Fundusze Inwestycyjne [1109]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • addicted to life... DT #79 WE

w związku z zapoczątkowanym ostatnio nowym trendem reklamowania i zachwalania Indywidualnych Kont Emerytalnych i Planów Stabilnego (Stałego) Oszczędzania chciałbym poznać wasze opinie, czy warto inwestować w takie rozwiązania, jakie mają wady i zalety, które według was są lepsze i które szczególnie polecilibyście?
  • Anonim

IKE/PSO i im pochodne maja jedna podstawową wg mnie wadę - wciskają ludziom głodny kawałek o tym iz w zwiazku z tym ze oszczedza sie w nich na emeryture to najwazniejsze jest bezpieczeństwo ble, ble, ble...czego rezultatem jest

a) wiekszość srodków (60-70%) inwestowana jest w obligacje bez wzgledu na sytuacje rynkową
    b) przez pierwsze lata środki te praktycznie nie pracuja gdyz firmy te wpierw pokrywaja swoje 'koszty''prowizje''oplaty wstepne'
    c) przez kolejne lata za niewiele mniejszy % niz np w TFI zarządzający praktycznie sie nie wysilaja, a wszelkie nietrafione decyzje(i idace za tym mniejsze zyski) moga zrzucić na karb 'zapewnienie bezpieczeństwa - a te jak wiadomo kosztuje

Wg mnie juz lepiej albo samemu sobie kupić za 60-70% odkladanych pieniedzy 10-cio letnie obligacje a reszte wsadzić do agresywnego TFI czy tez kupic sobie koszyk z wig-u 20, albo wziąć na kredyt mieszkanie spłacać go z wynajmu i kwoty ktorą by sie wpłacało do IKE/PSO i przechodząc na emeryture takie spłacone mieszkanie opylić i zyć z % z lokty bankowej z tych pieniedzy, czy tez wstecznej hipoteki...lub kilka innych pochodnych takiego rozwiązania

ale to moje zdanie - może ktoś przedstwi przekonujace argumenty za IKE/etc...

Artus
  • robert mylogi

jako IKE mozna zalozyc rachunek inwestycyjny w BM ( tylko niektore ofweruja np. DM BRE) i kupowac samemu akcje na rachunek.
    niestety tylko akcja a nie pochodne; )