Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Wiem, sam prowadzę własną firmę i wiem jak sie płaci podatki. Lepiej zarabiający prezes ma więszką motywację do lepszej pracy, zresztą to nic nowego bo już H. Ford (mimo tego, że był despotą i prowadził firmę jak państwo reżimowe) mówił zadowolony pracownik to dobry pracownik.

A odnośnie podatków proponuję zapoznać się z Krzywą Laffera
  • Łukasz Markowski

oj biedni ci prezesi, aż dziwne że ciągle pracują za tak niskie pensje...
  • Anonim

Niskie wysokie to kestia interpetacji... Znam osobiście wiele osób, którzy i pieniądzach, które dla mnie są kwotami kolosalnymi mówią "a co to za pieniądze"...

Ale z całym szacunkiem niespodziewam się, że ktoś stojący na wiecach ogarnie na czym polega prowadzenie firmy i czerpanie z niej przyzwoitych dochodów.
  • KleksWGaciach D.

>Pan Mateusz napisał

>Niezbedni sa menedzerowie ,ekonomisci na stanowiskach
    >dyrektorow. I gwarantuje wam - że rzetelne rozpisanie
    >konkursów na dyrektorow - załatwiłoby problem służby
    >zdrowia.

Tak bardzo ufasz politykom? Każdy rząd obsadzał co lepsze stanowiska w państwowych firmach własnymi ludźmi, niekoniecznie kompetentnymi. Nieważne czy lewy czy prawy. W prywatyzacji chodzi o to żeby do tego nie dopuszczać. Wiadomo, że prywatna firma lepiej dba o swoją własność. Trzeba myśleć realnie.

• Łukasz Markowski

>PumaYang napisał

>Ale z całym szacunkiem niespodziewam się, że ktoś
    >stojący na wiecach ogarnie na czym polega prowadzenie firmy
    >i czerpanie z niej przyzwoitych dochodów.

a ja nie spodziewam się, ze jakiś młody japiszon, którego największą pasją jest tuning swojego porszaka zrozumie sens istnienia świadczeń socjalnych.
  • Anonim

Ja Ciebie nie obrażam, więc proszę abyś nie kierował słów typu "japiszon" w moim kierunku. Nie tuningiem a odrestaurowywaniem, i nie jedyną ale to nie jest na to temat. Poprostu jest między nami ogromna przepaść. Dokładnie taka sama jak między słowami Praktyka/Teoretyka.

Nigdy nie kwestionowałem sensu istenienia świadczeń socjalnych. Zdaję sobie sprawę, że jest bardzo lużo ludzi, którzy naprawdę ich potrzebują i od tego jest państwo. Ale wiesz jak ja widzę te świadczenia co mamy? To powiem ludzie pracowali całe życie a teraz nie mają na leki. Widzę to jeszcze tak policz sobie ile osoba prowadząca działalność płaci miesiecznie ZUSu a ile dostanie z tego po przepracowaniu całego swojego życia do wieku emerytalnego. Podpowiem Ci według dzisiejszych kalkulatorów jakbym odkładał na zwykłe normalnie oprocentowane konto w banku to co musze płacić do ZUSu to z samych odsetek miałbym niewiele mniej pieniędzy miesięcznie niż z tego co zaoferuje mi Państwo. Z tą różnicą, że te pieniądze, które wpłacę przez te wszystkie lata będą tylko i wyłącznie do mojej dyspozycji, a nie nawe niikomu niepotrzebne budynki...
  • Anonim

Nie i nie i nie.Nie znacie się ludzisko przykro mi to stwierdzić ale uwierzyliście w kiełbase wyborczą prawa i lewa.

