Freestyle [1218]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • eMATeI

Dziś pojawić się ma nowy singiel Ostrego, a już teraz możecie przeczytać wyjątkowo obszerny wywiad z Adamem, przeprowadzony przy okazji ostatniej wizyty w Warszawie.

A w nim między inymi o obecnych kooperacjach z zagranicznymi MCs, nadchodzących projektach (O.C.B. czy LWC), o tym dlaczego "wyszły z mody punchline'y" oraz oczywiście sporo o kwestii freestyle'u, bo jakbym mógł o to nie zapytać :)

Ogólnie myślę, że dość ciekawy i jest co poczytać, więc zapraszam; )
    http://pl.spinner.com/2009/01/09/o-...
  • krzywo

Wywiad świetny ,czytanie zajęło mi sporo czasu ,ale to była tylko przyjemność. O.S.T.R dobrze gada o bitwach i sędziowaniu na nich...Dla mnie także bezsensowne jest wygrywanie samymi punchami. Wiem ,że to jest praktycznie najważniejsze w bitwach ,ale ja najbardziej doceniam flow ,czego niektórzy nie mają, a wchodzą na wyżyny...
    Zmotywował mnie ten wywiad, na pewno będe teraz więcej trenował; )
  • chojrak

Propsy za wywiad!
  • Bośniak

wracamy do prehistorycznej kwestii?
    no to jak? punchliney czy flow?; )
    props za wywiad, kocur
  • Albi...!

ostatnia wypowiedź Ostrego na temat oceniania bitew itd sama prawda;]
  • D.

hmmm wywiad dobry ale singiel, który się dziś ukazał, nie powala.
  • Czy szejść

ja bym nie powiedzial, ze istnieje jakikolwiek konflikt miedzy raperami nastawionymi na flow a tymi nastawionymi na punchline'y
  • Bośniak

a wie ktoś może w którym roku starli się eldo z ostrem w szczecinie? mowa o tym w wywiadzie..
  • eMATeI

>Bośniak napisał
    >a wie ktoś może w którym roku starli się eldo z ostrem w
    >szczecinie? mowa o tym w wywiadzie..

między światłami a masz to jak w banku czyli wychodziloby 2001. i slynna historia ze eldo przed drugim wejsciem odlozyl mikrofon i zrezygnowal

PS. "Weźmy DJ-i – ci, co robią scratche jadą tych, co robią cuty i nie są tak dobrzy technicznie, ale podobnie z drugiej strony. Na freestyle'u też – MC rzucający punche jadą tych battle'ujących się za pomocą flow i odwrotnie. Widoczne jest wykrystalizowanie się takich dwóch grup konfliktowych. Chodzi o to, że w pewnym momencie ludzie zrozumieją, że dobry DJ to ten, co robi scratche i cuty. A dobry freestyle'owiec to ten łączący punche i flow."
    z tym sie zgadzam, ani punche ani flow nie sa 'lepsze' tylko powinny sie uzupelniac, zeby uciac ewentualna tysieczna dyskusje o wyzszosci jednego nad drugim; )
  • Czy szejść

nie no, jasne, ze to zdanie jest jak najbardziej prawdziwe, nie ma co do tego zadnych watpliwosci. Chodzi mi o troszke inna kwestie, tzn o ile w srodowisku turntablistycznym z tego co wiem mozna mowic o takim konflikcie to jezeli chodzi o freestyle po prostu sie z czyms takim nie spotkalem...
  • Albi...!

no we freestylu to ten konflikt jest bardziej wśród fanów niż wśród samych MC..
  • eMATeI

>Dwie cyfry. napisał
    >nie no, jasne, ze to zdanie jest jak najbardziej prawdziwe,
    >nie ma co do tego zadnych watpliwosci. Chodzi mi o troszke
    >inna kwestie, tzn o ile w srodowisku turntablistycznym z
    >tego co wiem mozna mowic o takim konflikcie to jezeli chodzi
    >o freestyle po prostu sie z czyms takim nie spotkalem...

