Fotografia mody [3240]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • カリ

Witam

Mam mały a nawet i duży problem. Otóż robie zdjęcia na portal poświęcony imprezom itd. No i 2 dni temu udało mi się zrobić całkiem fajne 2-3 zdjęcia naszej polskiej celebrites po czy wszystko to umiesciłem na stronie ów portalu.

Zdjecia chce sprzedać i usunać z portalu ale właściciel strony grozi mi sądem, że zdjęcia są jego autorstwa i nie mogę ich dalej sprzedawać.

Nie mam podpisanej żadnej umowy z tym portalem i z tąd pytanie czy moge mu powiedzieć żeby poszedł do diabła ?

pozdrawiam
  • stefan k.

po pierwsze po co mu je dawałeś od razu trzeba było dać je komuś kto lepiej płaci i tyle
    a zawsze zdjęcia są Twoim dziełem... i tez dobrze swoje prace podpisywać chyba że wyraziłeś zgode na publikacje bez pdpisu...
    napewno znajdzie sie ktoś kto Ci tu pomoże i poda odpowiednie kruczki prawne.

P.S.
    Zapraszam do mnie na impreske doo VenaCLub ul. Nowogrodzka 31 piątek po 21:00
  • Śmigiel

Jeśli nie masz podpisanej żadnej umowy z portalem, to nie tylko możesz spokojnie sprzedać te zdjęcia, ale również właściciel portalu nie ma prawa ich publikować. Autorstwo zdjęć jest niezbywalne, zatem ich twórca jest ich autorem i posiada wszelkie do nich prawa. Na podstawie odnośnej umowy może przekazać wyłączność do dysponowania prawami majątkowymi to tych utworów innemu podmiotowi. Zatem, jeśli takiej umowy nie masz, możesz oskarżyć właściciela portalu o zawłaszczenie Twojego utworu.

W historii fotografii tylko jeden raz zdarzyło się, że autor utworu zrzekł się autorstwa - W. Eugene Smith przekazał autorstwo zdjęcia Tomoko Uemura in Her Bath ( http://www.geocities.com/minoltapho... ) ojcu zmarłej dziewczynki, by w hołdzie jej pamięci nigdy więcej przez nikogo nie zostało opublikowane. Ale do dziś wszyscy wiedzą, że to on zrobił to zdjęcie i publikują je gdzie się da.

Proponuję przeczytanie ustawy o prawie autorskim - tam jest wszystko napisane: http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/us...
  • カリ

Wykorzystywanie zdjęcia objętego prawem autorskim bez zgody autora zabronione.
    Zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83

Chodzi oto, że własnie zostałem usuniety z ów strony jako "fotograf" a moje konto zostało również skasowane. Przy każdym zdjęciu był podpis autora teraz takiego podpisu nie ma, że zdjęcie jest mojego autorstwa.

takiego maila dostali pozostalę osoby co robią zdjecia dla ów serwisu.

"Witam Was,

odebrałem/ lub odbiore dzisiaj, wszystkim paparazzos Admin rights. Admin Rights dostaniecie spowrotem od waszych Managerów po podpisaniu umowy z Ich firma, lub BOOOM Media.

Informuje tez iż pożegnaliśmy się od Paparazzo Cali, który sprzedał lub chciał sprzedać nasze Foty
    robione dla BOOOM jakiejś Gazecie, i tak chciał oszukać, Nas jak i naszych Users.

BOOOM nie sprzedaje fotek gazetom a szczególnie nie naszych znajomych z którymi się razem bawimy
    i nam wierzą ze foty zostają tylko u nas! Cali oszukał nas jak i Barca : ("

w tym momencie zrobiłem wszystkie screeny z regulaminu i zdjęć których jestem autorem a nie są podpisane moim pseudonimem.

• GrzegorzOsuch.com

Ja tylko jestem ciekaw ile placi taki portal? - mozesz sie z nami podzielic taka informacją? :) Jezdze po klubach, a tam goscie skacza z Canonami 5d, 40d - mi by bylo chyba szkoda migawki, do zlecen dla tak malodochodowego interesu; )
  • カリ

widzisz dla mnie to dobra zabawa i nic z tego nie mam ale jak zostalem potraktowany w ten sposob to nie ma innego sposobu jak sąd :/
  • Śmigiel

Widzisz, fotki są Twojego autorstwa, a nie udzieliłeś im (lub odebrałeś) prawa do rozpowszechniania. Przyjęcie zapłaty byłoby poniekąd udzieleniem takiego prawa. Zatem masz prawo żądać zadośćuczynienia, bo są złodziejami.
  • GrzegorzOsuch.com

Ale wiocha ten portal. Wielkie "aj waj" ze gosc chcial sprzedac swoje fotki. Po tym co napisal ten gosc z bóm, mam wrazenie ze traktuje fotografa jako wlasnosc portalu.

"Oszukać nas i naszych users" :DDD
  • カリ

Na forum nikona proponowali mi żebym udał się z tym do notariusza który wszystko to "udekumentuje". Zasugerowano mi żebym za każde zdjęcie na portalu mojego autorstwa zażądał stawki ZPAF.

W sumie miło bo napstrykałem prawie 10 tys fot dla ów serwisu i teraz wszystkie są niby ich własnością :)
  • kuba s

dobrze, zebys mial te zdjecia w formacie raw, na tej podstawie mozna okreslic, ze zdjecia zostaly wykonane konkretnym aparetem, w tym przypadku twoim, wiec sa twojego autorstwa,
    trzeba walczyc, bo jest cala masa oszukancow, ktorzy przywlaszczaja sobie zdjecia mlodych zdolnych, trojka moich znajomych niedawno zobaczyla swoje zdjecia testowe w roznego rodzaju publikacjach
    badz twardy
  • Michał

Miałem podobną sprawę (o bezprawne zamieszczenie zdjęć na wp.pl) i rozwiązanie było takie z całą korespondencją między mną a w/w portalem poszedłem do ZPAF gdzie poradzili mi żebym się zapisał do ich Biuro Prawa Autorskiego ( http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa... i podpisał z nimi umowę na reprezentowanie mnie przez ich kancelarię adwokacką (koszt 60 PLN) w efekcie udzieliłem pełnomocnictwa Kancelarii i czekałem na kasę którą dostałem dosyć szybko (z reguły nie dochodzi do procesu a portale nagle dostrzegają swoje "pomyłki" kiedy kontaktuje się z nimi kancelaria adwokacka a nie zwykły fotograf)
    Jeżeli masz orygninały to wg mnie mogą tylko zacząć wypłacać ci kasę :-) ale wszystkiego pewnego dowiesz się w ZPAF
  • Alida

ciekawi mnei ile na tym zarobic mozna;) na tej wyplacie;) tez bym to zalatwiala prawnie
    rety co za tekst" oszukali nas i userow"
  • Michał

Ustawa mówi wyraźnie 2 x stawka przy nieświadomym złamaniu praw autorskich a 3x stawka przy świadomym ich złamaniu ( a jaka jest stawka to każdy sobie sam ustala ); -); -)
| |

Forum dla fotografów, modelek, stylistów, wizażystów, fryzjerów i wszystkich osób zaintere...

Fotki

Miejsca grona (0)