-
smoku79
chciałem żebyście podzielili się swoimi pracami w tak modnym temacie jak hdr. Techniki wykonania czym fotkujecie :) -
Anonim
-
Anonim
-
Con Passione
-
-
MARC
-
LISU™
-->Norbert
drugie fajne.
-->Marc
'drugie podejscie' - mocno widać ruch, ale na chmurach nie przeszkadza AZ TAK a nawet daje w miare ciekawy efekt :) na reszcie zdjecia już jednak kłuje.. za to łazienki super wyszły, czyściutko. agrykola w sumie tez niezła, ale na niebie leci ostro po jakiści. -
smoku79
właśnie przymierzam do tego rodzaju fotek ,ale pierwszy efekt by ł raczej mnie zadowalającym niż przypuszczałem po ile fotek średnio łączycie w hdr i w jakich odstępach ev co 2 czy 3 -
R.Wojtas
-
LISU™
sorry .. ale to ma byc hdr ..?
niebo przeswietlone a okna czarne ..
dupa nie hdr; )
-->smoku
standardowo co 2ev ale czasami warto zdac sie po prostu na wyczucie, zwlaszcza jak ma sie podglad w aparacie; ) -
smoku79
le najczesciej fotek scalasz w hdr niby standard to 3 ale słyszałem i o 6ciu -
LISU™
3. ale jak s duze roznice w skrajnosci oswietlenia i cieni to wiecej, naturalniej wtedy wyglada.
kazdy robi w sumie po swojemu; ) -
Anonim
ej a ja mam takie pytanie: jak scalacie te zdjęcia? ciemniejsze pod spód, nowa warstwa i na niej jaśniejsze i wymazujecie potem odpowiednie miejsca? -
smoku79
uzywam easy hdr. On sam wszystko scala jednym ruchem myszki potem dobiera sie wyostrzenie kontrast i takie tam w photoshopie jeszcze nie meczyłem tego tematu -
LISU™
nie ma mowy o zadnym wymazywaniu :) to nie na tym polega; ) nigdy nie osiagniesz takiego efektu zwyklym babraniem sie w wymazywanki; )
ja uzywam photomatix pro, ale samo scalenie nie wystarczy, przydałby sie jeszcze tone maping. no a potem dopiero właściwy retusz :)
nowe wersje photoshopa mają juz merge to hdr ale gorzej to wyglada niz zrobione za pomoca programów dedykowanych. -
Anonim
-
LISU™
to sie nazywa 'fake hdr' i mimo wszystko wyglada 'troche' gorzej niz hdr trzaskany na ev'ach. ale widzialem kilka naprawde fajnych 'hdr' z RAW'ów tylko troche ludzie nad nimi posiedzieli; ) -
Con Passione
ja często też HDR robie z RAWa, bo praktycznie tylko w RAWach robie zdjęcia. -
smoku79
ile wam zajmuje w mb przykładowy hdr i w jakim formacie go zapisujecie czy lepiej jpg 24bitowy czy np tif >? -
Anonim
>smoku79 napisał
>ile wam zajmuje w mb przykładowy hdr i w jakim formacie go
>zapisujecie czy lepiej jpg 24bitowy czy np tif >?
Mhmm koło 2 mb bez zmiany rozmiaru -
smoku79
ale zapisujesz je w jakim formacie ? jpg tiff i w jakim programie obrabiasz ?