Duża Fotografia [13077]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • .

z mojego doświadczenia nauczyłem się żeby zamiast pytać ludu pojechac do sklepu podpiąć i zobaczyć ot co. A wg optycznych mój 24-70 2.8 jest mniej ostry od jakiegoś nikkora 18-105 który kosztuje 5 razy mniej. A to że przypadkiem miałem z nim styczność rozwiało moje wszelkie wątpliwości... Poza tym te słynne różnice jakościowe w pewnym zakresie cenowym są naprawdę mało dostrzegalne i liczy bardziej się komfort pracy. Powodzenia w zakupach
  • Deed

chciałabym się zapytać czy jest bardzo duża różnica z obiektywem z stabilizatorem obrazu czy bez, dokładnie chodzi mi o obiektyw canon 18-55mm.
  • Anonim

Zakupiłem ostatnio obiektyw Tamron 17-50 2.8.
    Przejrzałem wcześniej dużo portali i przeczytałem wiele opinii na temat tego szkła.
    Pojawiały się informacje o problemach z ostrością. Zdziwiło mnie to, ponieważ słyszałem, że jest to obiektyw wyróżniający się właśnie dużą ostrością obrazu, testy na optyczne.pl to potwierdzają.

Jakie są wasze doświadczenia z tym obiektywem?
    Czy zaobserowaliście jakieś różnice przy konkretnej przesłonie (nie chodzi oczywiście o głębię ostrości), mam na myśli klarowność i wyrazistość obrazu.

• k_rozenberg

kupiłam ostatnio do fotografii studyjnej canona 24-105 !!! jest niezawodny, wszystkim którzy myśleli o jego zakupie polecam serdecznie!
  • Anonim

mam nikona d5000 i przymierzam się do kupna jakiejś portretówki, zależy mi na wyraźnym bokeh i dobrym wyostrzeniu,
    nikkor af 50mm f/1.8 D byłby w porządku?
    zależy mi właśnie na wbudowanym af-ie i niskiej cenie,
    byłby dobry?

i i jeszcze jaki fish-eye polecacie, bądź szerokokątny?
  • Hadrian

>puszka napisała:
    >mam nikona d5000 i przymierzam się do kupna jakiejś
    >portretówki, zależy mi na wyraźnym bokeh i dobrym
    >wyostrzeniu,
    >nikkor af 50mm f/1.8 D byłby w porządku?
    >zależy mi właśnie na wbudowanym af-ie i niskiej cenie,
    >byłby dobry?
    >
    >i i jeszcze jaki fish-eye polecacie, bądź szerokokątny?

50mm f/1.8 nie ma silnika więc z AF'u z D5000 nici. Możesz w to miejsce kupić droższego AF-S 50mm f/1.4.
    Samyang ma fajnego taniego fish'a. Co prawda manualny, ale przy 8mm głębia jest tak duża, że nie ma problemów z trafianiem.
  • Mała

Nikon AF-S Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR do nikona d40 nie będzie 'przedobrzeniem' ?
  • Hadrian

>Mała napisała:
    >Nikon AF-S Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR do nikona d40
    >nie będzie 'przedobrzeniem' ?

Nie. Moja koleżanka używa go z D60 i zachwala.
  • Piotr Sadowski

>Mała napisała:
    >Nikon AF-S Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR do nikona d40
    >nie będzie 'przedobrzeniem' ?

to szkło dla amatora. nie będzie przedobrzeniem do żadnego aparatu; )
  • Karola

hej. waham się pomiędzy obiektywami Canon 70-300 IS USM 4-5.6f i Tamron 70-300 SP Di VC USD 4-5.6f do Canona D500. z testów na optyczne wynikało, że są w sumie porównywalne, tylko wadą Canona jest kiepski autofocus, natomiast Tamrona wyższa aberracja chromatyczna. ma ktoś może porównanie, który w praktyce wypada lepiej?
| |

TEMATY I POSTY PISANE DUŻYMI LITERAMI będą kasowane automatycznie. Te z dużą ilością wykrzykn...

Fotki