Fotografia cyfrowa [7931]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zusia.

Chciałabym się wybrać do jakiegoś technikum fotograficznego w warszawie ,kiedyś podajże znalazłam nawet jakieś dobre technikum ale gdzieś mi się link zapodział.Więc chciałabym prosić was o jakieś szkoły jeśli znacie ,żebyscie mi doradzili która najlepsza.

Z góry dziękuje za pomoc
  • No dobra Konopka

Idz lepiej do LO a potem na jakies studia.
    Chyba ze oceniasz swoje ambicje, na technikum.
  • Philosoph

wiesz, lecz technikum da mu to ze pozna z czym to sie je i wogole... moim zdaniem nie jest to az tak zly pomysl... lecz trzeba zauwazyc ze i tak mature musisz zdac i gdzies musisz sie do niej przygotowac...
  • Zusia.

no tak ale w LO to wiecie pamiętając jak mój brat tam chodził to to jest takie obijanie się i nic nie robienie a w technikum przynajmniej może bym coś robiła bo by mnie to interesowało ,boję się tylko bo ja jak narazie się na tym nie znam a to trudne jest no ale po co się idzie do szkoły :D po to by się nauczyć czyż nie?
  • Anonim

>Zuzanna Anna...:D napisała:
    >no tak ale w LO to wiecie (...) to jest takie obijanie się i nic nie robienie

dla chcącego nic trudnego :>
  • Anonim

nie ma to jak przez wszystkich (nie)kochana fotospokojna [:
    fotospokojna.com
    ul. Spokojna 13

Ale uprzedzam że jak lubisz fotografię to tam ją znielubisz [:

Nas w tej szkole co mamy jakieś normalne aparaty jest kilkunastu, a tych co zdjęcia robią to kilku :D
  • Maciej

>Baaba emituje ciepło. napisał
    >Idz lepiej do LO a potem na jakies studia.
    >Chyba ze oceniasz swoje ambicje, na technikum.

W pełni sie zgadzam z kolegą:D
  • Szym

zdanie matury po technikum nie jest wygorowanym zadaniem, sam skonczylem technikum fakt jest wiecej obowiazkow itp niz w LO ale po technikum juz masz papier i lipna bo lipna ale zawsze praktyke a po LO procz matury nie ma si nic
    ja ze swego doswiadczenia bede polecal technikum.....
    pozdrawiam :)
  • stefan k.

>Maciej napisał
    >>Baaba emituje ciepło. napisał
    >>Idz lepiej do LO a potem na jakies studia.
    >>Chyba ze oceniasz swoje ambicje, na technikum.
    >
    >W pełni sie zgadzam z kolegą:D

podpisuje sie pod tym;) a najpepiej zrobić mature i iśc gdzieś na praktyke szukać cxzegoś w zawodzie a najwazniejsze robić saemu dużo fotek chodzć pytać sie jeździć na targi szukać kursów i szkoleń..wystarczy chcieć...
  • Anonim

ej nie no [:
    Wy mówicie o takich rzeczach....

Jeśli ktoś na prawdę chce się porządnie rozwinąć w fotografii to ZSF jest kurdę niesamowitym nauczycielem, u nas w Technikum można posiąść taką zaje*istą wiedzę, której nie będą uczyć nigdzie indziej, na żadnych kursach, ani na studiach. Dlatego jeśli ktoś na prawdę ma porządne aspiracje, żeby już łączyć życie z fotografią, a także, żeby porządnie tę fotografię poznać, no to fototechnik jest jedynym właściwym i najlepszym rozwiązaniem.

Tylko weź człowieku zadecyduj o całym życiu mając 15 lat. To jest problem.
  • Captor

>Piotr Iskra napisał
    >Jeśli ktoś na prawdę chce się porządnie rozwinąć w
    >fotografii to ZSF jest kurdę niesamowitym nauczycielem, u
    >nas w Technikum można posiąść taką zaje*istą wiedzę,
    >której nie będą uczyć nigdzie indziej, na żadnych
    >kursach, ani na studiach.

Gdzie ZSF posiadł tą wiedzę?
  • Anonim

za początek fotografii uznaje się rok 1839, czyli ma 168 lat
    ZSF powstał w 1930 czyli ma 77 lat

To niemal połowa trwania fotografii, z tym że przed 1930 w fotografii wydarzyło się nie wiele, talbotypia, kalotypia, dagerotypia, kolodion, mokra plyta, sucha plyta, początki celluloidów i cellulozy. Wiek tej szkoły o czymś świadczy
  • Captor

>Piotr Iskra napisał
    >za początek fotografii uznaje się rok 1839, czyli ma 168
    >lat
    >ZSF powstał w 1930 czyli ma 77 lat

Fascynujące.

