Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

każdy z nas wie o czym jest ten wątek,o naszych żołnierzy których rząd wysłał do afganistanu na wojnę.Prokuratura wojskowa oskarża 7 naszych o ludobójstwo, media już z nich zrobiły morderców.Dziennikarze którzy wczoraj pięknie komentowali odcinek tańca z gwiazdami a dziś opowiadają czym jest wojna w afganistanie i używają wobec oskarżonych chłopaków epitetów "mordercy w mundurach" i innych.Z zażenowaniem patrzyłem jaką wojnę wypowiedziano tym chłopakom i w jaki sposób zostało to ujawnione,w każdym kraju wojsko czyli prokuratura robi wszystko by to utajnić a tutaj sie kreują na jakiś medialnych gwiazdorów wzorem sędziny anny marii kurwa jakiejś tam.co o tym sądzicie?
  • Anonim

żołnierzach*

sorki za literówkę

a co do sprawy to jeden z oskarżonych żołnierzy powiedział że wolałby zginąć w afganistanie bo przynajmniej byłby dla wszystkich bohaterem a tak nazywa się go mordercą.Śledztwo się nie skończyło więc hańbą jest to co sie robi w mediach,prowadzi się ich przed kamerami jak dilerów(pokazówka w stylu rutkowskiego),już zniszczyło im się karierę.Nasi żołnierze wykonują heroiczną pracę na tej misji stabilizacyjnej a już dziennikarzy świerzbi by nazwać tą misję "zbrodnią".Gdy przejeżdżał tamtędy odział innej armii to wezwali by tunderbolty i kamień na kamieniu by z tej wioski nie został.....czy wy tak samo jak ja jesteście oburzeni tym co sie w okół tej sprawy robi???
  • Anonim

Jeśli żołnierze zabili - umyślnie czy nie - cywilów muszą ponieść konsekwencje ale to co robią media to taki syf, że aż żal dupe ściska.
  • mr. ricci

>Mike ha scritto
    >Jeśli żołnierze zabili - umyślnie czy nie - cywilów
    >muszą ponieść konsekwencje ale to co robią media to taki
    >syf, że aż żal dupe ściska.

nie muszą, wprawdzie gówno mnie obchodzi ta sprawa, ale zdaje się tam się pojawiał jakiś rozkaz - jeśli żołnierz dostaje rozkaz ostrzelania wioski, to się nie ma kurwa zastanawiać czy go będą ścigać, tylko ma zacząć ostrzeliwać wioskę, powinni ciągać porucznika czy kto tam tym dowodził. jest nawet na to odpowiedni paragrafik w polskim kodeksie karnym, który wyłączają tylko sytuacje, w których delikwentowi wiadomo, że jego działanie wywoła niepowetowaną stratę blablabla, a i wtedy jeśli rozkaz się ponowi, a nie będzie wątpliwości co do poczytalności dowódcy, to musi go wykonać, ma tylko prawo do protestu. czyli albo kogoś pojebało (dowódcę) i wojsko to tuszuje, albo tylko kogoś pojebało (media i demokratyczny reżimek, który najwyraźniej chce sobie zrobić krzywdę, a nam przy okazji).
  • Anonim

Jeśli żołnierze dostali taki rozkaz - fakt - nie powinni być karani.
  • M

O tym, że był to rozkaz to chyba jakiś inny żołnierz mówił w wywiadzie [zasłonięta twarz, zmieniony głos], więc jakoś nie uważał bym tego za wiarygodna informację.
    A w związku z szumem, jaki tworzą media to już przesada - TVN jakieś specjalne sondaże przeprowadza "ilu Polaków wierzy w niewinność żołnierzy?", symulacja komputerowa w Faktach, jak mogło to wszystko wyglądać. paranoja.
    Jednak mimo wszystko jeśli są winni to kara musi być.
  • Anonim

