-
Anonim
chyba nie bylo takiego watka jeszcze.
Moze ktos mi pomoze rozwiac moje watpliwosci dotyczace zakupu pierwszego aparatu dSLR.
Moim faworytem byl Canon 350D.
Pozniej mialem mozliwosc porobic troche zdjec Nikonem D70 a od niego juz calkiem blisko do D50 i nawet porowanie cenowe skierowuje do bezposredniego porowania 350d i D50.
Wczoraj bawilem sie D50, szkoda ze nie z takim samym szklem jak D70, wrazenia mile, poza tym ze lekki byl (to przez to szklo) :)
Roznice miedzy nimi wiem jakie sa , poczytalem sobie.
na agito.pl za
Canon EOS 350D + obiektyw EF-S 18-55mm
licza sobie 3295zl
za
Nikon D50 czarny + AF-S DX 18-55mm F/3,5-5,6G + AF-S 55-200 F/4-5,6 + torba
licza sobie 3438zl
Jakie szklo jest zalozone w kitowym zestawie z 350D naczytalem sie, na poczatek pewnie by wystarczylo, ale jesli Nikon daje na starcie dwa szkla to sie wlasnie zastanawiam nad nim.
Ktos wie co te szkla sa warte ???
Napewno kitowy obiektyw do D70 18-70 jest lepszy.
Czy warto brac tego D50
i jaka potem ewentualnie propozycja do zakupu kolejnych szkiel ?
z gory dzieki za wasze opinie i dyskusje :)
-
Anonim
gwoli uzupelnienia:
dalsze zakupy jakie chcialbym poczynic jesli chodzi o obiektywy to:
Obiektyw do portretow:
Nikon Nikkor 50 f/1,8 (nada sie ? )
I cos do makro w rozsadnej cenie, mozecie cos zaproponowac ?? -
PawelS
Skoro jesteś z Warszawy to powinieneś się wybrać na Giełdę Fotograficzną, która jest zawsze w Niedziele (11-14) w Stodole (ul. Batorego 10) przy WGK.
Wjazd jest za 4,5 zł, ale myślę, że warto, bo można kupić sprzęt jeszcze taniej niż podałeś tutaj (nie wliczając tego za ile byś go kupił na aukcji), jeśli nie interesuje cię tylko nowy sprzęt, to raczej na pewno będziesz mógł nabyć używanego Nikon-a D70 a i nawet Canon-a 20D po atrakcyjnej cenie, ponieważ z tego co mi wiadomo, to ludzie sprzedają, bo na rynku pojawił Canon 5D, a i w sumie Olympus E300 też kusi, aby poznać nowy sprzęt i mieć nieco większą matrycę; ).
Zresztą tam handlują głównie ludzie z Allegro. -
Anonim
fak zezarlo mi wiadomosc durne grono....
ech jeszcze raz sprobuje :)
Dzieki za sugestie.
Interesuje mnie tylko nowy sprzet i wybor zapadnie miedzy 350d a d50.
Z uzywanych rzeczy to napewno kiedys dokupie jakies obiektywy.
Jesli chodzi o allegro to jakos tak dziwnie sie stalo malo kozystne cenowo...
Za kit chce zaplacic do 3400 zl
i przeznaczyc jakies 1000zl na akcesoria (karty, akumulatory, filtry ect) -
-
PawelS
Nie zebym byl jakims tam znawca, ale jakbym mial wybierac tymi dwoma to bralbym 350D, bo obiektyw zawsze moge wymienic, a matrycy to juz raczej nie powieksze...; ) -
skeev ™
Nikkorowskim zoomem 55-200 robilem zdjecia i przyznam, ze jak na swoja cene jest po prostu genialny, zarowno na szerszym koncu jak i dlugim. Zarowno tele jak i szeroki 18-55, o ktorym piszesz, w testach otrzymuja zdecydowanie lepsze oceny od swoich canonowskich odpowiednikow, wiec sadze, ze moglbys tu w system nikona poleciec smialo :) Pozdro -
skeev ™
-
Anonim
-
skeev ™
Czy ja wiem, ja bym zostawil 18-55 a raczej zainwestowal w dobra stalke do portretow a potem dopiero wymienial zoomy na jasniejsze. -
Anonim
-
skeev ™
No to jest najtansze rozwiazanie, bardzo dobra opcja :) Duzo fajniejszy imho jest 85mm f/1.8, no ale to juz zabawa o ponad 1000 zl drozsza. Bierz ten kit nikona i 50mm f/1.8, nie zawiedziesz sie, gwarantuje :) -
Anonim
a moze tak od razu temat pokrewny...
Jak sie "wywoluje" NEF'y z Nikona ?
Jaka kolejnosc, przez jakis soft przepuszczac pliki ? :) -
Insanité
Mam okazję kupić Nikona D50 od dobrego znajomego, więc sprzęt pewny.
Do aparatu dodaje obiektywy - stary tele sigmy 70-210 i nikonowski 18-70 na USM, tyle że kitowe szkło od D70 - sciagnął z USA. Niestety, trzeba je naprawić bo sie zacina - jakiś pierścień się w tym modelu w środku luzuje i w zasadzie wszystkie wymagają korekty serwisu.
Ile za coś takiego byście dali? -
smoku79
-
Krzysiek Drzazgowski
mam problem z D50; otóż do tej pory zdjęcia nim robione były ostre, że czasem oczy bolały. Od niedawna coś się dzieje i zdjęcia nie mają już dawnej ostrości. W większości zdjęcia są dobre, ale brakuje im tej pierwotnej ostrości. Ma ktoś jakis pomysł??