Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pit

Witam, piszę artykuł dotyczący wpływu dostępności broni na poziom przestepczości w Polsce. Proszę o odpowiedź, może wasze wypowiedzi przekonają czytelników:

1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia dostarcza zbyt wielu trudności?

2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza przez właściciela domu?

3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce wpłynie na poziom przestępczości?
  • Gamsider_

Nie bierz tego pod żadnym pozorem jako wypowiedź eksperta, ale:

>1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy
    >jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia
    >dostarcza zbyt wielu trudności?

To drugie - zbyt trudno jest o broń.

>2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w
    >obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza
    >przez właściciela domu?

W ogóle nie powinien postepować (oczywiście po ustaleniu, że to była obrona własna/włamanie).

>3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce
    >wpłynie na poziom przestępczości?

To zależy od "rodzaju" tego zwiększenia i kampanii medialnej. Ale przy dobrym przeprowadzeniu wszystkiego - ujemnie (znaczy będzie niższa przestępczość).
  • mnd

Co za wspaniałą sonda!

Zapewne wymyślił ją nie byle kto!
    Zapewne jakiś niesamowity intelektualista!

Bo oczywiście pytania o bezzasadne użycie broni, o liczbę ofiar śmiertelnych (niewinnych) w wyniku użycia broni ani o wiedzę o jej użytkowaniu/zabezpieczaniu/prz echowywaniu ani o aspekcie dystrybucji (jestem Twoim dobrym kumplem, pożycz mi pukawkę na parę dni, jadę na działkę postrzelać do puszek) już nie wziął pod uwagę.

buachachachacha!
  • Camilo Loco

> Co za wspaniałą sonda! Zapewne wymyślił ją nie byle kto! Zapewne jakiś niesamowity intelektualista! Bo oczywiście pytania o bezzasadne użycie broni, o liczbę ofiar śmiertelnych (niewinnych) w wyniku użycia broni ani o wiedzę o jej użytkowaniu/zabezpieczaniu/prz echowywani u ani o aspekcie dystrybucji już nie wziął pod uwagę.

A po co?
  • Camilo Loco

Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.
  • Camilo Loco

* za zniesieniem..; >
  • Anonim

>Metalowy Kamil ® napisał
    >Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni
    >oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.

a ja jestem za tym, żeby nad każdym kiblem wisiał portret JKMa!
  • Camilo Loco

>Czesław napisał
    >>Metalowy Kamil ® napisał
    >>Ja jestem za bezwzględnym ułatwieniem dostępu do broni
    >>oraz zniesiem koncesji na jej produkcje.
    >
    >a ja jestem za tym, żeby nad każdym kiblem wisiał portret
    >JKMa!

Zamordysta.; p
  • Artur

>Skajnet napisał

>
    >1. Jak oceniasz stopień dostępności broni w Polsce? CZy
    >jest zbyt łatwo dostępna, czy raczej zdobycie pozwolenia
    >dostarcza zbyt wielu trudności?

Na szczęście nie jest łatwo dostępna.

>
    >2. Jak powinien postępowac sąd w przypadku zabójstwa w
    >obronie własnej, oraz w przypadku zastrzelenia włamywacza
    >przez właściciela domu?

Zabójstwa? Jeżeli było w afekcie (obrona własna, bliskich) to uniewinnienie. Zastrzelenie? hmm powiedział bym, że uniewinnienie, ale jeśli posiada broń nielegalnie to powinien odpowiadać tylko za to.

>
    >3. W jaki sposob zwiększenie dostępności broni w Polsce
    >wpłynie na poziom przestępczości?
    >
    Znaczący :-)
    Ja to sobie wyobrażam, że zaczną się normalnie strzelaniny na ulicach. Wystarczy że sąsiad popadnie drugiemu i tragedia gotowa. Krótko mówiąc dziki zachód, "hejże na Soplicę"!
  • Camilo Loco

>Czesiooo napisał
    >Ja to sobie wyobrażam, że zaczną się normalnie
    >strzelaniny na ulicach. Wystarczy że sąsiad popadnie
    >drugiemu i tragedia gotowa. Krótko mówiąc dziki zachód,
    >"hejże na Soplicę"!

Bo ludzie są tacy gupi?; >
  • Artur

Czy głupi? Tacy po prostu są. nie wierze, że gdy ludziska dostaną broń do ręki to będą jej używać tylko do obrony własnej. Nie w Polsce na pewno, ale i w innych krajach pewnie by było podobnie.
  • Gamsider_

Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją, ale jakoś o tragediach nie słychać :(
  • mnd

Kamil, ja się nie czepiam samej idei, bo pokrzykiwania są bezcelowe tak samo jak postulaty w sprawie kary śmierci, legalizacji narkotyków etc. i sprawa mnie w ogóle nie obchodzi. Zważ tylko na to, że sonda jest żenująca. Na forach gimnazjalnych jej autor by osiągnął zadowalający go wynik.
  • Anonim

Otwarty dostęp do broni przetestowano już na murzynach w zamkniętych rezerwatach przyrodniczych zwanych gettami. Ja bym się zgodził na taki postulat, gdyby na broń był podatek VAT powiedzmy 90% i aby cena najprostszej broni plasowała się w granicach cen nowego samochodu.
  • mnd

>Gamsider_ napisał
    >Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją,
    >ale jakoś o tragediach nie słychać :(

Słychać, słychać.
  • YT

>Gamsider_ napisał
    >Cholera, mają broń myśliwi, nieraz dobrze sobie popiją,
    >ale jakoś o tragediach nie słychać :(

Ostatnio dwóch takich porąbało się szablami.
  • Artur

Myśliwi strzelają do zwierząt. Tylko. Tak to już jakoś było od zawsze. Gdyby dać np. strajkującym górnikom karabiny to by niezły dym zrobili na Wiejskiej i żadna grupa specjalna by nie dała rady. Myśliwi jeszcze nie strajkowali :-)
  • Camilo Loco

>Czesiooo napisał
    >Czy głupi? Tacy po prostu są. nie wierze, że gdy
    >ludziska dostaną broń do ręki to będą jej używać
    >tylko do obrony własnej. Nie w Polsce na pewno, ale i w
    >innych krajach pewnie by było podobnie.

Nie o to chodzi, niech się strzelają jeśli taka ich wola, ale czy uważasz, że robiliby to na środku ulicy? Tam gdzie mozna zranić przypadkowych ludzi.
  • Artur

to do Gamsidera było
  • Artur

to do Gamsidera było
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)