Funk & music of 70's [1731]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • c

Hehe trzeba to grono jakoś ruszyc :) Na początek - jak w temacie, wymieńmy znane motywy funkowe wykorzystane później w rapowych kawałkach (i nie tylko) - raz jako sample, dwa - jako np. śpiewane na nowo refreny, czy na nowo zagrane frazy znane ze starych kawałków...

Wymienię parę przykładów na początek:

1.Sylvia Striplin - Give Me Your Love - sampel wykorzystany w Armand Van Helden feat. Common - Full Moon

2.Funkadelic - One Nation Under The Groove - i późnieszy remake Ice Cuba z Georgem Clintonem - Bop Gun, a także m.in. początek utworu zsamplowany do kawalka Kazik - 12 Groszy :)

3.Zapp & Roger Troutman - More Bounce To The Ounce --------> EPMD - You Gots To Chill, i Snoop Dogg - Snoop's Bounce

4.Rick James - Mary Jane - Redman - I Smoke Weed Too Much i DJ Honda feat. Cuban Link Al Tariq A.L. Black Attack JuJu Problemz - On Tha Mic

5.Kleeer - Tonight ---------> DJ Quik - Tonite, i Warszafski Deszcz - Sobota (wersja z płyty)

Narazie tyle :) pozniej ewentualnie cos dorzucę
  • Grono.Net

np melodia z Fathers Children "Hollywood Dreaming" zagrana na płycie Gift Of Gaba w"Evolution". zawsze sie jaram jak mam okazję to wymienić :P
  • c

jeszcze może z dosc typowych (poki co) przykładów:

- Parliament - P-Funk (Wants To Get Funked Up) -----------> Sfond Sqnksa - Hihy (jeszcze pare innych kawalkow na tej plycie ma relacje Parliament - Sfond),

- Parliament - The Motor-Booty Affair -------> Alliance Ethnik - Simple & Funky
  • c

hehe forum monologowe :) a co mi tam szkodzi :) znalałem makabryczny przykład:

Roger & Zapp - Do It Roger ------------> Peel Motyff - Jointy, Browar, Dziwki (bit 600V)

i jeszcze inny, ale to juz raczej inspiracja:

Parliament - Rumpofsteelskin ------> i 2 hity Del Tha Funkee Homosapien "Dr. Bombay" i "Sleepin On My Couch" <--- refreny są jakby przeróbką fragmentów z tego kawałka Clintona i spółki :)
  • c

kontynuując tradycję pisania do samego siebie, dorzucam:

Funkadelic - (Not Just) Knee Deep -------------> De La Soul - Me Myself And I

Kool & The Gang - Hollywood Swinging ------> Mase - Feel So Good
  • khad

powiem tylko tyle, że chyba najczęściej samplowanym funkowym artystą jest George Clinton :)
  • Anonim

mysle ze georgeowi clintonowi smialo moze dorownac james brown

sylvia striplin - you can't turn me away - junior mafia - get money

melvin bliss - synthetic substitution - perkusja wykorzystana w wielu rapowych kawalkach m.in. gangstarr, wu tang i wiele innych

giorgio moroder - tony's theme - mobb deep - god pt.3

joe simon - drowning in the sea of love - gangstarr - you know my steez

cal tjader - walk on by - gangstarr - full clip

jean jacques perry - EVA - gangstarr - just to get a rep

bob james - nautilus - ghostface - daytona500

isaac hayes - bumpys lament - mobb deep - back at you

patrice rushen - where there is love - mobb deep - temperature's rising

narazie tyle

• c

no w koncu jakis odzew :) Równie często samplowani byli/ są Zapp z Rogerem Troutmanem, z tym że głównie przez westcoastowych producentów, w zasadzie można się pokusic o stwierdzenie że większosc bębnów z kaliforni brzmi jak troutmanowskie :) kolejne przykłady sampli z tego artysty:

Roger Troutman - I Heard It Through The Grapevine ------> Bad Azz feat. Doggy's Angels - How We Get Down - sampel z wokalu plus refren odspiewany na tą samą nutę przez LaToyię Williams

Zapp - Computer Love -----------> 2Pac feat. Digital Underground - I Get Around

Zresztą sam kawałek California Love to zlepek kilku starszych klasyków, zarówno pomysł na bit, jak i refren Troutmana.

I dosyc standardowo:

Rick James - Superfreak ------> MC Hammer (jakby nie patrzec był to rap hehe)

Charles Wright and the Watts 103rd st. rhythm band - Express Yourself -----> N.W.A. - ten sam tytuł

Znalazłem jeszcze troche funkowych tracków które wiem że na bank były samplowane ale nie pamietam do ktorych rapowych numerów :) moze jak sobie przypomne to cos dorzucę.
  • moose

a ja w tym miejscu proponuję po prostu:
    http://www.the-breaks.com i połowa szperaczy się załamie:) po roku szukania oryginalnych sampli znalazłem tą stronkę i się podłamałem:) ale warto było samemu szperać. Dostępne są w sieci takie składaneczki jak Sampled Vol. 1-4. Pozdrawiam.
  • Grono.Net

i zepsułeś całą zabawę; P
  • c

hehe stronke znam, ale raczej słucham jakichs płytek i wpadam zazwyczaj przypadkiem na sampel, niz szukajac z premedytacją numerów :) Poza tym inspiracje takie jak u Del'a w niektórych (nie wszystkich) kawałkach raczej nie beda wymienione, gdzie do refrenu przejeta jest tylko melodia spiewu i rytmika, to raz, a sample to wiadomo :)
  • herman

