Fotografia cyfrowa [7931]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pawwwle

Witam

Mam pytania w związku ze zmianami w regulaminie Grono i liczę, że znajdę tutaj osoby, które pomogą mi rozwiązać kilka wątpliwości. :)

1) Grono zastrzega sobie prawo do nieograniczonego wykorzystywania naszych zdjęć i to na wszelkich polach - w tym nawet do zwielokrotniania i wprowadzania do obrotu techniką drukarską. Czy to nie przegięcie? Co o tym myślicie?

2) Nie zostałem w żaden sposób poinformowany o wprowadzeniu niekorzystnych zmian w serwisie Grono. Zostały one wprowadzone bez mojej wiedzy i zgody. Podczas gdy rejestrowałem się obowiązywały inne zasady. Czy w takiej sytuacji zalogowanie się jest równoznaczne z akceptacją nowego regulaminu?

3) Czy ktoś z Was próbował już zawrzeć indywidualną umowę/regulamin z Grono?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi :)
  • Migotka

Szczerze mówiąc to grono chyba podpatrzyło co robi facebook, który tą sama klauzlę wprowadził w lutym. Ne wiem, jak wygląda syt. z gronem, w przypadku tego drugiego portalu jedyna możliwością 'zerwania kontraktu' było skasowanie profilu, nawet usunięcie zdjęć z profilu nie powoduje teraz, że zdjęcia nie moga byc wykorzystane, jako że są dane są przechowywane na serwerach (lepiej ładować więc bardzo kiepską rozdzielczość albo z wielkim logo w samym środku zdjęcia). Jako że grono do fabebooka zrobiło się bliźniaczo podobne, mogę tylko przypuszczać, że i tą zasadę grono przyjęło.
    Pewnie że przegięcie, ale tego typu portale to w zamierzeniu raczej nie miejsca do prezentowania sztuki, do tego są inne miejsca w sieci, więc zbytnio nie ubolewam.
  • loome

a ja proponuje spojrzec na to od strony portalu.. oni z czegos zyc musza:) jedyne co to powinni wyraznie poinformowac:)
  • LISU™

może.
    to jeden z powodów dla których po prostu nie wrzucam tu swoim imo dobrych prac. tak na wszelki wypadek, bo nigdy nic nie wiadomo ..

przy okazji pozdrawiam leszczy, którzy uważają, ze jak ktoś nic nie wrzuca to znaczy, ze nic nie ma.
  • loome

poznan rowniez pozdrawia:p
  • Kuba

W sumie zastanawiam się, czy jest to zgodne z polskim prawem aby wprowadzać zmiany w regulaminie bez poinformowania użytkowników chociażby e-mailem.
  • Piotr Smolański

Nie jest zgodne z żadnym prawem. Poza tym nie sądzę aby "domyślne" zrzeczenie się praw do dysponowania dziełem przeszło w jakimkolwiek sądzie.
  • Rafał

podczas 'oblawy' na grono v3 wlasnie poruszono ten temat...

otoz administracja grona broni sie przed zarzutami zmiany regulaminu przez
    §11 2. "Serwis Grono.net zastrzega także, że przysługuje mu prawo do jednostronnej zmiany zasad z korzystania z serwisu(...)" i to teoretycznie dawaloby jakies podstawy do takich dzialan, chodz osobiscie uwazam je za miernie uczciwe...

na tamtym groni e padla tez prosba o udostepnienie regulaminu z dnia, w ktorym uzytkownik je zawarl. odpowiedzia byla odmowa, twierdzaca, ze sa to dokumenty archiwalne i nie admin nie ma prawa ich udostepniac... fajnie, nie? ; /
  • Piotr Smolański

To jest wszystko teoria wysoko teoretyczna. Jasne, że to jest nielegalne. I co? I nic. Gdyby grono wydało album ze zdjęciami użyszkodników i któryś z nich poszedłby do sądu, to by wygrał. Ale przecież nie wyda. Muszą mieć po prostu jakąś podkładkę na wrzucanie zdjęć poza profilem użyszkodnika, jak na przykład "osoby zarejestrowane dzisiaj" albo na mirroring i archiwizację danych.

