Fotografia mody [3240]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Przeczytajcie...

§7

1. Użytkownik poprzez umieszczenie materiałów w serwisie grono. net wyraża zgodę na wykorzystanie tych materiałów przez innych użytkowników w zakresie ich osobistego użytku.
    2. Użytkownik udziela serwisowi grono. net prawa do nieodpłatnego korzystania i rozpowszechniania, a w szczególności prawo do kopiowania, publikowania, dystrybucji, modyfikacji, przekładu oraz wykorzystania w inny sposób, na jakimkolwiek polu eksploatacji wszystkich materiałów dostarczanych do serwisu grono. net - nawet po jego rezygnacji bądź usunięciu użytkownika z serwisu.
    3. Użytkownik serwisu grono. net uprawniony jest do korzystania z materiałów umieszczonych w serwisie jedynie w zakresie własnego użytku osobistego. Wykorzystywanie tych materiałów w innym zakresie jest niedopuszczalne - chyba, że na podstawie odpowiedniego upoważnienia udzielonego przez uprawnioną osobę.
  • eva

no pięknie...
    proponuję zatem nie wklejac swoich zdjęć bo mogą byc np na bannerze reklamujacym portal grono.net...
  • eva

chodzi mi o profesjonalne sesje zdjęciowe.
  • Anonim

wiem, chyba usune...
  • Anonim

ja pierdole... brzydko mowiac.

kasuję.
  • Anonim

pierwszy i trzeci punkt to mi jeszcze rybka, ale ten drugi...
  • eva

znam przypadek laski (modelka-freelancerka),która to wylądowała na krzyzowkach szczescia czy czyms takim bo wstawiła swoje zdjecia podobno własnie na gronie.
  • eva

inna sprawa...mam nadzieje,że np dane osobowe (skrzynki mailowe etc) nie trafiaja przez grono do spamerow:]
  • Anonim

To jest straaaszne! Dziwi mnie to, że nikt tego wcześniej nie zauważył.
  • fk

>Olusia napisała:
    >To jest straaaszne! Dziwi mnie to, że nikt tego wcześniej
    >nie zauważył.

Są tacy co zauwazyli :D

• Anonim

Wystarczy ladowac zdjecia w bardzo niskiej rozdzielczosci moze? Wtedy nikt tego nie wykorzysta?
  • Anonim

wiesz to tez niekoneicznie, juz nie raz widzialam swoje zdjecia na blogach czy innych badziewiach i jakos nie potrzebna byla im duza rozdzielczosc, a jakos niekoniecznie mi zalezy, by moje zdjecia były tak rozpowszechniane, w dodatku, ze nastolatki piszą, ze to one robiły te zdjecia...
  • Anonim

usunęłam....
  • fk

>Aife napisała:
    > ... juz nie raz widzialam swoje
    >zdjecia na blogach czy innych badziewiach

Aife... tylko, że to juz zupełnie inne zagadnienie - ukradną skadkolwiek, np. z Twojej strony, z forum gdzie je pokazujesz, itd.. Natomiast tu poruszono problem, ze wlasciciele grona w swietle prawa moga te zdjecia wykorzystac :D

• Anonim

Uważam, że jak ktoś tu już napisał - wszędzie w internecie trzeba zmniejszać zdjęcia to takiej rozdzielczości zeby nikt nie miał chrapki na zdjecia, które i tak wtedy bedą nie do użycia publicznego. (np.druku)
    Dla Grono.net nie ma sensu brać zdjęcia z profili, profesjonalnych czy nieprofesjonalnych zdjęć - bo czy one byłyby zciągniete z grona czy z jakiegokolwiek innego nośnika i wykorzystywane dalej - jest to bezprawie i już.
    Oprócz "regulaminu" jest coś takiego jak ludzka kultura i o ile znam ludzi pracujących w gronie, bezsensem i poniżej ich dobrego smaku byłoby zachowanie jakiego się obawiacie..
    Pisze to jako żona założyciela, cichy współtwórca :)
    Przekazuje linka z tym topikiem dalej do chłopaków i mam nadzieje ze Wasze podejrzenia zostaną w mig rozwiane :)

