-
Pit
Witam, piszę artykuł dotyczący wpływu dostępności broni na poziom przestepczości w Polsce. Proszę o odpowiedź, może wasze wypowiedzi przekonają czytelników:
1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia dostarcza zbyt wielu trudności?
2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza przez właściciela domu?
3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce wpłynie na poziom przestępczości?
-
Gamsider_
Nie bierz tego pod żadnym pozorem jako wypowiedź eksperta, ale:
>1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy
>jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia
>dostarcza zbyt wielu trudności?
To drugie - zbyt trudno jest o broń.
>2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w
>obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza
>przez właściciela domu?
W ogóle nie powinien postepować (oczywiście po ustaleniu, że to była obrona własna/włamanie).
>3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce
>wpłynie na poziom przestępczości?
To zależy od "rodzaju" tego zwiększenia i kampanii medialnej. Ale przy dobrym przeprowadzeniu wszystkiego - ujemnie (znaczy będzie niższa przestępczość). -
mnd
Co za wspaniałą sonda!
Zapewne wymyślił ją nie byle kto!
Zapewne jakiś niesamowity intelektualista!
Bo oczywiście pytania o bezzasadne użycie broni, o liczbę ofiar śmiertelnych (niewinnych) w wyniku użycia broni ani o wiedzę o jej użytkowaniu/zabezpieczaniu/prz echowywaniu ani o aspekcie dystrybucji (jestem Twoim dobrym kumplem, pożycz mi pukawkę na parę dni, jadę na działkę postrzelać do puszek) już nie wziął pod uwagę.
buachachachacha! -
> Co za wspaniałą sonda! Zapewne wymyślił ją nie byle kto! Zapewne jakiś niesamowity intelektualista! Bo oczywiście pytania o bezzasadne użycie broni, o liczbę ofiar śmiertelnych (niewinnych) w wyniku użycia broni ani o wiedzę o jej użytkowaniu/zabezpieczaniu/prz echowywani u ani o aspekcie dystrybucji już nie wziął pod uwagę.
A po co? -
-
Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.
-
-
Anonim
>Metalowy Kamil ® napisał
>Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni
>oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.
a ja jestem za tym, żeby nad każdym kiblem wisiał portret JKMa! -
>Czesław napisał
>>Metalowy Kamil ® napisał
>>Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni
>>oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.
>
>a ja jestem za tym, żeby nad każdym kiblem wisiał portret
>JKMa!
Zamordysta.; p -
Artur
>Skajnet napisał
>
>1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy
>jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia
>dostarcza zbyt wielu trudności?
Na szczęście nie jest łatwo dostępna.
>
>2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w
>obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza
>przez właściciela domu?
Zabójstwa? Jeżeli było w afekcie (obrona własna, bliskich) to uniewinnienie. Zastrzelenie? hmm powiedział bym, że uniewinnienie, ale jeśli posiada broń nielegalnie to powinien odpowiadać tylko za to.
>
>3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce
>wpłynie na poziom przestępczości?
>
Znaczący :-)
Ja to sobie wyobrażam, że zaczną się normalnie strzelaniny na ulicach. Wystarczy że sąsiad popadnie drugiemu i tragedia gotowa. Krótko mówiąc dziki zachód, "hejże na Soplicę"! -
>Czesiooo napisał
>Ja to sobie wyobrażam, że zaczną się normalnie
>strzelaniny na ulicach. Wystarczy że sąsiad popadnie
>drugiemu i tragedia gotowa. Krótko mówiąc dziki zachód,
>"hejże na Soplicę"!
Bo ludzie są tacy gupi?; > -
Artur
Czy głupi? Tacy po prostu są. nie wierze, że gdy ludziska dostaną broń do ręki to będą jej używać tylko do obrony własnej. Nie w Polsce na pewno, ale i w innych krajach pewnie by było podobnie. -
Gamsider_
Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją, ale jakoś o tragediach nie słychać :( -
mnd
Kamil, ja się nie czepiam samej idei, bo pokrzykiwania są bezcelowe tak samo jak postulaty w sprawie kary śmierci, legalizacji narkotyków etc. i sprawa mnie w ogóle nie obchodzi. Zważ tylko na to, że sonda jest żenująca. Na forach gimnazjalnych jej autor by osiągnął zadowalający go wynik. -
Anonim
Otwarty dostęp do broni przetestowano już na murzynach w zamkniętych rezerwatach przyrodniczych zwanych gettami. Ja bym się zgodził na taki postulat, gdyby na broń był podatek VAT powiedzmy 90% i aby cena najprostszej broni plasowała się w granicach cen nowego samochodu. -
mnd
>Gamsider_ napisał
>Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją,
>ale jakoś o tragediach nie słychać :(
Słychać, słychać. -
YT
>Gamsider_ napisał
>Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją,
>ale jakoś o tragediach nie słychać :(
Ostatnio dwóch takich porąbało się szablami. -
Artur
Myśliwi strzelają do zwierząt. Tylko. Tak to już jakoś było od zawsze. Gdyby dać np. strajkującym górnikom karabiny to by niezły dym zrobili na Wiejskiej i żadna grupa specjalna by nie dała rady. Myśliwi jeszcze nie strajkowali :-) -
>Czesiooo napisał
>Czy głupi? Tacy po prostu są. nie wierze, że gdy
>ludziska dostaną broń do ręki to będą jej używać
>tylko do obrony własnej. Nie w Polsce na pewno, ale i w
>innych krajach pewnie by było podobnie.
Nie o to chodzi, niech się strzelają jeśli taka ich wola, ale czy uważasz, że robiliby to na środku ulicy? Tam gdzie mozna zranić przypadkowych ludzi. -
Artur
-
Artur