Fotografia mody [3240]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kastom

mam takie pytanie, szczegolnie do tych co zajmuja sie profesjonalnie fotografia mody...
    jak sie uczyc fotografowac mode? kursy, cwiczenia, warsztaty, praktyka
    sa jakies realne mozliwosci nawiazania wspolpracy, podgladania i uczenia sie od lepszych? na co zwracac uwage, czego unikac
    poprosze o rady:)
  • Anonim

nie pytaj lepiej :)
    a tak powaznie to przez ciągłe footograowanie. asystowanie dobrym footgrafom i przeglądanie i analizowanie fotografi w pismach takich jak "Vogue" czy "W"
  • Kastom

no tak ale o asystowanie chyba nie jest tak latwo:) a analizowanie tylko samemu i praktyka na wlasna reke czesto prowadzi do zlych nawykow:) a jak narazie to zauwazylem ze Ci bardziej doswiadczeni raczej niechetnie uczciwie doradzaja:|
  • Graba

Hej ja byłam na sesji z jedną z czołowych fotograficzek mody w Polsce, i uważam, że dało mi to dużo do myślenia, Owa fotograficzka pokazała mi wiele tricków z czego jestem bardzo zadowolona. Więc jak będziesz miał tylko okazję skorzystać z czegoś podobnego to leć bez namysłu.
  • Anonim

ale asystując nawet kepkiemu a nawet bardzo kiepskiemu fotografowi, można wiele się nauczyc.błędy też uczą.
    jakby co jak ktos chce to moze mi asystować. warunek to minimalne doświadczenie w sesjach zdjęciowych.
    pozdro :)
  • Graba

Ja byłabym chętna, tylko musiałbyś mi powiedzieć co powinnam umieć.
  • Anonim

Żenada. Własne wyobrażenia i praktyka.
  • kwiatkowski.mati

Ale moment. Czemu zaraz żenada? Może coś go interesuje, ale nie bardzo wie jak się w tym odnaleźć. Ja mogę powiedzieć tak - stojąca sobie modelka, która dziwnie się krzywi lub napręża to tak - ale w latach 50.; ) Potem zaczyna się coś w tej fotografii dziać. Zdjęcia nie przedstawiają tylko stojącej modelki. To trudno opisać w kilku słowach, ale jeśli pseudofotograf robi zdjęcia pseudomodelce i silą się na sesje z Voguea to wychodzi pseudo, bardzo pseudo, tandetna sesja. Baw się - poznaj modelkę, wygłupiaj się i rób zdjęcia. Nie chodzi o to, żeby biegała sobie jak chce a Ty ją goń z puszką. Wymyśl pewien zarys sesji, narysuj sobie storyboardy, pomyśl o ciuchach, świetle, linii ciała, ale nie bierz tego tak mega sztywno. Modelka nie może udawać - bawcie się tym i...już. A jeśli chcesz czegoś więcej - możesz poszukać opcji kursów w necie, albo warsztatów. Kilkudniowe warsztaty są nie raz za darmo, a nie raz trzeba płacić. Ale wtedy lepiej, myślę, uderzyć na kurs - Akademia Fotografii w Wawie organizuje poza normalnymi zajęciami dziennymi różne kursy - m.in. foto mody chyba z Radkiem Polakiem. A to znaczące się nazwisko. Ale przede wszystkim - wymyśl coś oryginalnego i...baw się. Pamiętaj, że w modzie dużo daje też światło i pograj nim trochę. To tyle, co mogę powiedzieć (pewnie i tak mnie obiadą; p), a jak coś to pisz na prv.
  • Alicja Duchiewicz Fotografka

Marcinie drogi, czyżby nagły przypływ dobroci :)?

Ja zamiast asysty zrobiłabym wspólny projekt, ale z tym jest trochę roboty a mało czasu przy początku roku.

a co do pytania Kastoma- najlepiej myśleć na zasadzie 'ćwiczenie czyni mistrza'. Oczywiście poddawać krytyce/ocenie innym fotografom. To taki krok milowy, jeśli ktoś wcześniej nie myślał o publikacji zdjęć.

Marcin zasugerował przypatrywanie się sesjon w Vogue'u, Vmagazine etc- zgadzam się w całej rozciągłości, i to nie tylko ze względu na to KTO wykonuje te sesje, ale też na miny modelek, ich stylizacje, dobranie kolorów [w przypadku braku stylistki] czy miejsca. Nie mówię o kopiowaniu pomysłów- o inspiracji:)

• Kastom

>a co do pytania Kastoma- najlepiej myśleć na zasadzie
    >'ćwiczenie czyni mistrza'. Oczywiście poddawać
    >krytyce/ocenie innym fotografom. To taki krok milowy, jeśli
    >ktoś wcześniej nie myślał o publikacji zdjęć.

hmm cwicznie czyni mistrza ale popelnianie ciagle tych samych bledow nie uczyni mistrza z nikogo. sam duzo fotografuje na zasadzie prob i bledow, ale sa pewne standardy i wymogi zapewne i w fotografi mody... chodzi mi tu przede wszystkim o sprawy techniczne, od podstawowych typu stosowane przeslony do zaawansowanej obrobki. wstawianie zdjec do komentowania lepszym... heh z tego co zauwazylem malo jest wiarygodnych znawcow w necie zauwazylem ze wielu najlepszych to samozwancy:), oni uwazaja ze sa najlepsi i tyle... a komentarze w stylu "slabe", "dobre", "super" czy "dno" do niczego nie prowadza i srednio mnie przekonuja do umiejetnosci komentujacych.
  • Anonim

często w fotografii mody sam fotograf ma nie wiele do powiedzenia, dużą rolę pełnią styliści, oraz ekipa do przygotowania modelki.
  • Anonim

Witam,
    Chciałbym poznać opinie na temat warsztatów realizowanych przez warszawską Akademię Fotografii. Pojawiają się sprzeczne opinie na jej temat. Czy macie jakieś doświadczenia z tą szkołą? Czy warto?

Nie tyle chodzi mi o papier, co o możliwości nauczenia się czegoś sensownego:)
  • stefan k.

komarr jak zawsze masz racje... ja jesli ktoś chciałby to zapraszam do siebie możemy coś razem zrobić mam kilka projektów na tapecie na wiosne/lato wiec zapraszam, czasem razem popracować z kimś niż samemu...
  • stefan k.

miało być "czasem raźniej pracować z kimś niż samemu..." więc zapraszam
  • Stona.

>darius napisał
    >Witam,
    >Chciałbym poznać opinie na temat warsztatów realizowanych
    >przez warszawską Akademię Fotografii. Pojawiają się
    >sprzeczne opinie na jej temat. Czy macie jakieś
    >doświadczenia z tą szkołą? Czy warto?
    >
    >Nie tyle chodzi mi o papier, co o możliwości nauczenia
    >się czegoś sensownego:)

podłączam się do pytania :)
| |

Forum dla fotografów, modelek, stylistów, wizażystów, fryzjerów i wszystkich osób zaintere...

Fotki

Miejsca grona (0)