Duża Fotografia [13077]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ..Renny..

Potrzebuję aparatu do fotografii w czasie podróży ludzi i krajobrazów, fotografii na rodzinnych imprezach. Znalazłam dwa interesujące mnie aparaty o obu już dużo czytałam, ale mam wątpliwości dlatego chciałabym zapytać ekspertów co o tym sądzicie. Wiem, że najważniejszy jest obiektyw, ale Cannon ma więcej pikseli i AF wbudowany za to nikon ma lepszy obiektyw i trzeba kupować obiektyw z AF ponieważ nie ma wbudowanego. Oba są małe i dobrze leżą mi w dłoni są w podobnej cenie.
    Proszę o pomoc :)

1. Cannon 550d + obiektyw 18-55mm
    2. Nikon d3100 + obiektyw 18-105mm

z góry dziękuję :)
  • Piotr Sadowski

>..Renia.. napisała:
    >Potrzebuję aparatu do fotografii w czasie podróży ludzi i
    >krajobrazów, fotografii na rodzinnych imprezach. Znalazłam
    >dwa interesujące mnie aparaty o obu już dużo czytałam,
    >ale mam wątpliwości dlatego chciałabym zapytać
    >ekspertów co o tym sądzicie. Wiem, że najważniejszy jest
    >obiektyw, ale Cannon ma więcej pikseli i AF wbudowany za to
    >nikon ma lepszy obiektyw i trzeba kupować obiektyw z AF
    >ponieważ nie ma wbudowanego. Oba są małe i dobrze leżą
    >mi w dłoni są w podobnej cenie.
    >Proszę o pomoc :)
    >
    >1. Cannon 550d + obiektyw 18-55mm
    >2. Nikon d3100 + obiektyw 18-105mm

>z góry dziękuję :)

Liczba pikseli nie jest Ci absolutnie do niczego potrzebna, jeżeli będziesz korzystać z aparatu na takim poziomie o jakim mówisz. Ja pracuję na którymś już z kolei Canonie i polecam tą markę. Co do Twoich zestawów to Nikon będzie oczywiście praktyczniejszy, bo obiektyw ma większy zakres ogniskowych.
    550D ma większą matrycę, czego i tak prawdopodobnie nie zauważysz na zdjęciach; ) Ma za to zdecydowanie lepszy wyswietlacz - milion pixeli - naprawdę o niebo lepiej ogląda się i ocenia zdjęcia niż na Nikonowych 230 000 pixeli. W Nikonie nie widzę też czyszczenia matrycy - przydaje się bardzo przy częstej zmianie obiektywów.
    Nie lubię Nikona, polecam Canona.

:)
  • Karola

ja używam poprzednika Twojego Canona i jestem z niego bardzo zadowolona. jednak obiektyw z zestawu Nikona mógłby być dla ciebie znacznie bardziej użyteczny ze względu na duży zakres ogniskowych. jeśli szukasz aparatu do zdjęć z podróży i imprez rodzinnych to może lepiej poszukać jakiejś hybrydy zamiast lustrzanki? zawsze to trochę lżejsze i nie potrzeba kupować różnych obiektywów; )
    co do pikseli zgadzam się z przedmówcą, nie zauważysz żadnej różnicy, mogłabyś kupić aparat posiadający 8 mln pikseli zamiast tych 15 i byłoby tak samo :)
| |

TEMATY I POSTY PISANE DUŻYMI LITERAMI będą kasowane automatycznie. Te z dużą ilością wykrzykn...

Fotki