moze nie dokladnie konflikt osob i ostro wydzielonych grup, poza wyjatkami, ale konflikt stanowisk czy pogladow co wazniejsze, szczegolnie w dyskusjach i szczegolnie na tym gronie nieraz :) wiesz, cos na zasadzie wykluczania ze 'w bitwach powinni startowac tylko ci co maja punche' albo 'tylko ci co maja dobre flow'

a glosow 'precz z punchami, bitwy sa na flow' oraz 'bitwy sa tylko na punche' tez sporo sie posypalo w ciagu ostatnich lat ze sceny i z jej okolic. wynika to tez z ujednolicania free do jednego zjawiska, a co innego bitewny a co innego cypherowy, ale w kolumba (notabene, bardzo posredniego tworce hip-hopu) sie znow nie bede bawil; )
  • Anonim

>eMATeI napisał
    >>Bośniak napisał
    >>a wie ktoś może w którym roku starli się eldo z ostrem
    >w
    >>szczecinie? mowa o tym w wywiadzie..
    >
    >między światłami a masz to jak w banku czyli wychodziloby
    >2001. i slynna historia ze eldo przed drugim wejsciem
    >odlozyl mikrofon i zrezygnowal
    >
    >PS. "Weźmy DJ-i – ci, co robią scratche jadą tych, co
    >robią cuty i nie są tak dobrzy technicznie, ale podobnie z
    >drugiej strony. Na freestyle'u też – MC rzucający punche
    >jadą tych battle'ujących się za pomocą flow i odwrotnie.
    >Widoczne jest wykrystalizowanie się takich dwóch grup
    >konfliktowych. Chodzi o to, że w pewnym momencie ludzie
    >zrozumieją, że dobry DJ to ten, co robi scratche i cuty. A
    >dobry freestyle'owiec to ten łączący punche i flow."
    >z tym sie zgadzam, ani punche ani flow nie sa 'lepsze' tylko
    >powinny sie uzupelniac, zeby uciac ewentualna tysieczna
    >dyskusje o wyzszosci jednego nad drugim; )

Tak, najlepszym przykładem tego że najlepszy freestylowiec to ten 'wyśrodkowany' jest to że Muflon wygrywa wszystko co się rusza - całkiem zasłużenie z resztą
  • eMATeI

>wiciuuuuu napisał
    >>eMATeI napisał
    >>>Bośniak napisał
    >>>a wie ktoś może w którym roku starli się eldo z
    >ostrem
    >>w
    >>>szczecinie? mowa o tym w wywiadzie..
    >>
    >>między światłami a masz to jak w banku czyli
    >wychodziloby
    >>2001. i slynna historia ze eldo przed drugim wejsciem
    >>odlozyl mikrofon i zrezygnowal
    >>
    >>PS. "Weźmy DJ-i – ci, co robią scratche jadą tych, co
    >>robią cuty i nie są tak dobrzy technicznie, ale podobnie
    >z
    >>drugiej strony. Na freestyle'u też – MC rzucający
    >punche
    >>jadą tych battle'ujących się za pomocą flow i
    >odwrotnie.
    >>Widoczne jest wykrystalizowanie się takich dwóch grup
    >>konfliktowych. Chodzi o to, że w pewnym momencie ludzie
    >>zrozumieją, że dobry DJ to ten, co robi scratche i cuty.
    >A
    >>dobry freestyle'owiec to ten łączący punche i flow."
    >>z tym sie zgadzam, ani punche ani flow nie sa 'lepsze'
    >tylko
    >>powinny sie uzupelniac, zeby uciac ewentualna tysieczna
    >>dyskusje o wyzszosci jednego nad drugim; )
    >
    >Tak, najlepszym przykładem tego że najlepszy freestylowiec
    >to ten 'wyśrodkowany' jest to że Muflon wygrywa wszystko
    >co się rusza - całkiem zasłużenie zresztą

