Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

> Mniej więcej tak

Świetnie, ale skoro jest wielu bogów i każdy z nich jest wszechmogący no to ja tutaj czegoś nie rozumiem.
  • Anonim

>Jaszczomb! wrote:
    >> Mniej więcej tak
    >
    >Świetnie, ale skoro jest wielu bogów i każdy z nich jest
    >wszechmogący no to ja tutaj czegoś nie rozumiem.

Nie ma wielu.:>
  • Anonim

> Nie ma wielu.:>

ale z dekalogu jasno wynika, że jest wielu bogów prawdopodobnie nieskończona ilość.
  • Anonim

Wynika, że ludzie czczą innych bogów/bożków, co, jak wiemy z historii, jest oczywiste.
  • Anonim

>Masza. napisała:
    >Wynika, że ludzie czczą innych bogów/bożków, co, jak
    >wiemy z historii, jest oczywiste.

Dokładnie, dekalog zakłada istnienie innych bogów.
  • Anonim

NIE. Zakłada, że ludzie MOGĄ czcić bożki.
    Ale...oczywiście, że PŚ zakłada istnienie tajemnych złych mocy, duchów, demonów.
  • Anonim

http://wiadomosci.onet.pl/1739434,1...
    Oni są niesamowici :D
    Tybetańskie flagi...Made in China :D:D
  • Gamsider_

>Jaszczomb!
    >Świetnie, ale skoro jest wielu bogów i każdy z nich jest
    >wszechmogący no to ja tutaj czegoś nie rozumiem.

Nie, nie rozumiesz różnicy między bogiem/bożkiem a Bogiem. Ten ostatni jest jeden. I to przed tymi pozostałymi nas ostrzega.
  • Anonim

nie ma w buddyźmie tego jedynego Boga.jest energia,coś wyższego ale buddyzm jako rozproszona filozofia o czym ciągle zapominacie róźnie układa wyznanie.Jedni czczą przodków inni bożków-wojowników,jeszcze inni kodeks.Wszystko zależy od tego jak przodkowie ich nauczyli wierzyć albo jak ich indoktrynowali.O dziwo to właśnie Tybet był najmocniejszy jeśli chodzi o indoktrynację wiary.Za nie czczenie Dalajlamy zabijano w biały dzień.Mnisi chrześcijańscy którzy odwiedzili Lassę jako pierwsi zanotowali coś w stylu "mają tutaj swojego Papieża ale postępują jeszcze sprytniej od nas bo za sam brak modlitwy zabija się poddanego"

Jakby Tybet się zreformował na czas to by tak łatwo chińczycy do Lhassy nie wkroczyli a Gendun Chopel ostrzegał.
    Zauważcie ze w średniowieczu każdy z królów był pomazańcem boskim,czy teraz mimo panujących rodzin królewskich uważa się ich za pomazańców??a skąd!!ba! jakby się uznawało to kościół by interweniował.To samo z Dalajlamami bo oprócz władzy religijnej miał władze polityczną.Tylko jeden!z całej historii Tybetu!tylko jeden Dalajlama chciał zrobić reformy i co się z nim stało obalono go i to przez kasty mnichów.
  • Anonim

>Gamsider_ napisał
    >>Jaszczomb!
    >>Świetnie, ale skoro jest wielu bogów i każdy z nich
    >jest
    >>wszechmogący no to ja tutaj czegoś nie rozumiem.
    >
    >Nie, nie rozumiesz różnicy między bogiem/bożkiem a
    >Bogiem. Ten ostatni jest jeden. I to przed tymi pozostałymi
    >nas ostrzega.

No znakomicie, czyli ostrzega nas przed czymś co istnieje. To jeszcze bardziej przybliża nas do wniosku, że znany nam Bóg oraz wszystkie inne nadprzyrodzone istoty są po prostu reprezentantami jakiejś super doskonałej cywilizacji, która jest starsza od naszej o miliardy lat i przybyła tutaj, aby nam pomóc w rozwoju.
  • Anonim

>Pan Mateusz napisał
    > http://wiadomosci.onet.pl/1739434,1...
    >Oni są niesamowici :D
    >Tybetańskie flagi...Made in China :D:D

Widzieliście nową reklamę onetu na TVNie? Przepraszam, że o tym piszę(w końcu o to im chodziło), no ale troche mnie to bulwersuje :)
  • Anonim

mnie już nic nie zbulwersuje nawet jak się okaże że w fabrykach Jarosława Wałęsy w Pekinie pracują chińskie zagłodzone dzieci.
  • Anonim

"czyli ostrzega nas przed czymś co istnieje"

nie ostrzega nas przed czymś co nie istnieje (bo istnieje, co wywnioskowac można z pięcioksięgu Mojżesza, w którym pisze sie o sądzie nad bogami faraona), tylko przed oddawaniem czci komu innemu jak Wszechmogącemu. Tamci (inni bogowie) mogą nas (ludzi) oszukać i zwieść. Jest tylko Jeden Bóg, który jest całą prawdą. Początkiem i Końcem. Tylko tyle.
  • Gamsider_

>RKOmójDom
    >nie ma w buddyźmie tego jedynego Boga.jest energia,coś
    >wyższego ale buddyzm jako rozproszona filozofia o czym
    >ciągle zapominacie róźnie układa wyznanie.Jedni czczą
    >przodków inni bożków-wojowników,jeszcze inni
    >kodeks.Wszystko zależy od tego jak przodkowie ich nauczyli
    >wierzyć albo jak ich indoktrynowali.

Ale ja tu o naszym kręgu cywilizacyjnym pisałem.

>Jaszczomb!
    >No znakomicie, czyli ostrzega nas przed czymś co istnieje.
    >To jeszcze bardziej przybliża nas do wniosku, że znany nam
    >Bóg oraz wszystkie inne nadprzyrodzone istoty są po prostu
    >reprezentantami jakiejś super doskonałej cywilizacji,
    >która jest starsza od naszej o miliardy lat i przybyła
    >tutaj, aby nam pomóc w rozwoju.

Doprawdy, czasami wnioski potrafią mnie rozbawić :)
  • Anonim

> tylko przed oddawaniem czci komu innemu jak Wszechmogącemu.

Czyli Trójca Święta jest jak fundusz emerytalny, który ma z nami w umowie zapisane, że jeśli będziemy płacić składki do innego funduszu, to stracimy wszystkie nasze oszczędności lub jej część.

Nie wiem jak dla Gamsidera, ale dla mnie to kolejny powód do dalszych rozmyślań nad wszechświatem.
  • Gamsider_

>Jaszczomb!
    >Czyli Trójca Święta jest jak fundusz emerytalny, który
    >ma z nami w umowie zapisane, że jeśli będziemy płacić
    >składki do innego funduszu, to stracimy wszystkie nasze
    >oszczędności lub jej część.

Nie. Trójca Święta posiada niecodzienną zdolność do przejęcia wszystkich składek, które kiedykolwiek gdziekolwiek wpłaciliśmy i jeszcze dodaje od siebie nie tylko procenty, ale i bonusowo sporo ponad to, jeśli tylko przed końcem życia zdecydujemy się na jej fundusz. Dobry deal :)

>Nie wiem jak dla Gamsidera, ale dla mnie to kolejny powód
    >do dalszych rozmyślań nad wszechświatem.

To se myśl, ja idę na zakupy :P
  • Anonim

> Dobry deal :)

raczej dobry chwyt reklamowy, inne firmy oferują możliwość reinkarnacji(choć jest w tym pewien haczyk), albo harem dla menczenników.

Jest w czym wybierać.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)