Świadczenia socjalne są potrzebne zawsze,ale jeśli są mniejsze podatki!jest zlikwidowana zbędna biurokracja(największy problem Polski moim zdaniem)!małe przedsiębiorstwo ma szanse zaistnieć! świadczenia socjalne zostają dla tych tylko naj naj najbardziej potrzebujących.Zwykły Polak ma więcej pieniędzy w kieszeni i może więcej rzeczy kupić.Wy sie kłucicie na zasadzie:
    Ja biedak-socjal tak!
    ja wolnorynkowiec-żaden socjal wszystko prywatne!sam chce o tym decydować!....
    a tak być nie powinno....powinno być wypośrodkowane w maire rozsądni tak by biedny miał szanse pracy i rozwoju a żeby bogaty nie był lobbystą i dyktatorem naszej gospodarki.Ja wiem że to układ stary jak świat że biedni są jeszcze biedniejsi a bogatsi jeszcze bogatszy,ale to można zrównać,dać szanse młodym ludziom nie na przekręcanie innych(tak muszą robić by przetrwać i sie utrzymać w jakiejś firmie np)ale na zatrudnianie innych.normalny układ.Ci co krzyczą by wszystko było pod nich-jak ty pumayang-sami stają się ignorantami!chyba sam użyłeś takiego argumentu!Japiszonie i ignorancie to nie jest merytoryczna rozmowa więc ogarnijcie ludziska.

Grunt ujebać biurokracje do minimum i zobaczycie ile forsy będzie.
    Przykład z życia:
    Szpital na lindleya,grzyb na ścianie poczekalnie z siedzeniam jak dworzec za czasów austro-węgier.NFZ po drugiej stronie jezdni w budynku sharpa,istne szklane domy żeromskiego.Elegancko czysciutko,a w miejscu gdzie sie załatwia ulgi na protezy,kule i wózki inwalidzkie nawet nie ma gdzie usiąść...no tak po co jak to projektował pewnie jakiś włoch z awangardy.Ja przepraszam bardzo ale pacjentów sie wyrzuca ze szpitala bo nie ma kasy a NFZ-które wbrew pozorom nie jest narodowy tylko rejonowy opływa w luksus.

• Anonim

Ale wiesz, żeby dało się wypośrodkować muszą być Tacy ludzie jak, ja i Pan, z którym się spieram, o zupełnie innych poglądach. Bo musi byc wiadomo skąd wypośrodkować. I ja nie powiedziałem ani razu o likwidacji. Ale utrzymywanie stada urzędników, którzy robią łaske, że pracują jest marnowaniem pieniędzy. A da się tego uniknąć.

Przykładowo kiedy otwierałem firmę założenie wpisu do ewidencji zajęlo mi 10 min (nie licząc dojazdu) wystarczyło wypełnić wniosek na stronie urzędu miasta (5min), po wypełnieniu wniosku wprzeciagu niecałej godziny otrzymałem telefon, że papiery są gotowe żeby przyjechać podpisać i odebrać (5min). Da się?

Za to w US musiałem spędzić 3 dni bo Pani piła kawkę i nic jej sie nie podobało. Co więcej po tym czasie kolejny tydzień musiałem czekać na nadanie NIPu. Ale tej Pani trzeba płacić za to że ma gdzie ciepłą kawke wypić. To mi właśnie bardzo przeszkadza, że utrzymuje sie ludzi, którym sie nie chce nic robić, a chieliby za to niewiadomo jakie pieniądze.

Następny krok to GUS i odbiur Regonu - trzeba pojechać wystać w kolejce po druczek, wypełnić ten druczek (3raz) pisać to samo co sie pisało w UG o wpis do ewidencji i czekać na regon tydzień.

Jak widać w UG poszli po rozum do głowy i wiedzą jak to usprawnić. A US i GUS albo nie wiedzą albo nie chcą. A w cywilizowanym kraju wypełnia sie jeden wniosek o te wszystkie dokumenty i odbiera w jednym okienku.
  • Ajgor

Rozsądny tekst Wildsteina o "liberale" Donku
    http://blog.rp.pl/wildstein/2007/10...
  • Gamsider_

