Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

co sądzicie o tej interwencji??
    parlament Turecki uzgodnił ze wojska mają mandat by ruszyć do Kurdystanu,nie wiem czy czekają na zgodę USA czy ONZ ale będąc w Turcji widziałem że wojsko mają wyborowo przygotowane do każdej operacji wojskowej....na Euronews już zrobiono z nich faszystowskich najeźdźców.Ehhh szkoda mi kurdów ich najmniejsza autonomia wisi na włosku???

Mamy też 1 wypadek kiedy oficjalnie(no powiedzmy półoficjalnie) do Iraku wkroczy wojsko kraju muzułmańskiego by pomóc amerykanom w Irackim konflikcie(oczywiście teoretycznie rozprawiając się tylko ze swoim "kurdyjskim kłopotem")co o tym wszystkim sądzicie??
  • 马尔钦

witam
  • 马尔钦

>RKOmójDom napisał
    >co sądzicie o tej interwencji??
    >parlament Turecki uzgodnił ze wojska mają mandat by
    >ruszyć do Kurdystanu,nie wiem czy czekają na zgodę USA
    >czy ONZ ale będąc w Turcji widziałem że wojsko mają
    >wyborowo przygotowane do każdej operacji wojskowej....na
    >Euronews już zrobiono z nich faszystowskich
    >najeźdźców.Ehhh szkoda mi kurdów ich najmniejsza
    >autonomia wisi na włosku???
    >
    >Mamy też 1 wypadek kiedy oficjalnie(no powiedzmy
    >półoficjalnie) do Iraku wkroczy wojsko kraju
    >muzułmańskiego by pomóc amerykanom w Irackim
    >konflikcie(oczywiście teoretycznie rozprawiając się tylko
    >ze swoim "kurdyjskim kłopotem")co o tym wszystkim
    >sądzicie??

?
  • Anonim

Tak dla informacji to wojska tureckie mają walczyć z jakąś komunistyczno-wyzwoleńczą partyzantką Kurdystanu. Trzymam za Turków kciuki w tym konflikcie.
  • Anonim

http://www.youtube.com/watch?v=bWnQ...

partia pracy kurdystanu z którą walczą,miała kiedyś w nazwie komunistyczna teraz już nie ma.Jest to straszny polityczny pat,bo po interwencji USA w Iraku,kurdowie mają swoją autonomię ale z tego względu ci w Turcji też chcą ją mieć ale Kurdowie Iraccy nie chcą by tureccy Kurdowie oto walczyli bo boją się Tureckiej interwencji,no wojenne jaja na całego.Teraz już ta partia z którą walczą Turcy działa chyba jedynie o autonomię Kurdystanu Tureckiego i przyłączenie do tego Irackiego,hasła komunistyczne raczej ich nie prowadzą w bój.W ogóle cała ta sytuacja zjednoczyła Turków,jak i na ulicy tak i w sejmie,manifestują swoją zgode na taką operację no i manifestują nienawiść do kurdów za zabicie tych żołnierzy tureckich....(tych o których konflikt znowu się zaognił..bo wiadomo że zawsze gdzieś tam był)
  • Anonim

Się Turkom nie dziwię.
  • Anonim

kurwa stary wylukaj najpierw moze co sie dzieje w tureckim kurdystanie a potem poczytaj o historii konfliktu, bo ja tez jestem prawicowy i nie wiesz jak mnie wkurwia jak czytam- "a to moze komunisci wiec cool ze zrownuje sie cale wioski z ziemia i morduje dzieci."
    kurwa.
  • Anonim

A może się łodpierdol?

• Anonim

a moze Ty sie...
    a zreszta, sprobujmy inaczej- czy sadzisz ze dzialania rzadu tureckiego i regularne mordy na cywilach sa sluszne?:)
  • Anonim

A czy tak napisałem? :o
  • Anonim

"Trzymam za Turków kciuki w tym konflikcie."
    mam paranoje czy tez racje?
  • Anonim

który z was kurd a który turek?hehe...dajcie spokój.Poza tym subb oprócz tego że jesteś prawicowiec to nie napisałeś konkretnego związanego z tematem hmmmm o ile to jest związane?
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >"Trzymam za Turków kciuki w tym konflikcie."
    >mam paranoje czy tez racje?

To chyba masz paranoję. Czytać nie umiesz? :) Gdzie tu nawoływanie do zabijania CYWILÓW.
  • Anonim

spoko spoko mozem sie uniosl ale taktyka Turcji w konflikcie z Kurdami polega czesto na wyrzynaniu rodzin i gwalceniu, ne zauwazyles?
  • Anonim

W Taktyce armii gen. Franco było nie lepiej. I kogo to dziś obchodzi skoro skutek był pozytywny? Likwidacja komunistycznych terrorystów.

Patrząc w ten sposób, że na wojnie cierpią cywile to nie powinno się prowadzić żadnej wojny. Wojna czasem jest jednak koniecznością.
  • Anonim

Rzekłabym, że spora część konfliktów na tym polega, między innymi Czeczenia.
  • Anonim

>Mike wrote:
    >W Taktyce armii gen. Franco było nie lepiej. I kogo to
    >dziś obchodzi skoro skutek był pozytywny? Likwidacja
    >komunistycznych terrorystów.

Boże, Mike, powiedz mi jeszcze, że wszyscy Kurdowie są komunistami.

>
    >Patrząc w ten sposób, że na wojnie cierpią cywile to nie
    >powinno się prowadzić żadnej wojny. Wojna czasem jest
    >jednak koniecznością.

Trzeba dobrze prowadzić konflikt zbrojny, bo on nie polega na wyżywaniu ludności.

• Anonim

Na przykład. Prawda jest też taka, że te wszystkie konwencje i prawa wojenne gó*no znaczą skoro i tak wojna prowadzona jest w ten sposób w jaki chce przeciwnik silniejszy.
  • Anonim

Pytanie powstaje, jak powinno być.
  • Anonim

>Maszeńka. napisała:
    >>Mike wrote:
    >>W Taktyce armii gen. Franco było nie lepiej. I kogo to
    >>dziś obchodzi skoro skutek był pozytywny? Likwidacja
    >>komunistycznych terrorystów.
    >
    >Boże, Mike, powiedz mi jeszcze, że wszyscy Kurdowie są
    >komunistami.

-Nie. Ale ich bojówki terrorystyczne na ogół.

>>Patrząc w ten sposób, że na wojnie cierpią cywile to
    >nie
    >>powinno się prowadzić żadnej wojny. Wojna czasem jest
    >>jednak koniecznością.
    >
    >Trzeba dobrze prowadzić konflikt zbrojny, bo on nie polega
    >na wyżywaniu ludności.

-Łoo tak. Rozumiem, że gdybyś była turkiem ważniejsze było by dla ciebie życie kurdów niż tureckich żołnierzy. Gdybyś była amerykanką w latach 40-tych wolałabyś aby zgineło setki tysięcy amerykańskich żołnierzy w inwazji na Japonie niż zwyczajnie zrzucić bombkę atomową?

Wojna koleżanko to nie sentymenty. Liczy się szybkie zwycięstwo. Zwycięzcy ofiar nie liczą.

| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)