- 1
- 2
-
Kasia .
czy moze ktos mi polecic jakis fajny kursik?
w warszawie oczywiscie...
bardzo lubie cykać zdjecia... ale to nie taka latwa sztuka... jak sie okazalo... zrobic byle jakie zdjecie to zaden problem... ale to zdjecie musi cos miec w sobie... musi miec swoją duszę...
piszcze swoje doswiadczenia...
co was zainspirowalo...
-
Anonim
http://www.agfa.imagecenter.pl/
co mnie zainspirowało???
hmmm...rok temu gdzieś tak złapałem za Zenita E i tak mi zostało :)
Teraz po zmianach sprzętu itd dalej mnie trzyma ten nałóg :)
A Ty czym pstrykasz?? -
Anonim
mnei wszystko inspirowalo robilam zdjecia i nadal w sumei robei roznymi aparatami ktore wydawac sie by mogly niezdolne do czegokolwiek:) a jednak mam spora galerie i tak naparwde wszystko moze byc inspirujace nawet kartka papieru moze wygladac niesamowicei zalezy to tylko od inwencji tworczej fotografa jak przedstawi ta kartke to jest fascunyjace w fotografii rzecz zwykla mozesz pokazac jako cos nowego neisamowitego intrygujacego:P a co do kursow uwierz ze wieksza satysfakcje bedziesz miala jak bedziesz uczyc sie sama:D -
jakubwozniak.com
kurs... nie mam pojęcia tymbardziej, iż ma być on w W-wie, ale sprawdzianem dla samego siebie i wskazanie Twoich/moich błędów przez kogoś innego można potraktować jak nauke, na kursie-nikt nie powie Ci jak masz robić zdjęcia, a jak powie to Ty i tak po jakims czasie bedziesz dążyć, aby łamać te zasady--niektóre zdjęcia są przepiękne.
Jeżeli chcesz, aby ktoś wypowiedział sie na temat Twoich zdjęć, zasugerował co jest nie tak to polecam takie publiczne portfolio, np.na plfoto.com mnie pomogło dużo, nawet bardzo--wykluczając ludzi, którzy nie umieja określić co jest nie tak.
znając podstawowe ""błedy w fotografii"" będziesz już sama mogła ocenić czy zdjęcie jest słabe dobre a może i bardzo dobre..
Pokazywanie zdjęć pomaga, bo ludzie się wypowiedzą i Cię "skarcą" za byle co :)
Jak bedziesz juz robić zdjęcia "w miare" to jeżeli jedziesz na słabym sprzęcie--mowa o cyfr. to trzeba jednak sie wykosztowac na cos z sredniej polki.
Ja wyciskajac ostatnie poty z ""głupiego"" Nikona Coolpixa 2200, pozbylem sie go i w ciagu miesiaca mam zamiar nabyc D 70. Przeskok niebanalny, ale dla mnie przeskok kosztowny i na długo, bo mam nadzieje ze jakis czas bedzie mi sluzyc.
Inspiruje mnie duzo rzeczy/obiektów od pięknych kobiet, po śrubki; ) co można zobaczyć w moim PF(do którego link w moim profilu-zapraszam).
Nie kręci mnie specjalnie przyroda/krajobraz.
Głównie:
**portret
**makro
**sportowa reporterka/ /głównie BMX//
w najblizszej przyszlosci chce sie zajac taka reporterka "z zycia wzieta"
Rozpisalem sie troche mam nadzieje ze w tym "gaszczu" znajdziesz jakas odpowiedz/ wskazowke dla siebie.
pozdrawiam Kuba (kuba_w)
-
-
pitfuszyl
zapewne warto na poczatek troche poczytac,
poddac swoje prace publicznej krytyce i uwaznie sluchac i czytac komentarze,
co do kursow, sa organizowane kilkudnowe kursy poswiecone konkretnym zagadnieniom, np 2dniowy kurs to koszt 300zl. -
Anonim
gfx ma całkowitą racaję. Dobra literatura i strony w sieci poświęcone samej technice fotografowania są najwłaściwszym punktem wyjścia dla każdego początkującego fotografa. Na kurasach uczą chyba właśnie tego.
