-
Thor
Posiadam Nikona D80 z obiektywem 18-135 mm. Jakie proponujecie użyć ustawienia, żeby zamrozić ruch? Chodzi mi o ostre zdjęcie jadącego żużlowca. Jaką najlepiej dobrać przesłonę i czas migawki? Próbuję w trybie pracy A ale nie bardzo mi wychodzi. Będę wdzięczny za wskazówki. -
No dobra Konopka
Dajesz preselekcje przysłony, najmniejszą wartość. czułość według uznania. ja bym dał z 1000, i czas powiniem byc w porzadku. jesli beda nadal rozmazane to zwieksz czułość. -
Misza ®
jeśli wszystko chcesz zamrozić to szybkie czasy trzeba kręcić, ale zależy na jakiej ognioskowej chcesz robić foto
-
Con Passione
Robisz preselekcje czasu. Ustawiasz czas w zależności czego chcesz zamrażać ruch.
Ja motory i samochody robię z panoramowaniem przy 85mm na czasach 1/80 1/160
A żęby były kompletnie zamróżone to od 1/640 w dół -
-
Misza ®
-
Thor
Najbardziej zależy mi, żeby zamrozić jadącego żużlowca, tło może być rozmyte. Spójrzcie na tę fotkę. Dzisiaj ją robiłem. Wyszła do kitu.
http://thor.isp.net.pl/DSC_1729.JPG -
Misza ®
wiesz co... tło rozmyte to efekt panoramowania... ale lepiej zacznij od łatwiejszych czyli zwykłego zamrożenia
no zdecydoanie szybsze czasy trzeba... podkręć ISO jeśli trzeba, do ISO 800 możesz walić i nawet znośnie to wygląda -
darth- maul
zaskakuja mnie takie posty od posiadaczy lustra. przyslona, migawka i czulosc to chyba elementarna wiedza o tych aparatach.... :-/ -
Thor
http://thor.isp.net.pl/DSC_1707.JPG
To kolejne nieudane z dzisiejszych. Szkoda, że nie mam laptopa i nie mogłem ich w czasie treningu podejrzeć; ) Zawsze wprowadziłbym korekty a tak to muszę czekać do kolejnego treningu :) Jeśli chodzi o ogniskową to w sumie zależy od tego gdzie będę. Czy na murawie stadionu czy na trybunie. Misza, jak dobrać błysk lampy do tych ustawień? Ja bym ustawił opcję wypełnienia i sądzę, że warto chyba włączyć redukcję szumów przy takim ISO ? :) -
Thor
darth - maul z całym szacunkiem, ale od tego właśnie są fora. Nie każdy pozjadał wszystkie rozumy i jest chodzącą encyklopedią. W tej dziedzinie akurat nie siedzę zawodowo i nie poświęcam fotografii tyle czasu co mojej pracy bo zwyczajnie mi go brakuje. Zdążyłem się zapoznać z tymi zagadnieniami jeśli chodzi o teorię ale brak mi czasu na praktykę. Traktuję to jako hobby i to wszystko. Jeśli jednak będziesz potrzebował porad w zakresie sprzętu komputerowego to służę Ci pomocą. Przy okazji bardzo dziękuję wszystkim życzliwym osobom, które dzielą się ze mną tutaj swoimi doświadczeniami i wskazówkami. -
Captor
>Thor napisał
>darth - maul z całym szacunkiem, ale od tego właśnie są
>fora.
Z całym szacunkiem Thor, od tego są właśnie książki oraz FAQ na stronach.
Poszukaj w google na hasło "panoramowanie" i zacznij się do tego stosować. Lampy pod żadnym pozorem, chyba, że masz zewnętrzną. Poza tym z tego co mi wiadomo - D80 to dSLR który ma podgląd zdjęć na wbudowanym LCD, wiec nie wiem po cholere Ci laptop. -
Anonim
Znacznie fajniejszy efekt powstanie jak będziesz gonić żużlowca obiektywem... !!!
-
Anonim
-
darth- maul
mysle ze od zamrozenia ruchu do panoramowania dluga droga przed gosciem wiec nie stawiajcie go przed mission impossible; ) -
Thor
komarr zaje.....a fotka :)
P.S. Panowie - nie kłóćmy się - każdy z nas przecież posiadał (chyba) pudełko z dziurką i miał swoje początki. -
Anonim
ta fotka nie moja! :)
kiedyś miałem podobne problemy co Ty z ruchem. Generalnie dobrze mieć dobry sprzęt, nie szumiący. Przy zdjęciach sportowych trzeba szybko działać. Poza tym ruch często bywa na tyle szybki że jedynie szczęście odgrywa dużą rolę czy zdjęcie się uda czy nie.
-
Captor
>komarr napisał
>ta fotka nie moja! :)
http://captor.pl/foto/enduro02/targ...
Panoramowanie nie jest trudne. Teraz trzeba tylko niegłupi kadr :) -
Michał
Thor dałeś link do tej fotki która Ci nie wyszła. Ok faktycznie niewiele z niej wychodzi ale też widać parę ciekawych rzeczy. Ściągnąłem ją na dysk i oto co widzę w danych zdjęcia.
Czas naświetlania: 1/99 sek.
Wskaźnik szybkości ISO: 100
Przy tej czułości filmu trudno "zamrozić" coś typu motor bo aparat ustawił migawkę na 1/100 i efekty widać. Ustaw ISO na np. 800 wtedy automatycznie czas naświetlania podskoczy do góry. Takie ISO można stosować jeśli nie ma się ruchu a chce się mieć bardzo ładne zdjęcie bez ziarna. W tym wypadku lepiej mieć trochę ziarna ale uzyskać bardzo ładne zamrożenie. Ziarna nie ma się co bać bo zawsze można je zredukować w PS czy innych programach.
A najlepiej kupić książkę, przeczytać ją, potem przeczytać instrukcje aparatu (najlepiej dział o funkcjach zaawansowanych czyli P, TV,AV i najciekawszy M) i wszystko będzie jasne jak słońce. -
Michał
-
Thor