Fotografia Artystyczna [2001]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sunner

Nie wiem czy był taki temat, ale nie znalazłam.

Jaka lustrzanka najlepsza? Tylko by nie była droższa od 2500zł.
  • Anonim

>emmaa napisała:
    >Nie wiem czy był taki temat, ale nie znalazłam.
    >
    >Jaka lustrzanka najlepsza? Tylko by nie była droższa od
    >2500zł.

w sensie że cena ma nie przekraczać 2500 zł?

z obiektywem czy sam korpus?
  • Karolina.

yy najlepsze są ponoć nikony, a tak do 2500 to d40 z 70-300mm =)
    fajny zestawik.
    a jak sam korpus to D300 albo d90
    p.s ale nie wiem czy D40'stki jeszcze produkują.
  • 996642

a do 4000zl?
    myślałam o nikonie właśnie, tylko zastanwiam się czy d80 z lepszym obiektywem, czyy d90 z 18-150mm.
    Kurde, pomóżcie!:)
  • Anonim

nikony owszem, ale jako analog. w cyfrze póki co przeważają canony.
  • Anonim

>EMiL napisał
    >nikony owszem, ale jako analog. w cyfrze póki co
    >przeważają canony.

Nie wiem, jak precyzyjną trzeba posiadać wiedzę, aby udzielić tak zdecydowanej i jednoznacznej odpowiedzi.

Brzmi to podobnie jak opinia, że mercedes, to najlepszy samochód i koniec kropka.
  • Monika

z tego jak się orientuję, wnioskuję, że Nikony są lepsze. ja posiadam Canona450D i jestem zadowolona. faktem jest, że Nikony skupiają się wyłącznie na aparatach fotograficznych co daje im większe pole popisu, natomiast takie Canony mają nawet drukarki, monitory, itp. możesz kupić nawet zwykłą lustrzankę firmy Sony alfa, a i tak wszystko zależy od obiektywu. Znam osoby, które fotografują Sony alfa ale i mają lepsze obiektywy i zdjęcia są świetne. kitowymi obiektywami praktycznie nic się nie da zrobić, cykają zdjęcia i tyle.
    wiadomo talent też się liczy, prawda? także myślę, że na początek możesz sobie kupić powiedzmy canona i obiektyw powiedzmy hmm EF-S 17-85 mm f4-5.6 IS USM. nie jest ciemny, jest w sam raz i zoomik też jest ok.; ) osobiście polecam http://optyczne.pl/ świetna strona.
  • Dziewczyna z Fantazją

zazwyczaj to jest tak, że jak ktoś ma nikona to powie, ze nikon jest najlepszy a jak ktoś ma canona to stwierdzi, ze canon to najlepszy aparat na świecie; p
    to czy lepszy czy gorszy ocenia sie zazwyczaj na podstawie tego "jak co komu w dłoni leży".

są 2 rózne strategie kupowania aparatów:

1. jęsli wiesz, ze dasz rade wymieniać aparat na nowy/kolejny/inny np. co 2 lata to kup sobie taki odrobinę przekraczający Twoje możliwości byś mogła sie czegoś na nim nauczyć. szmirki są dobre dla dla początkujących no i nie rzucisz sie od razu na głęboką wode

2. jeśli kupujesz aparat na dłużej to zainwestuj w sprzęt. nie od razu musisz poznać wszystkie jego możliwości i nawet jak początkowo bedzie Cie przerażał, to zapewni rozwój.

obiektywy to swoją drogą. najlepiej wziąc uniwersalny no chyba, ze interesujesz sie np wyłącznie portretami i makro (ostatnio taki widziałam za 7tysi :D ) albo wyłącznie plenerami.

jeśli kupujesz aparat nie od kogoś-używany, ani z allegro tylko z sieciówki typu saturn, mediamarkt to spróbuj wynegocjować w cenie aparatu np statyw gratis, bo sie przyda.

co do nikonów i canonów to mam średnie porównanie, bo miałam okazje pobawić się canonem 40d i sama mam nikona d90. są to aparaty zupełnie różnej klasy...wiec nie będe ich porównywać jakościowo który lepszy...w canonie cały układ pokręteł/guzików mi nie podchodzi. nie wygodnie mi sie nim robiło zdjęcia mimo iż był o wiele lżejszy od mojego nikona.

a zdjęcia można robić nawet pudełkiem po butach (mam na myśli fotografię otworkową) takze przed zakupem sprawdz sobie w sklepie która firma jest dla Ciebie najwygodniejsza.

w cenie 2500 mieszczą sie głownie sony. chociaż czasem warto dołożyć/pożyczyć/dozbierać te 500-1000zł i kupić coś lepszego
  • pivot

nie można określić która lustrzanka najlepsza - niestety każda ma wady/zalety/braki jeden kupi Canona model jakiś tam i mu to wystarczy bo nigdy nie bedzie używał wszystkich jej funkcji - drugi Nikona,
    itd.. najlepiej kupić taki aparat który się po prostu podoba - sprawdzić jeden drugi trzeci i zobaczyć co lepsze - puszka to tylko puszka - szkło jest ważniejsze

Mi Canon nigdy nie leżał - zawsze nikon - bawiłem się d40x - najtańszy model po roku już wiedziałem czego w nim mi brak co potrzebuję...
| |

-Proszę o trzykrotne zastanowienie się przed wrzuceniem fotki na blat grona. (Chcesz zapytać jak ...

Fotki

Miejsca grona (1)