Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Od jakiegoś czau mnie to zastanawia jak to jest z tym Śląskiem. Tzn przypomina mi się jak osoby ze starszeo pokolenia przytaczją rozmowy:
    -Jesteś Polak?
    -Nie
    -Niemiec?
    -A kto?
    -Ślązak.

Oczywiście bardzo to uprościłem.

Dodając do tego to, że wielu ślązaków chce odłączenia od Polski państwa śląskiego.

Zastanawia mnie jedna rzecz jak to jest, że ludzie, którzy chcą odzielnego państwa i w żaden sposób nie utażsamiający się z Narodem Polskim chcą mieć u siebie Narodowy Stadion Polski? To prawie tak jak ja bym chciał żeby w Warszawie stanął narodowy stadion niemiec...

W odpowiedzi najchętniej bym zobaczył to co mają na ten temat do powiedzenia ślązacy.
  • Anonim

Śląsk kiedyś był niepodległym państwem :)
  • Anonim

http://raslaska.aremedia.net/index....

widzieli?
  • Anonim

Swoją drogą, tak offtopując troszkę, zdziwiło mnie na gronie, że można wybrać państwa takie jak... Osetia Południowa czy Abchazja. Czy ktoś tutaj bardzo Gruzji nie lubi?; )

Ciekawe, kiedy wrzucą Śląsk.
  • Anonim

Co tam oni mają do gadania. Paplanina. Kilku jest zapaleńców, należy ich olać.
  • \/\/ {()} \/\/

to ja chcę żeby Podlasie było też niezależnym państwem o! :P
  • Mr. Air

>Czesław napisał
    >Śląsk kiedyś był niepodległym państwem :)

Jakie lata masz na mysli?
  • Anonim

Swoją drogą, najfajniejszym rejonem do oglądania wszelkiego rodzaju takich działań autonomicznych i tak dalej jest właśnie Kaukaz. Tam widać jak na dłoni co się dzieje, jak i kiedy.

Swoją drogą, nie rozumiem, dlaczego Śląsk miałby być niepodległy, prawdę mówiąc.

O ile różnicę między Czeczenią a Rosją widzę od razu ( na przykład), tak tu mam same wątpliwości.

Też bym chciała jakiegoś Ślązaka posłuchać.
  • \/\/ {()} \/\/

Ślask zawsze był taki że raz z nami raz z Niemcami i to dlatego :P
  • Bartosz

zwłaszcza podczas powstań Śląskich :]
  • kwaśne aka awaria

> zwłaszcza podczas powstań Śląskich :]

powstania slaskie byly nastepstwem - terroru niemieckiego utrudniajacego droge do plebiscytu a potem nastepstwem zbojkotowania wyborow. Mysle ze wtedy ślązacy opowiadali sie za Polska a nie za Niemcami - to chyba oczywiste ?

Czemu temat jest wziety tak ogólnikowo? Moze twórca tematu poda jakies fakty i konkretne informacje.
  • rez

Wolne Miasto Gdańsk!
    Ku chwale!
  • Sześć stóp pod ziemią

I osobne Księstwo Mazowieckie! A jak!
  • Camilo Loco

A niepodległe księstwo Bawarii?; ]
  • Anonim

>awaria napisała:
    >> zwłaszcza podczas powstań Śląskich :]
    >Czemu temat jest wziety tak ogólnikowo? Moze twórca tematu
    >poda jakies fakty i konkretne informacje.

Jest wzięty tak, bo ciekawi mnie ta jedna rzecz jak to jest, że ktoś kto nie uważa sie za Polaka, chce mieć u siebie Narodowy Stadion Polski tylko tyle.
  • Żarek

Co to zanczy ze ktos nie uwaza sie za Polaka? uwazasz ze kazdy mieszkaniec śląska nie jest Polakiem?

4 662 300 - mieszkancy województwa Śląskiego
    173 200 - Ślazacy wg. nardoowego Spisu Powszechnego

• Anonim

Nie chodzi o to co ja uważam, tylko z jakimi opianiami ślązaków się najczęściej spotykam. Złożyłem te 2 fakty. Dlatego też napisałem, że najchętniej bym tu widział opinie ludzi ze śląska, aby mieć na ten temat pełny pogląd.
  • Clericgrammaton

o co sie rozchodzi?? ze co zle slązakom w polsce?? he...gdziez by mieli tak dobrze jak pod skrzydlami Przenajswietszej Rzeczpospolitej... ten narod nigdy juz nie utworzy wlasnego panstwa... malo mnie interesuje jakie sa ich odczucia... to jest tylko 150tys ludzi...to jest nic!
  • Anonim

>Mr. Air napisał
    >>Czesław napisał
    >>Śląsk kiedyś był niepodległym państwem :)
    >
    >Jakie lata masz na mysli?

Okres rozbicia dzielnicowego, a także później, na mapach europy Śląsk stanowił odrębny byt państwowy.
  • Clericgrammaton

>Czesław napisał
    >>Mr. Air napisał
    >>>Czesław napisał
    >>>Śląsk kiedyś był niepodległym państwem :)
    >>
    >>Jakie lata masz na mysli?
    >
    >Okres rozbicia dzielnicowego, a także później, na mapach
    >europy Śląsk stanowił odrębny byt państwowy.

i co zwiazku z tym?? persja tez kiedys istniala... slązacy wykorzystali slabosc Polski i oderwali sie od Naszych granic...tworzac marionetkowe panstwo... hanba!!
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)