-
Anonim
to jak to jest? Państwowy monopolista czy wielkie prywatne na których Polska traci? Bo w kolejnych postach piszesz 2 wykluczające sie rzeczy. -
Anonim
W tej chwili mamy: średni państwowy, duży prywatny(pekao) i kilka małych prywatnych, ja bym chciał, żeby był jeden państwowy i żadnych innych :)
Dla przykładu dodam, że Rosjanie przy pomocy dywidendy z działalności państwoweo Gazpromu mogą sobie sfinansować służbę zdrowia o jakiej my możemy tylko pomarzyć :)
Oczywiście rosyjska służba zdrowia kuleje jeszcze bardziej, ale to wynika z cywilizacyjnego niedorozwoju(np. przerośnięta biurokracja) tamtego społeczeństwa. 90 lat bolszewizmu jednak nie może pozostać bez śladu.
Również PKO BP to nie Gazprom, ale jakby tak zebrać dochody kilkunastu dużych spółek skarbu państwa(które niestety już zostały sprzedane) ze strategicznych sektorów gospodarki(banki, infrastruktura, telekomunikacja, przemysłu wydobywczo-metalurgiczny) to możnaby uzyskać podobny zysk i byśmy mieli bezpłatną służbę zdrowia XXI wieku. -
Anonim
Tak najlepiej by było gdyby był jeden bank, władza centralna i mięso na kartki. Idealne wręcz rozwiązanie, ale z tego co wiem to już to przerabialiśmy... -
Anonim
Jeden bank, po co więcej? Pomyśl ile pieniędzy się marnuje na promocje tak wielu banków. Bank byłby jeden, przelewy byłyby natychmiastowe, same udogodnienia. Zwróć uwagę, że prywatny kapitał zmierza do konsolidacji w tym temacie - to też o czymś świadczy. -
-
Anonim
nie rozumiem Cie, kilka postów wcześniej narzekałeś na monopol, a teraz starasz mi sie udowodnić, że jednak monopol jest lepszym rozwiązaniem. Mam prośbę zdecyduj sie co uważasz za lepsze. Chyba, że piszesz tu tak tylko, żeby zawsze napisać coś na przsekór... -
Anonim
Zdecydowałem się: państwowy monopol w kluczowych sektorach gospodarki: bankowość, telekomunikacja, infrastruktura -
Anonim