Nie wiem, jak można stwierdzić, że Tusk wygrał O_o
    Przez pierwsze pół godziny był chłopcem do bicia, Kwas ciągle go jechał, a Tusk robił za socjalistę, co mu Olek na początku wytknął, ale nie - Donaldzik dalej zmierzał otwarcie do świetlanego ustroju... aż mi żal było PO :D Nie potrafił porządnie wykorzystać nawet tego, że Kwas nie ma zielonego pojęcia o robieniu legalnych interesów, a Oluś tylko robił sobie z niego jaja - Tusk ma najwyraźniej słabą psychikę, bo nie myślał logicznie, nie ripostował celnie, w ogóle jakby żył w innym świecie.
    Do połowy właściwie nokaut, ale...
    Donek obudził się przy Nicei, co prawda potem raz jeden lepiej coś powiedział, raz drugi. Gdyby Tusk nie miał ostatniego zdania, to przepadłby z kretesem, a tak zatarł przynajmniej nieco swoją niedyspozycję. Debil (agent?) szykujący Tuskowi linię ataku powinien wylecieć na zbity pysk.
    Oczywiście nic ciekawego panowie nie powiedzieli. Kwasa lepiej do ściany przyciskał Kaczyński, wtedy mały krętacz kilka razy się wkurzył i przeszkadzał - wczoraj chyba tylko raz czy dwa było widać po Kwasie, że Tusk trafił w czuły punkt.
    W ogóle te wszystkie debaty (poza Miller vs Giertych) były bardzo śmieszne. Kaczyński po wygraniu z Kwasem chciał tak samo pojechać Tuska, co się oczywiście udać nie mogło, szczególnie że Tusk zaczął robić za socjalistę. Ale co najśmieszniejsze - Tusk robiąc za socjalistę chciał pobić Kwasa, nic się nie nauczył na błędzie Kaczyńksiego. Żenada. I jeszcze ten ostatni tekst (nie wątpię, że kilku głosów może mu przysporzyć) tak kłamliwy, że głowa mała - dopiero co mówił, że weźmie kilku ministrów z rządu PiSu, w tym Religę... to dopiero będzie reforma i koniec z rządami PiSu (ciągle jednak najprawdopodobniejszego koalicjanta, jeśli PO rzeczywiście chce coś w państwie zrobić)...
  • Gamsider_

Oczywiście najpierw PO musi wygrać wybory :D A w to szczerze wątpię.
  • Gamsider_

>Łukasz Markowski
    >Pumo, mam wrażenie, że nie masz zielonego pojęcia jakie w
    >tym kraju obowiązują stawki podatkowe. Przedsiębiorców
    >obowiązuje już od dawna podatek liniowy.

Liniowy może być na poziomie 80% (czyli gdyby usunąć WSZYSTKIE inne podatki, to tylko niewiele więcej, niż dzisiaj), a progresywny 1%, 5% i 10%. I co? LiD jest za progresywnym, tak? :)
  • Anonim

POrównanie opodatkowania (roczne - annual):

Irlandia
    Tax base (EUR) Tax (%)
    0 - 34,000 (127,500 PLN) 20%
    34,001 and over (powyżej 127,500) 41% on base exceeding 34,000

A więc wcale nie większe niż w Polsce bo u nas:

0 - 37,024zł (mniej niż 10000 Euro) 19%
    37,025 - 74,048zł 30% of base exceeding PLN 37,024
    74,049 zł and over 40% of base exceeding PLN 74,049

VAT irlandia

-In most cases, VAT is 21%.
    -There are reduced rates of VAT of 4.8%, and 13.5%.
    -VAT is charged on assets and services in Ireland as well as on imports into Ireland.
    -The minimum turnover for registering with the VAT authorities is EUR 35,000 (for services) and EUR 70,000 (for goods).
    -VAT returns are made once every two months. In certain cases, it is possible to make a return once a year.

Polska
    # In most cases, Value Added Tax is payable at a rate of 22%.
    # There are reduced rates of 7% and 3% for certain products and services.
    # If the annual turnover is less than EUR 10,000, the owner of the business is exempt from VAT registration..
    # Reports must be filed monthly or quarterly with the VAT Authorities, with the report and payment being made by the 25th day of the month following the period relevant to the report.

Some products and services are exempt from VAT:

# Health services.
    # Milk products.
    # Insurance and banking services.
    # Mail and stamps.
    # Educational, art and science services.
    # Provision of services for export.

