>Ad2 i ad3- kraje oscienne sa najczesciej
>fundamentalistycznymi rezimami,
tak jak Izrael ...że ma parawan demokratyczny nic nie oznacza...
ktorych retoryka wobec
>zachodu sie nie zmienia- europa i USA to jedno gowno (chodzi
>tu o glowne kraje wspierajace Hamas- czyli o Iran i Syrie).
nie dziwne z dotychczasową jednostronną polityką "zachodu" ...z wyłączeniem Wlk.Brytanii i Francji które znając ten region mają bardziej zbilansowaną politykę...
Niestety wiekszosc chrzescijanska zostala tam
>pozbawiona wladzy w wyniku puczu palestynskiego i najazdu
>Syrii. Ciezko aktualnie mowic o jednym Libanie ale faktem
>pozostaje ze dla chrzescijan jedynym panstwem, ktore w jakis
>sposob blokuje Syrie przed aneksja ich terytorium jest
>Izrael.
>
a chrześcijanie przypadkiem nie są mniejszością tam?
>Ad4)
>Brednia. Tym co rozni Izrael od Hamasu i Hezbollahu jest
>proba ograniczania strat wsrod cywilow. Kiedy nawet zgina
>jacys cywile- najczesciej sprawcy staja pod sadem. Hamas i
>Hezbollah za cel stawia sobie zabicie jak najwiekszej ilosci
>cywili. A "bohaterzy" ktorzy tego dokonaja maja wieczna
>slawe.
>
to wynika z asymetrii w technologii militarnej ....Izrael wystrzeliwuje rekietę, wysła helikoptery czy robi sobie wycieczkę z czołgami...nie mówiąc o zaminowaniu terenów...
>Ad5)Poczytaj sobie ich statuty i wypowiedzi. Mozna bez
>problemu znalezc w internecie. Jak naprawde sam nie
>znajdziesz, to moge, jak bede mial wiecej czasu podeslac
>troche. Jakich jeszcze linkow potrzebujesz?
>
to podeślij...
>Reasumujac. Izrael jak kazde panstwo popelnia od groma
>bledow, i napewno ma na swoim koncie straszne rzeczy. Nikt
>nie ma co do tego watpliwosci. Chodzi tylko o ocene. Z
>jednej strony mamy panstwo jednak demokratyczne, trzymajace
>sie pewnych standardow.
Jakie to niby "standardy"? Dla mnie w ogóle nie ma różnicy czy morduje państwo demokratyczne czy nie demokratyczne.....
Z drugiej- ugrupowania
>terrorystyczne terroryzujace takze swoich rodakow (badz jak
>hamas- wywolujace wojne domowa) wspierane przez obrzydliwe
>rezimy najczesciej. Jeszcze z Fatahem byla nadzieja. ALe
>teraz przyszedl Hamas...
Tak tylko dlaczego jak tak lubisz demokrację, gdy Hamas wygrał wybory demokratyczne one nie zostały uznane przez Izrael i USA? co? -
GdCfos
Nie interesuje mnie Izrael ani ich wojna. Interesuje mnie to, że żydowskie organizacje opluwają mój kraj, kręcą lody i chcą robić biznes, czyli wydoić podatników, tak jak doili Niemców czy Węgrów. To mnie interesuje. -
Wincu
>Pan Mateusz napisał
>kretyn z Ciebie Mike. Mówiłem Ci, że dla faszystow w
>Polsce przyjdzie miejsce - w pierdlu.
>
Ja nie zaprzecze, że zgniją bo w pierdlu (bo powinni) ale komunistów powinna spotkać szubienica