HDR

Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • smoku79

chciałem żebyście podzielili się swoimi pracami w tak modnym temacie jak hdr. Techniki wykonania czym fotkujecie :)
  • Anonim

:)
  • Anonim

a co ze znakiem się stało ? :(
  • Con Passione

Ja kilka hdrów na digart wrzuciłem
  • MARC

Zrobione Canonem A80:
    http://fotogalerie.pl/fotka/2741901...
  • LISU™

-->Norbert
    drugie fajne.

-->Marc
    'drugie podejscie' - mocno widać ruch, ale na chmurach nie przeszkadza AZ TAK a nawet daje w miare ciekawy efekt :) na reszcie zdjecia już jednak kłuje.. za to łazienki super wyszły, czyściutko. agrykola w sumie tez niezła, ale na niebie leci ostro po jakiści.
  • smoku79

właśnie przymierzam do tego rodzaju fotek ,ale pierwszy efekt by ł raczej mnie zadowalającym niż przypuszczałem po ile fotek średnio łączycie w hdr i w jakich odstępach ev co 2 czy 3
  • R.Wojtas

mój pierwszy HDR
    :)
  • LISU™

sorry .. ale to ma byc hdr ..?
    niebo przeswietlone a okna czarne ..
    dupa nie hdr; )

-->smoku
    standardowo co 2ev ale czasami warto zdac sie po prostu na wyczucie, zwlaszcza jak ma sie podglad w aparacie; )
  • smoku79

le najczesciej fotek scalasz w hdr niby standard to 3 ale słyszałem i o 6ciu
  • LISU™

3. ale jak s duze roznice w skrajnosci oswietlenia i cieni to wiecej, naturalniej wtedy wyglada.
    kazdy robi w sumie po swojemu; )
  • Anonim

ej a ja mam takie pytanie: jak scalacie te zdjęcia? ciemniejsze pod spód, nowa warstwa i na niej jaśniejsze i wymazujecie potem odpowiednie miejsca?
  • smoku79

uzywam easy hdr. On sam wszystko scala jednym ruchem myszki potem dobiera sie wyostrzenie kontrast i takie tam w photoshopie jeszcze nie meczyłem tego tematu
  • LISU™

nie ma mowy o zadnym wymazywaniu :) to nie na tym polega; ) nigdy nie osiagniesz takiego efektu zwyklym babraniem sie w wymazywanki; )

ja uzywam photomatix pro, ale samo scalenie nie wystarczy, przydałby sie jeszcze tone maping. no a potem dopiero właściwy retusz :)
    nowe wersje photoshopa mają juz merge to hdr ale gorzej to wyglada niz zrobione za pomoca programów dedykowanych.
  • Anonim

Ja robię z jednego RAW'a hdr'a. Tak no najczęściej :).
  • LISU™

to sie nazywa 'fake hdr' i mimo wszystko wyglada 'troche' gorzej niz hdr trzaskany na ev'ach. ale widzialem kilka naprawde fajnych 'hdr' z RAW'ów tylko troche ludzie nad nimi posiedzieli; )
  • Con Passione

ja często też HDR robie z RAWa, bo praktycznie tylko w RAWach robie zdjęcia.
  • smoku79

ile wam zajmuje w mb przykładowy hdr i w jakim formacie go zapisujecie czy lepiej jpg 24bitowy czy np tif >?
  • Anonim

>smoku79 napisał
    >ile wam zajmuje w mb przykładowy hdr i w jakim formacie go
    >zapisujecie czy lepiej jpg 24bitowy czy np tif >?

Mhmm koło 2 mb bez zmiany rozmiaru
  • smoku79

ale zapisujesz je w jakim formacie ? jpg tiff i w jakim programie obrabiasz ?
| |

Grono tematyczne poświęcone zagadnieniom fotografii cyfrowej. Masz pytania? chcesz się podzielić...

Fotki