>To niemal połowa trwania fotografii, z tym że przed 1930 w
    >fotografii wydarzyło się nie wiele, talbotypia, kalotypia,
    >dagerotypia, kolodion, mokra plyta, sucha plyta, początki
    >celluloidów i cellulozy.
    >Wiek tej szkoły o czymś świadczy

O czym?

Sorki, ale nie do końca rozumiem idee szkół fotograficznych. Chodzi o wyprodukowanie rzemieślników?
  • Anonim

Tak, dokładnie tak jest.

Fotograf to zawód jak każdy inny.
    Szkoła uczy techniki, nie artyzmu.

Btw. poczucia estetyki i sztuki nie nauczy żadna szkoła. Ta pozwala spojrzeć na temat z o wiele szerszej perspektywy.
  • Captor

>Piotr Iskra napisał
    >Tak, dokładnie tak jest.
    >
    >Fotograf to zawód jak każdy inny.
    >Szkoła uczy techniki, nie artyzmu.

Acha, rozumiem. :-)
  • Anonim

A ja znalazłam w Warszawie liceum profil humanistyczny z odziałem film i fotografia; )
    Jak dla mnie ideał i mam się zamiar tam wybrać;) Nawet próg punktowy nie jest zbyt wygórowany; )
  • Anonim

Muszę przyznać, że to lepszy i rozsądny wybór [: bo nie zobowiązuje do niczego.

żeby do nas przychodzili ludzie którzy by rozsądnie o tym myśleli to byśmy mieli dwie klasy, po dwa roczniki każda :D
  • Maciej

>Piotr Iskra napisał
    >ej nie no [:
    >Wy mówicie o takich rzeczach....
    >
    >Jeśli ktoś na prawdę chce się porządnie rozwinąć w
    >fotografii to ZSF jest kurdę niesamowitym nauczycielem, u
    >nas w Technikum można posiąść taką zaje*istą wiedzę,
    >której nie będą uczyć nigdzie indziej, na żadnych
    >kursach, ani na studiach. Dlatego jeśli ktoś na prawdę ma
    >porządne aspiracje, żeby już łączyć życie z
    >fotografią, a także, żeby porządnie tę fotografię
    >poznać, no to fototechnik jest jedynym właściwym i
    >najlepszym rozwiązaniem.
    >
    >Tylko weź człowieku zadecyduj o całym życiu mając 15
    >lat. To jest problem.

> A czego Cię nauczyli?
    > Ja wolę studia..Koniec i kropka
  • Anonim

Czego mnie nauczyli?

Mnie ta szkoła nauczyła podstaw. Bo mówię Wam, dobra baza rozwija, choć czasem i ogranicza, spektrum myślenia o fotografii. Dowiedziałem się w sumie wszystkiego o działaniu fotografii tradycyjnej, a tak na prawdę nie różni się ona od cyfrowej właściwie niczym. Pokazali mi jak działa światło, powiedzieli jak działa materiał, powiedzieli jak działa oko, tłumaczyli w jaki sposób to się łączy. Fizyka + Chemia.

Kurna, jak sobie myślę, że ludzie nie mają pojęcia o tym co to są czopki, pręciki, dlaczego matryca ma dwa razy więcej zielonoczułych sensorów, skąd się wziął pomysł na to, żeby robić zdjęcia, jak powstawała fotografia od jej początków, skąd się wzięły pomysły na to żeby zrobić układy optyczne(obiektywy), skąd się biorą aberracje, dystorsje i co to w ogóle jest, co oznacza ogniskowa obiektywu, jak działa przesłona, co to jest migawka, jak wygląda spektrum fali świetlnej, jaki to ma związek z filtrami...
    itd...
    itp...
    etc...
    etc...
    ...no to ja rozumiem, że ich to nie obchodzi, bo oni mają aparat i on ma robić zdjęcia, no ale... to jest zupełna ignorancja. Jeśli chcemy być prof. to w każdym calu.

a tak btw... ZSF nie ma z Ciebie zrobić super fotografa, przecież może Cię kręcić np. konstruowanie optyki, labów, maszyn, choreografia, oświetlenie, milion innych pochodnych. Ta szkołą pozwala Ci się rozwijać w kierunku takim jaki Ci najbardziej odpowiada.

• Student56

Osobiście bym nie wybrał takowego technikum, bo:
    1. jak bym był naprawdę przekonany, że chcę całe życie poświęcić fotografii to raczej jakieś liceum plastyczne bym wybrał, zeby potem na ASP się dostać
    2. gdyby mnie pociągało konstruowanie optyki labów itd. to poszedł bym do Liceum klasy mat-fiz. i potem na studia związane z optyką.

Ale jak szkoła trzyma poziom to czemu nie.
  • 1
  • 2
| |

Grono tematyczne poświęcone zagadnieniom fotografii cyfrowej. Masz pytania? chcesz się podzielić...

Fotki