A więc tutaj chyba też niżej niż u nas

Dla porównania Rumunia:
    Individual Income Tax: Romania's individual income tax rates for 2007 are flat at 16%..
    Corporate Tax: Romania's corporate tax rate for 2007 is 16% too.
    Capital Gains: Capital gains of companies and individuals are taxed at 16%.
    The standard V.A.T. rate in Romania is 19%. There is a reduced V.A.T. rate of 9%.
    The reduced VAT rate applies to hotel services, books ,newspapers and medicines.
    Insurance companies, banks and financial services in Romania are exempt.
    Brawoo

Rosja
    * The tax system in Russia underwent a comprehensive reform in the year 2001. This reform is designed, in principle, to ease the tax burden on individuals and companies and to simplify the classes of payments for national insurance.
    * Russia has a uniform rate of tax on the income of individuals. As of 2006 tax in Russia is payable at the rate of 13% for an individual on most income. (non-residents 30%). Russian residents pay 9% on dividend income.
    * Exemptions are granted to certain income earners.
    * The standard rate of Russia corporate tax in 2006 is 24%.
    # In most cases, VAT is 18%.
    # There are reduced rates of VAT of 10% that refers mainly to children's products and food products.

I Estonia

* An individual's income is taxable, as at 2007, at the rate of 22%.
    * A limited company is liable for tax at the rate of 22%.
    - The tax does not apply to accumulated undistributed profits.
    - The tax applies to an actual distribution of profits by the company, mainly to a dividend or to gifts and benefits that have been distributed. The tax payable is at the rate of 22/78 of the actual payment (22% of the gross profit).

The standard rate of VAT in Estonia is 18%. There is a reduced rate of 5%.

A więc wcale nie mamy niskich podatków i mamy od kogo zżynać.
    więcej tutaj:
    http://www.worldwide-tax.com/irelan...

POzdrawiam
  • Anonim

POrównanie opodatkowania (roczne - annual):

Irlandia
    Tax base (EUR) Tax (%)
    0 - 34,000 (127,500 PLN) 20%
    34,001 and over (powyżej 127,500zł) 41% on base exceeding 34,000

A więc wcale nie większe niż w Polsce bo u nas:

0 - 37,024zł (mniej niż 10000 Euro) 19%
    37,025 - 74,048zł 30% of base exceeding PLN 37,024
    74,049 zł and over 40% of base exceeding PLN 74,049

VAT irlandia

-In most cases, VAT is 21%.
    -There are reduced rates of VAT of 4.8%, and 13.5%.
    -VAT is charged on assets and services in Ireland as well as on imports into Ireland.
    -The minimum turnover for registering with the VAT authorities is EUR 35,000 (for services) and EUR 70,000 (for goods).
    -VAT returns are made once every two months. In certain cases, it is possible to make a return once a year.

Polska
    # In most cases, Value Added Tax is payable at a rate of 22%.
    # There are reduced rates of 7% and 3% for certain products and services.
    # If the annual turnover is less than EUR 10,000, the owner of the business is exempt from VAT registration..
    # Reports must be filed monthly or quarterly with the VAT Authorities, with the report and payment being made by the 25th day of the month following the period relevant to the report.

Some products and services are exempt from VAT:

# Health services.
    # Milk products.
    # Insurance and banking services.
    # Mail and stamps.
    # Educational, art and science services.
    # Provision of services for export.

A więc tutaj chyba też niżej niż u nas

Dla porównania Rumunia:
    Individual Income Tax: Romania's individual income tax rates for 2007 are flat at 16%..
    Corporate Tax: Romania's corporate tax rate for 2007 is 16% too.
    Capital Gains: Capital gains of companies and individuals are taxed at 16%.
    The standard V.A.T. rate in Romania is 19%. There is a reduced V.A.T. rate of 9%.
    The reduced VAT rate applies to hotel services, books ,newspapers and medicines.
    Insurance companies, banks and financial services in Romania are exempt.
    Brawoo

Rosja
    * The tax system in Russia underwent a comprehensive reform in the year 2001. This reform is designed, in principle, to ease the tax burden on individuals and companies and to simplify the classes of payments for national insurance.
    * Russia has a uniform rate of tax on the income of individuals. As of 2006 tax in Russia is payable at the rate of 13% for an individual on most income. (non-residents 30%). Russian residents pay 9% on dividend income.
    * Exemptions are granted to certain income earners.
    * The standard rate of Russia corporate tax in 2006 is 24%.
    # In most cases, VAT is 18%.
    # There are reduced rates of VAT of 10% that refers mainly to children's products and food products.

