Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kamil P.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomo...

No to mamy precedens:) wreszcie Polacy przestaną okradać pracujących za darmo lekarzy i zaczną płacić za leczenie. Prywatyzacja - bo w innym wypadku nie mam pojęcia skąd dyrektorzy szpitali wezmą pieniądze dla reszty polskich pracowników, którzy będą się na tą sprawę powoływać. Padnie ostatni bastion komuny w Polsce, wreszcie..
  • mr. ricci

ekonomia to marksizm dzisiejszego świata.
  • Kamil P.

Takie hasełka mogą pisać dzieci którym rodzice dają pieniądze na życie, niektórzy kolego muszą zarabiać na rodziny, a nie po to harują przy ksiazkach i kilkanascie lat i traca zdrowie psychiczne mając kontakt z tragedią ludzi chorych zeby zarabiac mniej od hydraulika.
  • mr. ricci

teraz mam rzewnie zapłakać, czy jak? po prostu jesteś pazerny i nie pierdol mi tutaj o swoim zrujnowanym nastolęctwie.
  • Kamil P.

LOL:)
  • Adam.

Ostatni? To poza szpitalami już wszystko sprywatyzowano? <lol>
  • Kamil P.

Nie chodzi o samą prywatyzację tylko podejście do służby zdrowia, każdy uważa ,że wszystko należy sie mu za darmo od darmo pracujących lekarzy, o to chodzi, nie czepiajmy się słówek
  • Camilo Loco

> Nie chodzi o samą prywatyzację tylko podejście do służby zdrowia, każdy uważa ,że wszystko należy sie mu za darmo od darmo pracujących lekarzy...

....no, w skoro Państwo wcześniej zabrało podatek w formie składki zdrowotnej to chyba należy, co nie?; >
  • Gamsider_

"Lekarze otrzymają podwyżkę w wysokości 700 złotych brutto od 1 stycznia tego roku. Dyrekcja placówki zgodziła się na postulaty związane z kolejnymi podwyżkami płac, a to oznacza, że od 2009 roku lekarze mają otrzymywać pensje w wysokości 2,5 średniej krajowej."

Teraz jakieś grosze, a jak dobrze pójdzie, to za rok 7,5k? I to ma być koniec z upadkiem "ostatniego bastionu komuny w Polsce"? Wolne żarty. Jaki to ma niby związek z prywatyzacją i odpłatnością za zabiegi?

Żadnej zmiany systemu w tym nie widzę. Jeśli debile z Wiejskiej i okolic nie zechcą - po prostu długi będą narastać.
  • Anonim

>Kamil P. napisał
    >wreszcie Polacy przestaną okradać
    >pracujących za darmo lekarzy i zaczną płacić za
    >leczenie.

Niech najpierw ta mafia w białych fartuchach zapłaci za możliwość bezpłatnej nauki oraz za korzystanie ze sprzętu medycznego, który został zakupiony za pieniądze wypracowane przez Polaków.

Ciekawe jak wyglądają statystyki skuteczności ich "pracy". Dlaczego konował ma dostawać pieniądze za niewyleczonego pacjenta?
  • Kamil P.

"Niech najpierw ta mafia w białych fartuchach zapłaci za możliwość bezpłatnej nauki oraz za korzystanie ze sprzętu medycznego"

Wszyscy Polacy na uczelniach publicznych kształcą się za darmo, jeśli każdy odda ja tez mogę. Prywatna praktyka= prywatny sprzęt, oczywiste.

"Ciekawe jak wyglądają statystyki skuteczności ich "pracy". Dlaczego konował ma dostawać pieniądze za niewyleczonego pacjenta?"

Jeśli popełnił błąd to czeka go prokurator nie zapłata, a jeśli nie da sie pacjenta wyleczyć to należy zapłacić za opiekę paliatywną
  • Kamil P.

