- 1
- 2
-
Anonim
-
mr. ricci
zatłuc wszystkich :>
a rozwiązanie jest banalnie proste i w dodatku już zaczęło funkcjonować, więc je trzeba popsuć - lojalistyczny i centralny i niezależny organ z zaufanymi, and i mean zaufanymi (nie jak w jakimś NIK, czy innym syfie) pracownikami, słowem, pion administracyjny do kontroli korupcji najpaskudniejszymi metodami jakimi się da, żeby ludzie się bali dawać i przyjmować - i potem pilnować go pieczołowicie, najlepiej zobowiązać do tego prezydenta RP bo jest względnie niezależny i obowiązkami też jakoś szczególnie niezarzucony. -
Anonim
Moje zdanie jest następujące.Urzędnicy mają za duże uprawnienia,mogą jednej osobie wydać pozwolenie,np. na budowę domu,bo to przyjaciel lub tak sobie wymyślił.druga osoba,zaś w tej samej sprawie zgody nie uzyska,ponieważ urzędnik,np. ma gorszy dzień.Osoba pokrzywdzona próbuje,wtedy negocjować,może nastąpić również próba dania łapówki.Tak więc urzędnik może jednej osobie dać pozwolenie,a drugiej nie.Jeśli urzędnik nie będzie miał takich uprawnień to korupcja w takich przykładach zniknie. -
mr. ricci
>DeNN ha scritto
>Moje zdanie jest następujące.Urzędnicy mają za duże
>uprawnienia,mogą jednej osobie wydać pozwolenie,np. na
>budowę domu,bo to przyjaciel lub tak sobie wymyślił.druga
>osoba,zaś w tej samej sprawie zgody nie uzyska,ponieważ
>urzędnik,np. ma gorszy dzień.Osoba pokrzywdzona
>próbuje,wtedy negocjować,może nastąpić również próba
>dania łapówki.Tak więc urzędnik może jednej osobie dać
>pozwolenie,a drugiej nie.Jeśli urzędnik nie będzie miał
>takich uprawnień to korupcja w takich przykładach zniknie.
i będziesz miał permanentną samowolę budowlaną, paraliż polityki budowlanej, zwiększenie kosztów np. doprowadzania mediów o gruby procent, setki posesji na terenach rezerwowych (takich, co je ma zalać w razie powodzi zamiast domów) i miliony przekrętów wynikających ze sprzedaży/budowy "lewej" ziemi i budynków, o powikłaniach na tle cywilnoprawnej regulacji superficies solo cedit nie mówiąc. widzę, że mamy upr albo po na tapecie i magiczne remedia na wszystkie bolączki? :> -
-
mr. ricci
aha, od niekorzystnego wyroku się odwołuje, a nie daje łapówki :> a w razie czego można zaskarżyć decyzję do sądu administracyjnego, to będzie już w pewnym sensie trzecia instancja, od której zwykle można się odwołać do NSA. niemożliwe, żeby wszystkim po drodze się nie chciało i mieli gorsze dni; > -
robakk
Zostawic korupcję w spokoju, niech kwitnie i się rozszerza...
problem z korupcją jest brak jej powszechności -
Anonim
Nie zgodzę się z Tobą!Nawet na wybudowanie pomostu na swojej działce potrzebna jest zgoda urzędnika,albo jej udzieli,albo nie.Chodzi mi o to że urzędnik ma wybór.Trzeba go ograniczyć!Nie może jednej osobie w takiej samej sytuacji dać pozwolenia,a drugiej nie! -
Anonim
A napisałeś o tym,co jest teraz.Widocznie nie wiesz jak wygląda sytuacja i pewnie z dużego miasta jesteś.Liczą sie znajomości i większy podarunek! -
mr. ricci
>DeNN ha scritto
>Nie zgodzę się z Tobą!Nawet na wybudowanie pomostu na
>swojej działce potrzebna jest zgoda urzędnika,albo jej
>udzieli,albo nie.Chodzi mi o to że urzędnik ma
>wybór.Trzeba go ograniczyć!Nie może jednej osobie w
>takiej samej sytuacji dać pozwolenia,a drugiej nie!
jest coś takiego w administracji, jak obowiązek uzasadnienia decyzji, jak komuś nie wyda to musi uzasadnić, jak nie uzasadni albo źle uzasadni, to mu uwali wyższa instancja, jak uzasadni właściwie, to znaczy że ten pomost tam nie powinien stać z takiego lub innego powodu (nie wyobrażam sobie dlaczego by miał nie stać, ale nie płacą mi za usuwanie skutków takich rzeczy, stąd i sobie ich nie wyobrażam).