dobrze nawet jeśli wynik procesu będzie taki jaki chciałby tvn,to hańbą i skandalem jest co robią media i co robi prokuratura wojskowa.
    prowadzą ich żandarmi w kewlarach i z heklerami(chłopaki na misjach takie sprzętu nie mają!)zakryci kapturami wszystko w stylu rutkowskiego,pan prokurator opowiada że "nie byli w stanie zagrożenia,nie było talibańskich bojowników"zaraz zaraz jak wysyłali naszych na misję to nie było bojowników tylko terroryści,a co do stanu zagrożenia to ten pan nie wie co mówi.Tam nawet jak idą sie nasi wysrać to idą z giwerą bo są w stanie zagrożenia,zawsze może coś sie wydarzyć a patrol i to pościgowy to co nie stan zagrożenia???.

w tvn nazwali ich "demonami wojny" a proces sie nie skończył!hańbą jest wojna medialna w okół tego incydentu.

Dowódca batalionu mówi że odpowiedzialny jest dowódca plutonu.Psycholog mówi o tym że to są "frustraci" i to normalne że sie mszczą a jeszcze w morde kopane nie ma wyniku procesu,wstyd i hańba no kurde sie wkurwiłem no,sam chcę związać swoją przyszłość z wojskiem i taka wojna "antyżołnierska" to dla mnie wielkie wkurwienie.
  • Anonim

Cóż, zabicie sześciu niewinnych afgańskich ludzi przez żołnierzy to zwykłe skurwysyństwo ( że się brzydko wyrażę) i osobiście nie obchodzi mnie, czy żołnierz jest Polakiem, żydem, Chińczykiem, czy ma sześć palców, czy jest kobietą czy mężczyzną i nie ulega żadnej mojej wątpliwości, że kara w tym wypadku musi być.

Jeśli zaś padł rozkaz, to oczywiście, sprawa wygląda inaczej, niemniej też ta informacja jest na razie przynajmniej mało wiarygodna.
  • Anonim

Wybacz, ale w ogóle wojna to "stan zagrożenia", może w ogóle wyrżnąć wszystkich od razu? Naprawdę, nietykalność cywilów jest podstawą, w ogóle nie ma o czym dyskutować, zabili niewinnych ludzi z jakiejś małej wioski, w tym, z tego, co słyszałam, dziecko.

Tutaj tylko warto poruszyć temat, jak niewielu nadaje się do bycia żołnierzem.

• Anonim

Fakt faktem, szum mediów jest dość niestosowny, skoro de facto jeszcze nie zostali uznani za winnych. Niemniej sprawa jest głośna i wywołuje oburzenie, mam jednak wrażenie, że najczęściej dlatego, że to "nasi".
  • mr. ricci

>Maszeńka. ha scritto:
    >Fakt faktem, szum mediów jest dość niestosowny, skoro de
    >facto jeszcze nie zostali uznani za winnych. Niemniej sprawa
    >jest głośna i wywołuje oburzenie, mam jednak wrażenie,
    >że najczęściej dlatego, że to "nasi".

no i dobrze, przynajmniej społeczeństwo nie jest jeszcze zupełnie chore i ma tożsamość narodową, która póki co jeszcze (z sondażu tvn :>) w 60% stoi ponad ęteresem tych, którzy sterują sobie właśnie losem tych żołnierzy. w ogóle potężnie śmierdząca jest ta sprawa, ale zważywszy, że zamieszane w to jest wojsko, najpewniej niczego się do końca nie dowiemy.
  • Anonim

Niestety, żal mi tylko tych cywilów najbardziej.