Eva, rozumiem ze piszesze nie o grono.net ze wykorzystało zdjęcia? bo krzyżówkami to się nie zajmujemy :)

• eva

napisalam,ze podobno na gronie.Tak słyszalam ale czy z grona na bank-nie wiem:)
    Fakt-ze laska była na okładce lipnych krzyżówek i dowiedziala sie o tym przypadkiem:)
  • Anonim

Witam,

2. Użytkownik udziela serwisowi grono. net prawa do nieodpłatnego korzystania i rozpowszechniania, a w szczególności prawo do kopiowania, publikowania, dystrybucji, modyfikacji, przekładu oraz wykorzystania w inny sposób, na jakimkolwiek polu eksploatacji wszystkich materiałów dostarczanych do serwisu grono. net - nawet po jego rezygnacji bądź usunięciu użytkownika z serwisu.

Kilka słów wyjaśnienia -> Taki zapis nie upoważnia nas do ODSPRZEDAZY czegokolwiek, czy redystrybucji tych materiałow. Wiec tutaj nie ma wątpliwości - przykład z krzyżówkami na 100% nie miał związku z Gronem jako firmą. Niestety interent jest takim medium ze wielu sie wydaję ze mogą sobie coś po prostu "wziąć" i tyle. Szkoda.

Skąd taki szeroki ale jednak bardzo ogólny zapis? -> chodzi o czysto praktyczną sprawę -> brak tego zapisu zmuszałby nas do ciągłego czyszczenia cache serwerów, kopii back-up itp zasobów za kazdym razem jak ktoś usunie zdjęcie. Uniemożliwiałby umieszcznie w artykule w gazecie screenshotu strony (np ze zdjeciami). to tylko przykłady.

Nigdy nie wykorzystaliśmy i nie wykorzystamy zdjecia czy innego materiału umieszczonego przez Gronowicza go celów komercyjnych. Dlaczego ?

1) jesteśmy przyzwoitymi ludzmi (!)
    2) Udzielenie prawa do kopiowania czy publikacji nie zwalnia nas z pozostałych obostrzeń prawa autorskiego. Prawa do zdjecia czy filmu zachowuje jego autor, i wynikają z tego jasne konsekwencje. Jak chociażby publikacja informacji o autorze wraz ze zdjeciem.
    3) wady prawne tych materiałów. Niestety nie mamy 100% (ba, nawet 5%) pewności ze umieszczane przez goronowiczó materiały są rzeczywiscie ich autorstwa. Nie bierzemy za to odpowiedzialności ale też nie zamierzamy ich wykorzystywać. Bo co z tego ze zdjecie jest ładne, jak naprawde jego autorem nie jest "mark_warszawaaa" tylko Helmut Newton.
    4) w przypadku zdjeć z osobami na nich, brak jest jeszcze "model release" czyli zgody modela/modelki na publikację

I mógłbym tak jeszcze długo wyliczać.

Reasumując -> Grono.net jest największym zbiorem zdjeć w polskim internecie. I ma to wartość dla gronowiczów własnie. I tylko dla nich. Nie stawiamy ostrych wymagań co do zdjeć (jak na przykłąd galeri traktujące fotografię jako hobby/sztukę jak onePhoto.net) ale też nie wykorzystujemy i nie zamierzamy wykorzystywać bez zgody i wiedzy autorów z poszanowaniem wszystkich przepisów prawa autorskiego. Zapis w regulaminie chronie nas jedynie przed oszołomskim podejściem i nadmiarem zaangażowania w czyszczenie cacheów; )

mam nadzieje ze wyjaśniłem trochę sprawę
    pozdrawiam

mihau
    grono.net

• Anonim

dzieki za wyjasnienie, bardzo fajnie, ze ktos z ekipy zarzadzajacej gronem się pofatygował :)
  • eva

dzięki:)
  • Anonim

ja również dziękuje, ach i po co usuwałam :) ...
| |

Forum dla fotografów, modelek, stylistów, wizażystów, fryzjerów i wszystkich osób zaintere...

Fotki

Miejsca grona (0)