Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Кароліна Kądziela

Tajemniczy numer 08 - policyjny podsłuch czy awaria w systemie telefonii komórkowej?
    27.10.2007

- Sprawdźcie, czy podsłuchuje was policja. To łatwe, bo mają jakąś lukę w systemie komputerowym. Należy z komórki wybrać numer 08. Jeśli zgłosi się komenda, możecie aparat wyrzucić na śmietnik, bo jesteście namierzani - taką informację otrzymali dziennikarze "Expressu Ilustrowanego" od zbulwersowanego czytelnika.

Sprawdziliśmy i faktycznie z kilku numerów (m.in. ze służbowej komórki dyżurnego reportera) niespodziewanie dodzwoniliśmy się do Komendy Miejskiej Policji!

Co ciekawe, takie przypadki potwierdzili też zaniepokojeni łodzianie zajmujący się biznesem. Okazało się również, iż w ich aparatach nie było śladu po takim połączeniu. Zapisywały się natomiast takie numery, jak np. 04, 05 itd...

- Halo. Dlaczego dodzwoniliśmy się do policji? Nie mieliśmy takiego zamiaru - zapytaliśmy wczoraj funkcjonariusza w komendzie miejskiej, gdy wystukaliśmy 08 z redakcyjnej komórki.

- Musieliście wykręcić numer 112.

- Nie. Na pewno nie wykręcaliśmy tego numeru.

- No to ja nie wiem, gdzie trzymacie komórki - stwierdził i odłożył słuchawkę.

Zrobiliśmy kolejny eksperyment. Z "zainfekowanego" numerem 08 telefonu wyjęliśmy kartę SIM i przełożyliśmy ją do innego aparatu. Po wybiciu wspomnianych dwóch cyfr otrzymaliśmy komunikat "błąd numeru". Połączenia z policją nie było... Następnie do "zainfekowanej" komórki włożyliśmy kolejną kartę z aparatu, z którego poprzednio nie mogliśmy dodzwonić się do komendy. Połączenie z dyżurnym policji uzyskaliśmy bez problemu!

O wyjaśnienia zwróciliśmy się do biura prasowego sieci Era, bo do niej należały telefony, w których po wybraniu 08 w niezrozumiały sposób łączyliśmy się policją.

- Nie słyszałem nic o tym, aby w Erze i innych sieciach funkcjonowały dwucyfrowe numery - mówi przedstawiciel sieci telefonii komórkowej Era. - Jestem zdziwiony, że wykręcając taki numer gdzieś się państwo dodzwoniliście. Do tej pory nikt nie zgłaszał nam takiego przypadku. Nie wiem, dlaczego nie ma śladu po takim połączeniu.

A co na to Komenda Miejska Policji w Łodzi?

- Mnie na ten temat nic nie wiadomo. Nie mamy wpływu na to, jakie rozmowy są do nas przekierowywane. Pierwszy raz słyszę, żeby taka sytuacja miała miejsce. To sprawa operatora - mówi podinspektor Mirosław Micor. Na pytanie o podsłuch odpowiada śmiechem.
    Zobacz także:
    "08" - Połączenie alarmowe, o którym nikt nie wie...

Dlaczego więc dzwoniąc wczoraj pod 08 w ciągu kilkunastu godzin z kilku telefonów łączyliśmy się z policją? Jest jednak jeszcze jedno prawdopodobne wytłumaczenie tego faktu. Otóż podobno w niektórych modelach telefonów używanych w Polsce i jednocześnie na Zachodzie numer 08 był do niedawna stosowany zamiennie ze 112 jako alarmowy. Może nadal gdzieniegdzie funkcjonuje? Tylko dlaczego policja i Era nic o tym nie wiedzą?
    Elżbieta Włodarczyk, Piotr Polowy - Express Ilustrowany
  • Кароліна Kądziela

zaadzwonilam.
    Trafilam na typowego krawężnika, który ledwo gadał.
    Nie wiedział o co chodzi.

Ale szczerze uwazam, ze to dziennikarska sensacja;)
  • Anonim

To oczywiste, ze jestes podsluchiwana !
  • Кароліна Kądziela

Mateusz, a Ty?:P
  • M

eeee...jestem grzeczny i mnie nikt nie podsłuchuje;)
  • Anonim

Boje sie dzwonic Pani :(
  • Кароліна Kądziela

dzwoń lewusie!
    PiS Cie nie ominął!
  • Anonim

"odpowiedz sieci nierozpoznana"
  • Кароліна Kądziela

no nie.. i wydalo sie, ze mam stary telefon komorkowy.
  • Anonim

jak to
  • Anonim

musiałem sprawdzić - FUNKCJONALNOŚĆ NIEDOSTĘPNA :D
  • GdCfos

Hmm, dodzwoniłem się do łódzkiej policji. Jestem w Plusie. :>

Zaraz chyba zadzwonię do Joula na jakiegoś grilla z paleniem swastyk i strzelaniem do żydów, ciekawe czy będzie interwencja.
  • Anonim

Pewnie nie, ale zadzwoń do kogoś że chcaiłbyś zajarać skręta to napewno Cie posadzą :)
  • GdCfos

Od dzisiaj będę się żegnał przez telefon soczystym "CHWDP"; )
  • Anonim

I Cie POzytywistycznie zamkną :)
  • Кароліна Kądziela

ja mam orange:P

a jaka masz komóre?;> (podobno opcja 08 zglos sie jest dostepna tylko w tych starszzych modelach;> )
  • Anonim

w sumie w piardze to i pozytywizm i romantyzm można czyutać dużo czasu sie ma...
  • Anonim

>§°Kajo°§ napisała:
    >ja mam orange:P
    >
    >a jaka masz komóre?;> (podobno opcja 08 zglos sie jest
    >dostepna tylko w tych starszzych modelach;> )

nokia 6103
  • Sześć stóp pod ziemią

"numer jest za krótki" - ciekawe, czy to jakaś hierarchizacja ważności? xD
  • GdCfos

Mam stareńkiego Siemensa C60, kupionego jeszcze w IIIRP. Wtedy pewnie seryjnie umieszczali pluskwy w komórkach. :>
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)