Jeżeli, czysto hipotetycznie, Ci żołnierze zrobili to "dla zabawy" ( bardzo śmieszne, prawda) to naprawdę zasługują na SOLIDNĄ karę. Kurwa, nienawidzę bezmyślnego okrucieństwa.
  • mr. ricci

>Maszeńka. ha scritto:
    >Niestety, żal mi tylko tych cywilów najbardziej.
    >
    >Jeżeli, czysto hipotetycznie, Ci żołnierze zrobili to
    >"dla zabawy" ( bardzo śmieszne, prawda) to naprawdę
    >zasługują na SOLIDNĄ karę. Kurwa, nienawidzę
    >bezmyślnego okrucieństwa.

jeśli, ale dopóki nie będzie co do tego pewności (and i mean pewności, a nie przypuszczeń) to ja wolę opinię polskiego żołnierza, niż afgańskiego wieśniaka, któremu zapewne daleko do obiektywności.

inna rzecz to kondycja naszego wojska, z którą by można coś zrobić, ale najpierw stare komuchy sztabowe muszą wyzdychać.
  • rez

A może lepiej poczekać na jakąś wersję oskarżonych?
    Bo obecnie to domysły,przecieki i wersja prokuratury.
  • Anonim

dla zabawy??wojna to nie zabawa i na pewno w takich kategoriach tej akcji nie ujęli jeśli już miałaby to być ta "zbrodnia" której chcę tvn to byłaby to zemsta.Zemsta za zabitego kolegę i tyle,choć w taką wersję wątpię...raczej była to strzelanina na wojnie jakich jest wiele.Nie wolno ich skazywać jeszcze przed końcem procesu.

Nagłówek "Demony wojny" i teksty w stylu "mordercy w mundurach" ,"hańba dla polskiej misji" porównywanie ich zachowania do tego żołnierza co zgwałcił irakijskie dziecko(nie został skazany przez prokuraturę amerykańską).Wstyd mi za media......

Nie można dopuścić do sytuacji "syndromu wietnamskiego" gdzie ludzie byli zdolni palić flagę własnego kraju i opluwać mundury powracających.Jeśli się krzyczy o pokoju a używanie metod palenia i opluwania to jest się hipokrytą i tyle a tak wydaje mi się postępuję telewizja.
  • Anonim

Aż taką paranoję mamy? Fak siet.

Po pierwsze, to niestosowne, aby wydawać wyrok przed sądem. Nawet media nie mają do tego prawa. Żyjemy w państwie, w którym obowiązuje domniemanie niewinności.

Ktoś powinien wszystkim przypomnieć, czym ono jest.
    Z drugiej strony po 2 latach oskarżeniowej szopki w stylu Ziobera...

Powściągliwość i spokój przede wszystkim. Tam jest wojna, codziennie giną ludzie. Zabijanie jest rodzajem pracy. Przerypane.

Jeśli są winni umyślnego zabójstwa... to sądzić i karać. Ale póki co, są niewinni. Więc zamknąć jadaczki.

już
  • Anonim

No z tego co wycieklo do mediow - wynika, ze dopuscili sie zbrodni wojennej
    Aczkolwiek - poczekajmy na wyrok
  • Waldek

Wojna wojną, ale po cholere strzelali godzine po ataku do jakiejś wioski
    istnie hitlerowski bądź radziecki występek
    a nikt ich nie sądzi
    jedynie mowi się o tym co ich może czekać a złamanie prawa miedzynarodowego
    ciezko bronic mordercow strzelajacych do cywili i to nie przypadkowo
    w państwie prawnym, europejskim nie może być takich wybryków
    obraza dla narodu, zniszczenie honoru WP
    w Polsce nie może być miejsca do toleracji takich przestepstw
  • Anonim

waldi to ironia?czy sufit sie na łeb tobie spadł?
  • Anonim

Ja też jestem oburzony przedstawianiem tej sprawy przez media. Przykładowo dzisiejsza Gazeta Wyborcza, która tak przez dwa lata piała, że obowiązuje się w Polsce domniemanie winy, stosuje to samo wobec żołnierzy. Cisną mi się naprawdę ostre słowa, na poczynania różnej maści pisarczyków i telewizyjnych reporterków.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)