Gamsider zgadzam się.
    Jeśli chcemy utrzymać system państwowej służby zdrowia no to nie możesz się dziwić -stała płaca. Ja jestem temu tez przeciwny.
    Należy prywatyzować, wprowadzać wolny rynek w sferze ubezpieczeń zdrowotnych. Lepszy szpital= więcej kasy, lepszy lekarz= wyższe zarobki. A o wszystkim zdecyduje konsument, czyli pacjent. Zgadzam się z tobą
  • Anonim

> Wszyscy Polacy na uczelniach publicznych
    > kształcą się za darmo, jeśli każdy odda ja
    > tez mogę. Prywatna praktyka= prywatny sprzęt,
    > oczywiste.

ja sobie komputer muszę sam kupić za swoje pieniądze, żeby się na nim uczyć, a jeśli coś zarobię to poprzez podatki funduję lekarzom dogodne warunki do nauki w publicznych placówkach. Lekarz sam nie kupi sobie np. ultrasonografu do nauki, dostaje to od państwa czy to na uczelni czy też na praktyce w publicznej placówce.

Później wchodzi taki na forum i opowiada jaki to dług ma społeczeństwo wobec niego...

> Jeśli popełnił błąd to czeka go prokurator nie zapłata, a jeśli nie da sie
    > pacjenta wyleczyć to należy zapłacić za opiekę paliatywną

Mafia na takich zasadach ściąga haracz za "ochronę", podstawą mafijnego działania jest szantaż.
  • Kamil P.

"ja sobie komputer muszę sam kupić za swoje pieniądze, żeby się na nim uczyć, a jeśli coś zarobię to poprzez podatki funduję lekarzom dogodne warunki do nauki w publicznych placówkach. Lekarz sam nie kupi sobie np. ultrasonografu do nauki, dostaje to od państwa czy to na uczelni czy też na praktyce w publicznej placówce"

A ty na swoich studiach używasz tylko komputera? a laboratoria np z fizyki, cz y innych scisłych przedmiotów sam sobie kupujesz? nie znasz realnych warunkach studiowania na AM, nikt nam nie daje sprzetu, mozemy conajwyzej popatrzec, kontakt ze sprzetem jest na stazu i specjalizacji, podczas wykonywania jakiejs procedury. Duzo zlosci w tobie kolego
    ja tez musze kompa sam kupic, musze kupić stetoskop, podręczniki.

"> Jeśli popełnił błąd to czeka go prokurator nie zapłata, a jeśli nie da sie
    > pacjenta wyleczyć to należy zapłacić za opiekę paliatywną

Mafia na takich zasadach ściąga haracz za "ochronę", podstawą mafijnego działania jest szantaż."

Nobla za związek logiczny miedzy tymi dwoma wypowiedziami...

"Później wchodzi taki na forum i opowiada jaki to dług ma społeczeństwo wobec niego... "

Lekarz dostaje około 5 zł za pacjenta, którego musi zbadać , zdiagnozować i zacząć leczyć. A ile ty dostaniesz za przykładowo naprawę kompa? Tak, mówię to jeszcze raz takie zarobki to okradanie lekarzy.
  • Anonim

# A ty na swoich studiach używasz tylko komputera?
    # a laboratoria np z fizyki, czy innych scisłych przedmiotów
    # sam sobie kupujesz?

Ja na moich studiach zakuwam matmę, więc komputer jest niepotrzebny. Szkoła na mnie zarabia - dostaje więcej z budżetu niż wydaje w przeliczeniu na studenta.

# kontakt ze sprzetem jest na stazu i specjalizacji,
    # podczas wykonywania jakiejs procedury.

ale ten sprzętów nie wziął się z kosmosu, ktoś za niego zapłacił, zapłaciło społeczeństwo. Społeczeństwo ufundowało sobie taką hydrę, która dzisiaj próbuje je szantażować. Ta hydra wpędza te szpitale w długi.

# Lekarz dostaje około 5 zł za pacjenta, którego
    # musi zbadać , zdiagnozować i zacząć leczyć.

Skoro jest taka zasada, że 5zł od pacjenta, to nic tylko pracować. Podwyższenie tej stawki sprawi, że mniej pacjentów zostanie obsłużonych.

# A ile ty dostaniesz za przykładowo naprawę kompa?

Jest wolny rynek w temacie serwisowania komputerów. Klient ma pełny wybór, co serwisant to inna cena i zasady świadczenia usług.

