Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jak wyżej.

Ja proponuje taki podatek gdzie wraz ze wzrostem zarobków, zmniejsza się stawka podatkowa. Taki motywacyjny :)
  • Anonim

nie podoba mi się ten pomysł, to karanie ludzi że mało zarabiają. Progresywny na odwrót też dla mnie odpada,to z kolei karanie bogatych
  • Anonim

to się nazywa podatek regresywny:)
    popieram;choć najsprawiedliwsza jest stawka 0%:))
  • Daniel

Żaden podatek nie jest sprawiedliwy, ale jeżeli już to wybrałbym podatek pogłówny.
  • Anonim

>Iskierka napisała:
    >nie podoba mi się ten pomysł, to karanie ludzi że mało
    >zarabiają. Progresywny na odwrót też dla mnie odpada,to z
    >kolei karanie bogatych

Czemu karanie?

Ktoś kto zarobi 100 000 zł i zapłaci 10% odda fiskusowi 10 000zł. Ktoś kto zarobi 1000 zł i zapłaci 15% odda 150 zł.

Bogaty i tak zapłaci więcej.
  • M

Sam Mike na to wpadłeś, czy kolejny genialny pomysł UPRu?
  • GdCfos

Liniowy, nawet wysoki (tak do 30%). Przy tym zlikwidować wszystkie podatki pośrednie.
  • Кароліна Kądziela

niee Mike, to nie fair..jak jestem beidna studentka i zarobilabym hipotetycznie 1000 zl, to wolalabym wydac 150 na inny cel niz podatek.
    Im mniejsze zarobki. tym mniejsze podatki i juz;D
  • Anonim

Nie zgodzę się z tobą Kajo.

Każdy obywatel jest równy wobec prawa.

Czemu więc pan Kowaliski, co zarabia sporo ma płacić większą stawkę niż Kajo co zarabia niewiele?

Czym ci ten biedny człowiek zawinił?

Do pracy, też możesz zarabiać sporo :)
  • M

>Mike napisał
    >Każdy obywatel jest równy wobec prawa.

Jak równy to co promujesz podatek regresywny?
  • Anonim

I tak nierówny bo bogaty i tak zapłaci więcej niż biedny, nawet przy regresywnym.

Równość by była przy pogłównym, z tym, że jest on niestety dzisiaj nierealny.
  • Кароліна Kądziela

Mike, no co jest.."kazdy inny wszyscy rowni"?;>
  • Anonim

>carlosterrorist napisał
    >Sam Mike na to wpadłeś, czy kolejny genialny pomysł UPRu?

zabijmy wszystkich którzy są na tyle bezczelni że ośmielają się być pogatymi!!!!by żyło się równiej!!!jak w korei!!
  • Gamsider_

Najbardziej sprawiedliwy jest brak podatku :)

Rozpatrywanie samej "sprawiedliwości" podatku śmierdzi socjalizmem. Podatki mają dwie podstawowe funkcje: fiskalną i regulacyjną. Trzeba działać tak, by jak najmniej regulując otrzyamć pieniądze niezbędne do funkcjonowania państwa. Duża część pieniędzy powinna pozostawać w samorządach, bez redystrybucji. Po prostu: tam, gdzie ktoś płaci, tam pozostają pieniądze, a ustalona składka idzie do centrali. Najlepszy system to IMO pogłówny od osób prowadzących działalność gospodarczą + kataster (nie dość, że porządkuje rynek, to jeszcze "sprawiedliwy społecznie").
  • Anonim

no nieeeeeee...podatki jako wynalazek socjalizmu:>>>>>???
    a ja myślałem że chodziło o archiczne monarchie:PP
  • M

>Mike napisał
    >I tak nierówny bo bogaty i tak zapłaci więcej niż
    >biedny, nawet przy regresywnym.

Ale bogaty nie odczuje takiej różnicy jak biedny.
  • M

>wincent ferrer napisał
    >zabijmy wszystkich którzy są na tyle bezczelni że
    >ośmielają się być pogatymi!!!!by żyło się
    >równiej!!!jak w korei!!

...
  • Gamsider_

>carlosterrorist
    >Sam Mike na to wpadłeś, czy kolejny genialny pomysł UPRu?

UPR tego nie postuluje, Korwin omawiał ten podatek w jednej ze swoich książek - jak się można domyślić tej o podatkach :) Uważał go oczywiście za lepszy niż progresywny, ale nie jakiś wspaniały.
  • Anonim

podatek jest dobry w momencie kiedy nie jest marnotrawiony przez tych co rządzą.Myślę że powinien być progresywny i dla tych biedniejszych niższy natomiast w naszej rzeczywistości:

3razy 15 to bedzie kolejny powód by zwiększyć biurokrację.Bo nie rodzaj podatku a biurokracja jest tutaj problemem.I tak ściągają z nas niezłe sumy,obniżą super!!ale jakby dobrze je wykorzystywali w całości to już dawno były by niższe
  • Migi

jestem za liniowym.... wydaje mi się najbardziej sprawiedliwy....
    ( plus "bykowe" ..a co! :)
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)