"zgadzam się z przedmówcą, przejdźmy od słów do czynów. chciałbym powiedzieć kilka słów" stronkę też znam, ale znacznie bardziej cieszy jak samemu cuś się znajdzie i pojawi się matka dobrego samopoczucia zwana skojarzeniem.

patrice rushen "remind me" - junior mafia "i need you tonight"

rose royce "car wash" - missy & kryśka.a "car wash" (missy, ty leniwa dziwko)

rose royce "wishing on a star" - jay-z "wishing on a star" (jay - ty leniwy .... bracie ?!; ) )

rufus & chaka khan "ain't nobody" - ll cool j/ diana king - "ain't nobody"

salsoul orchestra & loleatta holloway "runaway" - nuyorican soul "runaway" (coś tak coverowo jadę; ) )

sister sledge "he's the greatest dancer" - tony touch "he's the greatest dj" - czy cos takiego

al johnson & jean crane "back for more" - will smith "crusin'" - chyba tak to się nazywało

gap band "outstanding" - red, koleżka z obozu i ktoś tam jeszcze (nie słucham zbyt wnikliwie polskiego hh ostatnio wiec nie kojarze za dobrze, klip byl niedawno w tv, z tymi tlustymi laskami, ref: "you blow my mind, baby")

jean carne "don't let it go to your head" - brand nubian "don't let it go to your head"

melissa morgan "fools paradise" - jay-z and mary j. blige "can't knock the hustle"

mtume "juicy fruit" - notorious "juicy"

patrice rushen "forget me nots" - will smith "man in black"

diana ross "i'm coming out" - mase, puff & notorious "mo' money, mo problems"

o'jays "backstabbers" - angie stone "wish i didn't miss you"

bobby womack "by all means (across a 110th street)" - rza/tekitha "walking through the darkness"

bob & earl "harlem shuffle" - house of pain "jump around" (pierwsze 6 sekund - dęciaki na wejściu)

gwen mcrae "all this love I'm giving" - cassius "my feelings for you" (czy jakoś tak)

stevie wonder "another star" - salome de bahia "outro lugar"

james brown "boss" - nasir jones "get down"

sly & the familly stone "family affair" - b.e.p feat. esthero "weekends"

william bell "i forgot to be your lover" - dilated peoples "worst comes to worst"

uff .... troszkę sie rozpisałem ... tyle znalazłem sam. polecam jeszcze składanki shaolin soul 1 & 2 - kopalnia wu tangu plus "crates" ja mam shadowa i premiera dwie czesci.

• c

hehe :) jeszcze dodam że sampel z gap band "outstanding" wykorzystał dawno temu Redman w Blow Your Mind. Zresztą ten cały red to "ciężko pracujący producent inaczej"... bebny z tego kawalka jako loop są w zestawach Vinylistics do samplerów, a sampel to juz wiadomo. Chyba pół godziny góra spędził przy tym odgrzewanym bicie... No ale red jest tak szalenczo zajarany ameryką, że nawet trend przesadnego robienia coverow i odgrzewania panujacy za oceanem mu sie udziela; )
  • khad

niedługo zrobi hiphopowy cover "keine grenzen" hehehe
  • Yazol

fajny temat, ale ja cienki z rapu jestem.

np.

Betty Wright - Clean Up Woman ---> Afrika Bambaataa - Zulu War Chant
  • eL-Cookizo Rock/ AZIZI HUSTLAZZ

http://www.the-breaks.com
  • Anonim

http://www.sample.rap.pl
  • Anonim

witajcie Milusińscy
    pierwsze trzy jakie mi wpadły..

Idris Muhammed - Crab Apple
    Mc Lyte- My time

Curtis Mayfield - Right On For The Darkness
    Mase - What You Want (Feat Total)

Rick James - Mary Jane to też
    Da Brat - Sittin' on top of the world

szukam wspólnego źródeła piosenek EVAh "Can't Change My Lov" i Shola Ama "Celebrate"
    Oj, jak ktoś mógłby mi pomóc wyśle krajowe pralinki poleconym!

God Make Me Funky!! a co do propozycji o'jays "backstabbers" ,
    to sprawdzę, sprawdzę..
  • Anonim

No to ja dorzucę kilka klasyków:

Betty Wright "Tonight is the night that U make me a woman" --> DJ Quik "Tonite"

Zapp & Roger "Computer Love" --> 2Pac "Thug Passion"/ Bloods "Piru Love"

Zapp & Roger "Alright" + Five Stairsteps "Ooh Child" --> 2Pac "Keep Ya Head Up"

Diana Ross "Upside Down" --> MC Lyte "Cold Rock A Party"

Guy "Piece of my love" --> 2Pac "Run Tha Streets"

:)
  • Anonim

generalnie Zapp i Roger + Georgu to w takim stopniu inspirowali westcoastowy hip hop ze nie sposob zliczyc przykladow samplowania.
    ale sie podlansuje troche:)
    California Love 2paca - West Poplock Roger&Zapp
    What's my name Snoopa - Atomic Dog Georga
    W what's my name snoopa jest jeszcze taki motyw ktory jest zaczerpniety z innej piosnki Georga co sie zwie " We want the funk"
    Computer love bylo zarowno w thug passion jak i I get around paca.
    zreszta warto wejsc na strone http://www.tupacfan.republika.pl/ i tam w dziale sample znajdziecie jego wszystkie muzyczne "inspiracje". jo
| |

Jak w temacie, wszystko co wiąże się z tym cudownym epizodem w historii muzyki Od Jamesa Browna ...

Fotki

Miejsca grona (1)