I Estonia

* An individual's income is taxable, as at 2007, at the rate of 22%.
    * A limited company is liable for tax at the rate of 22%.
    - The tax does not apply to accumulated undistributed profits.
    - The tax applies to an actual distribution of profits by the company, mainly to a dividend or to gifts and benefits that have been distributed. The tax payable is at the rate of 22/78 of the actual payment (22% of the gross profit).

The standard rate of VAT in Estonia is 18%. There is a reduced rate of 5%.

A więc wcale nie mamy niskich podatków i mamy od kogo zżynać.
    więcej tutaj:
    http://www.worldwide-tax.com/irelan...

POzdrawiam
  • Łukasz Markowski

Rozumiem, że mamy równać do Rumunii i Rosji? :|
  • Anonim

Ale niestety na gwałtowne obniżenie VATu nie możemy sobie pozwolić. Bo jak zauważył Łukasz, świadczenia socjalne są potrzebne (pomińmy tu wątek, że moim zdaniem zbyt duża ich część jest trwoniona), a tak jak pisałem wyżej głównym dochodem budżetu jest właśnie VAT i Akcyza. Jest wysoce prawdopodobne, że po takim obniżeniu VATu nie byłoby skąd wziąć pieniędzy na te świadczenia.

Jeśli chodzi o Rumunię, kraj z którego wszyscy się śmiali. Proponuję zerknąć jak ten kraj się rozwija od jakiegoś czasu. I mimo, że zaczął się rozwijać później niż Polska to oni potrafili pobudować normalne drogi. Więc szczerze mówiąc zastanowiłbym się czy nie powinniśmy brać z nich przykładu.
  • Anonim

panie puma !!ale tam oni sie rozprawili z komunistami fachowo i teraz mają przynajmniej porządek w niektórych biurokratycznych,urzędowo-zarz ądzających sprawach.Też nie przesadzajmy z ich postępem bo są regiony gdzie ludzie pomykają na kozie zamiast samochodem ale oczywiście Rumunia będzie sie w miare rozwijać co temu krajowi życzę bo przecież nie życzyła nigdy Polsce źle.Natomiast myślę że rumunii jak czytają gazety to sie zachwycają Polską jej wzrostem pkb i perspektywą euro 2012....
  • Anonim

Masz wiele racji. Potrafili się rozprawić z komunistami. I napewno są regiony takie jak mówisz. Jednak w Polsce też nie brakuje regionów gdzie zamiast kombajnu używa sie konia z pługiem. A to, że sie potrafili rozprawić z komunistami powinno być dla nas przykładem. Tak jak już wielokrotnie mówiłem powinniśmy patrzeć na tych co im wychodzi i z tego co im wychodzi brać przykład. A nie jak tu kilka osób ma w tendencji równać w dół.

PS obejdzie bez panów. PZDR
  • Anonim

Pod względem instrumentalnego traktowania państwa, służb specjalnych, policji, prasy i t d PiS już zrobił z nas Rasije.

Pójdźmy zatem za ciosem. Czemu kopiować tylko to, co najgorsze? hehehe

• Gamsider_

>krist044
    >Pod względem instrumentalnego traktowania państwa, służb
    >specjalnych, policji, prasy i t d PiS już zrobił z nas
    >Rasije.

Bez przesady, służby nie robią oficjalnie za mafię i nie wysadzają w powietrze śpiących obywateli, nie ma mordów na dziennikarzach a policja tylko zgania demonstracje z ulicy, a nie wali jak popadnie każdego, komu Jarek niemiły.
    Co do mediów - zbliżamy się do "ideału" :)
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)