Fotografia mody [3240]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • sqt

Jakie materialy sa ulubione przez fotografow mody?

Czy preferujecie podbicie kolorow, czy moze bardziej naturalne barwy? Zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od wizji fotografa lecz pytam bardzo ogolnie. Przeciez kazdy ma jakis swoj styl i ulubiona technike i chociaz czasem skacze do b&w z duzym ziarnem to byc moze na ogol woli piekne i wyrazne barwy na velvii.

A moze na ogol fotografuje sie srednim czy wielkim formatem? Jak to jest?

I jeszcze z ciekawosci zapytam: czy w Trojmiescie odbywaja sie w ogole jakies pokazy mody??? Moze nie sledzilem zbyt mocno tych wydarzen, ale z drugiej strony od dawna nie natrafilem na zadna informacje na ten temat.

Pozdrowienia z Gdanska

• Valmaar

Myślę że dzisiejsza komercyjna fotografia mody w dużej ogólności grawituje w kierunku średniego formatu z przystawką cyfrową. Tak generalnie. Ale oczywiście niektórzy preferują film, myślę że głównie na średnim. Ellen von Unverth crossuje, Paolo Roversi robi najczęściej wielki format a Terry Richardson trzaska kompaktem a la małpa contaxa na filmie 35mm. Tak więc jak widzisz nie ma chyba żadnej reguły.
  • Cwieku

to ja mam pytanie. jak kadrowac i jak ustawiac modelke:D
  • Cwieku

to ja mam pytanie. jak kadrowac i jak ustawiac modelke:D
  • silv-r

hmmm z tym kadrowaniem i ustawianiem to różnie bywa...
    zależy od artysty. hmm polecam, wejdz na strony jakichs wiekszych agencji tam masz zdjecia, najlepiej tak zobrazować :)
    ja tam podciągam kolorki czasem, bo bardziej mnie kreca nasycone; )
  • sqt

no wlasnie - moda kojarzy sie z bukietem barw i ostroscia najlepszej zyletki. przynajmniej dla mnie.

co do kadrowania to pole do popisu jest IMHO mniejsze niz w przypadku innych galezi fotografii. najpopularniejsze sa "wybiegowe" kadry i spojrzenia...

fotografia mody to w ogole bardzo ciekawy odlam... czasem trudno odroznic go od portretu, a jednak skupia sie na przedstawieniu kombinacji ciuch+model, a nie samego modela.

poza tym przewodzi tu estetyka.... inne zdjecia (nawet portretowe) nie musza byc estetyczne. a moda - koniecznie.

jednak to tylko moje zdanie, zwyklego obserwatora :)

• doc. lena

a co z antyestetyką zdjęć mody? przecież i taki nurt jest w zdjęciach
  • R H

terry to pozer, tyszka jest taki slodki i te wilgotne wargi... czuje cieplo...
  • sqt

do mnie antyestetyka raczej nie trafia, ale z checia obejrzalbym jakies prace. lena, mozesz cos polecic?
  • bloodsport

lenac polec cos.. i do skelpu polec bo mi sie papierosy skonczyly :)
| |

Forum dla fotografów, modelek, stylistów, wizażystów, fryzjerów i wszystkich osób zaintere...

Fotki

Miejsca grona (0)