racja, wyjątkowo dobrze podkresliles moj powyzszy post o ujednolicaniu freestyle'u; P na bitwach znaczenie przesuwa sie na punche, na jamach na flow, w sumie we freestyle'u samym w sobie jako szerokim zjawisku, ani tylko bitewnym ani cypherowym znaczenie obu elementow jest podobne. i proponowalbym w sumie koniec dyskusji punche vs. flow bo to juz nieraz bylo w tematach w stylu 'czy ostry wygra wbw' i w wielu innych i zawsze wraca sie do punktu wyjscia;)
  • Muflon

w tej bitwie co Ostry i Eldo byli w finale, jeszcze Dizkret doszedl bodajze do polfinalu. Z checia zobaczylbym jakies nagrania z tego.

odnosnie wznowienia dyskusji na temat flow i punchline'ow to upraszczanie fristajlu do tych dwoch kwestii pokazuje jak mala jest wiedza polskich fristajlowcow(nie mam tu na mysli Ostrego) na temat zakresu umiejetnosci i czynnikow jakie sa potrzebne do dobrego fristajlowania, wygrywania bitew itd.

a co do samego wywiadu, a raczej fragmentu o bitwach to nie do konca wiem jak osoby zaangazowane i sledzace to co sie dzieje na bitwach fristajlowych moga sie zgodzic z tymi opiniami. Chyba tylko przez szacunek. Ja dyskutowac nie bede, ale np. mocno niekonsekwentne jest negowanie i krytykowanie konwencji krotkich wymian i ostrych pojazdow itd itd z jednoczesnym podkresleniem, ze Pogo jest zajebistym fristajlowcem(zeby nie bylo - slusznym podkresleniem). W koncu wiadomo, ze Pogo to swietny przyklad fristajlowca najlepiej czujacego sie w takiej wlasnie konwencji.
  • Czy szejść

nie tylko Pogo zreszta :-)
  • eMATeI

Mi sie wydaje, ze co do Pogo to raczej nie niekonsekwencja, a to ze Ostry zapewne zna go raczej ze strony luznych wolnych ('przy okazji' znajomosci z Tetem, jesli tak to mozna okreslic) niz bitew ktorych nie sledzi na biezaco, wiec i obraz wyrobil sobie inny; )
  • Blant

>Muflon napisał

>odnosnie wznowienia dyskusji na temat flow i punchline'ow to
    >upraszczanie fristajlu do tych dwoch kwestii pokazuje jak
    >mala jest wiedza polskich fristajlowcow(nie mam tu na mysli
    >Ostrego) na temat zakresu umiejetnosci i czynnikow jakie sa
    >potrzebne do dobrego fristajlowania, wygrywania bitew itd.

Jakbyś mógł zatem powiększyć moją wiedzę ziomek, bo jak wiadomo trzeba się rozwijać.
  • krzywo

Sensowne punche ,cięte riposty ,intonacja ,zabawa głosem.. Warto pamiętać również o jakimś poziomie przyzwoitości.. np pojazd po rodzicach nie jest fajny. Takie moje zdanie
  • Bośniak

>odnosnie wznowienia dyskusji na temat flow i punchline'ow to
    >upraszczanie fristajlu do tych dwoch kwestii pokazuje jak
    >mala jest wiedza polskich fristajlowcow(nie mam tu na mysli
    >Ostrego) na temat zakresu umiejetnosci i czynnikow jakie sa
    >potrzebne do dobrego fristajlowania, wygrywania bitew itd.

a proppos wygrywania bitew, moim zdaniem w polsce jest tendencja wyższości punchlinea nad flow jako wytycznych przy sędziowaniu jak i w opinii publiki. Niestety owe uproszczenie o którym napisał muflon istnieje nie ze względu na brak wiedzy freestylowców, lecz ze względu na faktyczne podziały wśród mc`s na tych co tylko potrafią składać punche i na tych co potrafią wszystko inne prócz tego. pzdr
  • 1
  • 2