# Tak, mówię to jeszcze raz takie zarobki to okradanie lekarzy.

Powiedz mi - czy ci lekarze nie wiedzieli jak jest, zanim zaczeli studia? Na co liczyli zaczynając studia(po 1990 roku)?

# Duzo zlosci w tobie kolego

Jestem zły na to, że mafia organizuje rozruby za pieniądze podatników czyli także moje pieniądze.
  • Kamil P.

"# A ile ty dostaniesz za przykładowo naprawę kompa?

Jest wolny rynek w temacie serwisowania komputerów. Klient ma pełny wybór, co serwisant to inna cena i zasady świadczenia usług. "

Odpowiem tylko na to jedno , żeby nie rozpoczynac niepotrzebnych rozmów na tematy poboczne: chce tylko jednego WOLNY RYNEK o któym piszesz i będzie OK. Pacjent ma miec pełny wybór, co lekarz to inna cena. Ja chce sie starać żeby wybrał mnie i nie chce nic więcej. Myślę ,że w tej kwestii akurat się zgadzamy. Nie patrz na całą służbę zdrowia przez pryzmat grupy lekarzy łapówkarzy i wrednych chamów, jest ich dużo, też o tym wiem, ale tylko wolny rynek zapewni to ,że dasz kasę temu któremu będziesz chciał, który będzie odpowiadał Ci merytorycznie i jako człowiek ogólnie.
  • Anonim

>Kamil P. a écrit
    >Nie chodzi o samą prywatyzację tylko podejście do
    >służby zdrowia, każdy uważa ,że wszystko należy sie mu
    >za darmo od darmo pracujących lekarzy, o to chodzi, nie
    >czepiajmy się słówek

Ja się nie leczę państwowo. W ogóle. Bo nie mam szans - lądowałam w szpitalu kilka razy, ojciec mnie raz na rękach wiózł do szpitala i nie znalazł w nim nikogo, kto mógłby mnie przyjąć. Ba, nikt nie był w stanie udzielić żadnej informacji. Sprywatyzować - to jest jedyne wyjście moim zdaniem. Swoją drogą - idąc na medycynę, chyba wiedziałeś, jakie są realia? Zobacz na niewdzięczną robotę ratowników medycznych chociażby. Oni nie mają szans utrzymać siebie, nie tylko rodziny.
  • mr. ricci

>Kamil P. ha scritto
    >"# A ile ty dostaniesz za przykładowo naprawę kompa?
    >
    >Jest wolny rynek w temacie serwisowania komputerów. Klient
    >ma pełny wybór, co serwisant to inna cena i zasady
    >świadczenia usług. "
    >
    >Odpowiem tylko na to jedno , żeby nie rozpoczynac
    >niepotrzebnych rozmów na tematy poboczne: chce tylko
    >jednego WOLNY RYNEK o któym piszesz i będzie OK. Pacjent
    >ma miec pełny wybór, co lekarz to inna cena. Ja chce sie
    >starać żeby wybrał mnie i nie chce nic więcej. Myślę
    >,że w tej kwestii akurat się zgadzamy. Nie patrz na całą
    >służbę zdrowia przez pryzmat grupy lekarzy łapówkarzy i
    >wrednych chamów, jest ich dużo, też o tym wiem, ale tylko
    >wolny rynek zapewni to ,że dasz kasę temu któremu
    >będziesz chciał, który będzie odpowiadał Ci
    >merytorycznie i jako człowiek ogólnie.

na PO głosowałeś, rozumiem? :>:>
  • Kamil P.

W Polsce nie mam odpowiedniej partii centrowej na którą chciałbym głosować , ani PO , ani LiD się nie nadają. Nie zbaczajmy z tematu
  • Anonim

# chce tylko jednego WOLNY RYNEK

To dlaczego nie zajmiesz sie stomatologią? W moim niemałym mieście wszystkie gabinety dentystyczne mają poumawianych pacjentów z dwumiesięcznym wyprzedzeniem - czyli miejsce na tym rynku jest.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)