No - boicie się, że grono wyda plakaty z waszymi zdjęciami? Przeskalowanymi do wielkości znaczków pocztowych na potrzeby wrzucenia na grono?
  • Migotka

>Piotr Smolański napisał
    >To jest wszystko teoria wysoko teoretyczna. Jasne, że to
    >jest nielegalne. I co? I nic. Gdyby grono wydało album ze
    >zdjęciami użyszkodników i któryś z nich poszedłby do
    >sądu, to by wygrał. Ale przecież nie wyda. Muszą mieć
    >po prostu jakąś podkładkę na wrzucanie zdjęć poza
    >profilem użyszkodnika, jak na przykład "osoby
    >zarejestrowane dzisiaj" albo na mirroring i archiwizację
    >danych.
    >
    >No - boicie się, że grono wyda plakaty z waszymi
    >zdjęciami? Przeskalowanymi do wielkości znaczków
    >pocztowych na potrzeby wrzucenia na grono?

Tu raczej nie chodzi o to, kto się czego boi. Bo jakość 99% zdjęć wrzucanych na grono jest jaka jest, a nikt raczej nie będzie zainteresowany drukowaniem albumu ze zdjęciami z imprezy zorganizowanej z okazji parapetówy u Oli, która mieszka pod Opolem. Nawet nie chodzi o druk, bo grono może wykorzystac zdjęcie (jesli ktoś wrzucił w dobrej rozdzielczości), powiedzmy do swojej reklamy. A może ktoś nie chce reklamować grona, do tego za darmo:)
    Ale głównie i tak chodzi o zasadę, i zmianę regulaminu bez powiadamiania kogokolwiek przed faktem.
  • Fubu

dobry temat, warto się czegoś dowiedzieć na ten temat:

http://grono.net/administracja/topi...
  • Stańczyk.

Podobno jakaś osoba oskarzyla grono przed sądem o przywlaszczenie sobie praw do zdjec, i sad uznal jej racje za co grono oberwalo.

jak narazie mysle ze podpis na srodlu fotografii zniecheci grono do uzywania jej.
    ja przestalem wgrywac zdjecia poprostu.
  • .ori as fuck!

>Na wniosek 3 pań nick zmieniony. wrote:
    >Podobno jakaś osoba oskarzyla grono przed sądem o
    >przywlaszczenie sobie praw do zdjec, i sad uznal jej racje
    >za co grono oberwalo.
    >
    >jak narazie mysle ze podpis na srodlu fotografii zniecheci
    >grono do uzywania jej.
    >ja przestalem wgrywac zdjecia poprostu.

źródło or GTFO; )
  • LISU™

troche pod temat troche nie.
    orientujecie sie jak to wygląda prawnie, w momencie jak ktoś komu zrobilem zdjecie, zamiesci je na portalu spolecznosciowym, typu wlasnie grono, fotka, sympatia, nk, bez mojego pozwolenia a wrecz z zastrzezeniem ze nie chce aby to robił.
    i - w regulaminie jest zazwyczaj ze ktos kto zdjecia wysyla, poswiadcza ze ma prawa do tego zdjecia.
    tyle ze nie ma; )
    i ja chce aby to zdjecie zostalo usuniete.
    ale - portal robi mi problemy bo twierdzi ze ma prawo mnie wylegitymowac jakl policja i chce skan dowodu osobistego, twierdząc ze oryginał nieskadrowanej i nieobrobionej foty nie wystarczy, z oswiadczeniem ze to moja.
    maja prawo mnie legitymowaC? jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo zeby w momencie gdy chodzi o zdjęcie, mając dowod ze nalezy do mnie, w postaci surowego pliku, ktos wymagał ode mnie pokazania dowodu.
    a moze ja nie chce im pokazywac wszystkich swoich danych?
    zglaszam, udowadniam ze fota jest moja, co ma do tego gdzie mieszkam i jaki numer ma moj dowód osobisty? to nie policja.
  • Seven3P

>LISU™ napisał
    >jeszcze nigdy mi sie nie
    >zdarzylo zeby w momencie gdy chodzi o zdjęcie, mając dowod
    >ze nalezy do mnie, w postaci surowego pliku, ktos wymagał
    >ode mnie pokazania dowodu.
    >a moze ja nie chce im pokazywac wszystkich swoich danych?
    >zglaszam, udowadniam ze fota jest moja, co ma do tego gdzie
    >mieszkam i jaki numer ma moj dowód osobisty? to nie
    >policja.