Ale samej inspiracji musisz szukać nie w książkach ale w samym plenerze. I tu fatycznie jakiś praktyczne kursy organizowane w plenerze lub studio mogą okazać się pomocne.
Kursy, jak cała fotografia są dość kosztowne. Może poszukaj w necie jakiś "klubów pasjonatów fotografii". Myślę, że takie osoby również organizują np. jakieś wypady w plener.
Inspiracji szukaj we wszystkim co Cię otacza. Oczywiście dobrym i wdzięcznym materiałem jest krajobraz (jak dla mnie).
Pozdrawiam i życzę sukcesów w pstrykaniu! -
Anonim
-
prof. Yuurei od wuefu
-
prof. Yuurei od wuefu
Kursów to Ci żadnych nie polecę bo z żadnego nie korzystałem. Ale od czasu do czasu w Wawce są jakieś weekendowe warsztaty. Trochę kosztują ale... czy warto czy nie warto to już osobna kwestia.
Na początek myślę, że wystarczy jakaś podstawowa książka, aparat i ludzie, którzy potrafia skrytykować ale konstruktywnie. Dlatego plfoto bym odradzał bo tylko można się zniechęcić do fotografowania :]
Początki. Zaczynałem od Canona A40. Chciałem zobaczyć czy wogóle focenie mnie wciągnie. A jak nie wciągnie to miałem dobry aparat na rower.
Najlepiej powoli się wdrażać. I chyba, moim zdaniem, więcej robić niż czytać. Pokazywać, oglądać, słuchać i zobaczyć w którą stronę podążają Twoje fotograficzne preferencje.
Się rozpisałem :> -
Anonim
jeszcze jest jedna opcja...
kumpel w zeszłym roku zapisał sie w domu kultury chyba na smolnej w wawie na dwutygodniowe warsztaty fotografii. Plenery, praca w ciemni, studiu, portret i jeszcze kilka opcji i zapłacił za całość chyba ok 150 zł, nie chcę skłamać ale coś około tego -
doc. lena
najlepiej nie zaczynać
tylko trud znój zgrzytanie zębów
i same koszty
nie zaczynaj, uciekaj -
jakubwozniak.com
-
*Karolina
yh ja sama zaczynam
a na samiuskim poczatku to inwencja oczywiscie ale tez tzreba coneico wiedzeic tak technicznie wiec mialam kurs natiolan geographic na płycie jakiejsc i obejzalam co tam zterba
a teraz wysluchuje tego co maja do powiedzenai ci co znaja sie na fotografii :) od słoda do słowa i jakaś nauka głebsza płynie :) -
Anonim
to na płytach NG to straszne prostactwo, owszem na samiuśki początek może i dobre, ale potem... -
Anonim
...ale potem nauka metodą prób i błędów, dla kogoś kto pierwszy raz trzyma lustrzanke w ręku myślę że wystarczające -
Anonim
-
doc. lena
teraz czytam ksiażkę dederki o świetle i to jest pierwsza moja z tego tematu
bez podręcznika ng da się przeżyć a zacząć mając tylko aparat
intuicja, miliony obejrzanych zdjęć i rady osób co wiedzą więcej
jesli nie to UCIEKAĆ!!!; ) -
*Karolina
no wg mnie sprawy techniczne są pzredstawione normalnie..
mi wystarczylo spojzec 3 razy na to i wedzialam co tam tzreba, ale jeżeli chodzi juz o wyzsza jazde to tylk ood fotografów wg mnie trzeba sie dowiadywać i to jeszce zaufanych to wtedy dokąłdniej wytłumaczą.
wiadomo im głebiej tym weicej potrzeba i bardziej PRO..ale chyba najlepie jwychdozi metoda probi błedów jednak... ja jestem na początku tej drogi -
doc. lena
-
Kasia .
dziekuje Wam kochani za cenne wskazowki...
niedlugo otwieram galerie na plfoto i bede czekala na Wasze opinie...
- 1
- 2