-
mr. ricci
>DeNN ha scritto
>A napisałeś o tym,co jest teraz.Widocznie nie wiesz jak
>wygląda sytuacja i pewnie z dużego miasta jesteś.Liczą
>sie znajomości i większy podarunek!
jak się boisz napisać prostą jak drut skargę, to się liczą, ale wtedy jesteś debilem i nie należy do twojego poziomu intelektu dostosowywać systemu prawnego, to uprawnienie urzędnika zawsze służy obronie jakiegoś uzasadnionego interesu, a że go czasem nadużywa - po to masz sądownictwo administracyjne, a nie łapówki. i w mieście i na wsi i w ogóle wszędzie w polsce. -
Anonim
Znam prawo,bo je studiuje,a odwołanie pisałem 7 razy,więc zaczerpnij może rady od kogoś kto się zna. -
Anonim
to uprawnienie urzędnika zawsze służy obronie jakiegoś uzasadnionego interesu, a że go czasem nadużywa - po to
Nie zawsze,urzędnik zawsze uzyskuje zgodę na budowę. -
Anonim
Jedyne co można zrobić to odwołać się do Wyższego organu,ale dlaczego???dlatego,że nie znasz urzędnika -
mr. ricci
>DeNN ha scritto
>Znam prawo,bo je studiuje,a odwołanie pisałem 7 razy,więc
>zaczerpnij może rady od kogoś kto się zna.
chyba rzymskie, trochę dalej jestem od ciebie na prawie, kolego :>
i co ci odpisali, peowcze? -
mr. ricci
>DeNN ha scritto
>to uprawnienie urzędnika zawsze służy obronie jakiegoś
>uzasadnionego interesu, a że go czasem nadużywa - po to
>
>
>
>Nie zawsze,urzędnik zawsze uzyskuje zgodę na budowę.
co? napisz to (i to z następnego/poprzedniego posta) w jakiś normalny sposób, wiesz, podmiot, orzeczenie, okoliczniki, przydawki, te sprawy. nie nalegam, żeby zdania były złożone, ale mogłyby być zrozumiałe. -
Kurwa Loyo, nie wiedziałem, że z Ciebie taki socjalista.; >
Korupcji zniszczyć się nie da, bo ludzie zawsze wymyślą sposób. Ci któzy mówią o jej niszczeniu są kłamcami i jeszcze większymi oszustami.
Tworzenie oddzielnych organów "apolitycznych" do ścigania łapówkarzy determinuje następną korucpje z dwóch przyczyn: 1)to wybrani decydują co uznać za korucpje, a co nie 2) bez korupcji stracili by robotę więc pragmatycznie muszą ją hodować.
Rozwiązaniem, które zmniejszy liczbę przestępstw z tym związanych jest proste. Surowe karanie i mniej kompetencyj dla urzędników. -
-
Anonim
-
mr. ricci
>®e@kcj0nist@ ha scritto
>Kurwa Loyo, nie wiedziałem, że z Ciebie taki socjalista.
>;>
>
>Korupcji zniszczyć się nie da, bo ludzie zawsze wymyślą
>sposób. Ci któzy mówią o jej niszczeniu są kłamcami i
>jeszcze większymi oszustami.
ale tu chodzi o to, żeby nikomu nie przyszło do głowy szukać sposobu - ikei, żeby daleko nie szukać, się udaje skutecznie z korupcją walczyć :>
>Tworzenie oddzielnych organów "apolitycznych" do ścigania
ależ w moim projekcie byłby to organ par exellence polityczny, co mówiłem o lojalności?
>łapówkarzy determinuje następną korucpje z dwóch
>przyczyn: 1)to wybrani decydują co uznać za korucpje, a co
>nie 2) bez korupcji stracili by robotę więc pragmatycznie
>muszą ją hodować.
po likwidacji będzie dozór, bo w przeciwieństwie do socjalistów (tych we właściwym rozumieniu :>) normalnie patrzę na świat i wiem, że się jej nie usunie, niezależnie od zastosowanego środka.
>Rozwiązaniem, które zmniejszy liczbę przestępstw z tym
>związanych jest proste. Surowe karanie i mniej kompetencyj
>dla urzędników.
no ale mniej nie oznacza wcale, a o surowym karaniu właśnie mówię, tylko że karanie musi być wsparte organem ścigania (czy choćby kompletowania dowodów), nie? -
mr. ricci
>®e@kcj0nist@ ha scritto
>Nie miałbym nic przeciwko gdyby powróciła kara obcinania
>palców.; >
zależy za co, urzędnik wcale nie ma łatwego życia, inna rzecz że często ułatwia je sobie cudzym kosztem, ale o to wszystko się można skarżyć, nie powinniśmy się tłumaczyć z własnego lenistwa niekompetencją urzędników.
- 1
- 2