Grono działa jak prawnie działająca instytucja. Gdyby był jakiś paragraf pozwalający na spalenie Cię na stosie, to by Cie spalono zapewne. Raz mi nawet konstytucję wyciągali, albo to, że w "u nas w kraju jeszcze takie prawa nie wprowadzono" a w każdym innym są za to kary więzienia bo to niemoralne i niebezpieczne i nikt tego by nie zrobił. Takie niedopatrzenie, ale zgodne z prawem.

Od Ciebie chcą dowodu, że Ty to na prawdę Ty. A dowód jest jedynym dowodem. Oczywiście każdy głupi będzie wiedział, że Ty to Ty, ale nikt tam u nich "na słowo" Tobie nic nie zrobi. Działają jak maszyna, nie jak człowiek.
    Kupując samochód za 450 000zl 00gr posiadając 44 999zl 99 gr będziesz biegł do domu po grosz.

Poza tym, gdy ten ktoś komu skasują zdjęcie poda ich do sądu, to będą mieli na kogo winę zrzucić.
    A drugie poza tym ja daje na płytce też rawy, więc mógłbyś być ex chłopakiem uprzykrzającym życie.
  • Seven3P

A co do wysyłania im dowodu.
    Chciałem kiedyś mieć rok gronowładnego za free wyrabiając u nich kartę w WBK.
    Niby same plusy i banał.
    Wystarczy dowód wysłać i zdjęcie.

Za mało odważny chyba jestem, że tak powiem.
  • Pawwwle

Dziś nadarzyła się okazja, by powrócić do problemu ochrony naszego wizerunku i naszych zdjęć przed chciwymi łapami właścicieli serwisu Grono. Podobny problem, który poruszyłem wcześniej, trafił na salę sądową. Serwis Nasza-klasa przegrał proces i musi zapłacić odszkodowanie za bezprawne wykorzystywanie wizerunku użytkownika. Podaję link - http://tech.wp.pl/kat,1009785,title...

W przypadku serwisu Grono problem wydaje się bardziej złożony, ponieważ mamy tu do czynienia, moim zdaniem, ze zbieraniem materiałów chronionych prawami autorskimi i wyłudzaniem praw majątkowych. Wystarczy wczytać się w regulamin - w szczególności paragraf 8, punkty 3 i 5. Grono zastrzega sobie tam, że może zrobić wszystko z naszymi rzeczami bez naszej wiedzy, zgody i poza jakąkolwiek kontrolą.

Wyrażenie zgody na wykorzystywanie wizerunku w celach społecznościowych nie może być wykorzystywane do zbierania danych osobowych, fotografii, materiałów chronionych prawami autorskimi, by potem w niekontrolowany sposób wykorzystywać je w reklamach, kopiować, odtwarzać, drukować, rozpowszechniać, odsprzedawać - i jakby tego było mało - z zastrzeżeniem, że nawet po rezygnacji użytkownika.

Ponownie więc dopytuję pracowników Grono - kiedy zmiany w regulaminie? I dlaczego jesteście tak czujni, by kasować moje posty, a nie macie odrobiny refleksu, by wyjść na przeciw oczekiwaniom użytkowników i zaproponować uczciwy regulamin i uczciwą umowę?

Może myślicie, że skoro reszta siedzi cicho, to pewnie tylko paru "oszołomom" coś nie pasuje. Może czas pokazać jak jest nas wielu?
  • Pawwwle

Dodać mogę jeszcze, że to jest serwis społecznościowy. Wszystko co się tu dzieje odbywa się w tych celach - to nie jest agencja reklamowa, jakbym chciał wystąpić w reklamie to poszedłbym do agencji reklamowej, jakbym chciał sprzedać zdjęcie do reklamy to zażądałbym kasy za to, Grono obowiązują przepisy o ochronie danych osobowych, prawo autorskie, itd.
  • Anonim

pozatym w zdjęciach są również nasze dane osobowe, informacje poufne. teraz jeszcze weszły ramki z podpisami. Wiadomo, że nie każda fotka jest żetelna ale tak czy siak wg. ich prawa upoważnia to ich do handlu danymi osobowymina szeroką skalę (nie mówiąc o tym że teraz żaden obywatel nie jest tajemnicą dla rządu)...
  • BIelas

prosta sprawa dla mnie. Więcej zdjęć nie wgram a te co są to pewnie już i tak poszły w tryby.
    Jak znam życie nastąpi bojkot grona i grono umrze naturalnie.
  • 1
  • 2
| |

Grono tematyczne poświęcone zagadnieniom fotografii cyfrowej. Masz pytania? chcesz się podzielić...

Fotki