Geodezja PW Warszawa [1217]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

ELo!

Jak w temacie chciałabym wiedzieć, jak to wyglada , na co mam zwrócić uwage przy nauce i ogolnie wszystko to co moża Nam studentom pomóc:D

ps.UDANEGO WEEKENDu:D:D:D
  • Anonim

Opracowania pytań wrzuciłem już jakiś czas temu na e-mail geodezji.
    Wygląda to tak, że losujesz sobie zestawik (w nim 3 pytania) i masz 5 minutek na przygotowanie sie z kartką, potem podchodzisz i omawiasz je, z moich doświadczeń wiem, że nie warto ryć 20 linijek na 1 temat bo po 4 zdaniach wypowiedzianych pewnie, z sensem i popartych wzorem (trzeba znać oznaczenia) na jakieś pytanie, dr. przerywa i prosi o odpowiedź na następne pytanie. No i lepiej wiedzieć cokolwiek na wszystkie 3 pytania niż 2 dobrze a na 3 nic. Materiału jest dużo ale egzamin do trudnych nie należy a atmosfera jest przyjemna.
    Pozdrawiam,
    7.
  • Siemion

od razu dam wam dobrą radę; ]... idźcie na ten pierwszy termin co on da <co prawda wypada od razu na początku sesji czy nawet pod koniec semestru> ale wtedy jest łagodniejszy w ocenianiu. wystarczy cokolwiek mu powiedzieć na chopć jedno pytanie i ma się do przodu.. a ci co speniali i poszli na następne to musieli już odpowiedzieć dobrze na wszystkie pytania żeby zaliczyć i bujali się niektórzy nawet do września i lepiej z zaliczeniem tego egzamu; ]
  • Mario

ja pierwszy raz poszedlem we wrzesniu prawie nic mu nie powiedzialem i bez problemu zaliczylem
  • Anonim

odświeżę troszkę wątek...

chciałam się zapytać co znaczy "przygotowanie z kartką"? tzn. z naszymi kartkami, z których się uczyliśmy czy dr da nam kartkę na napisanie np. wzorów?
  • lehu

kartke dostajesz pustą i z pamieci wszystko piszesz.
    najlepiej pisac duzo zeby zabazgrac cala kartke - wtedy nawet nie pyta o to co napisalas tylko mowi "dobrze, nastepne pytanie". Co nie znaczy ze to co napiszesz to maja byc bzdury...
    ja dostalem jakies wyprowadzenie, cos o modelach atomu i cos o gazach. wyprowadzenie napisalem cale i dr tylko zerknal na to i rzekł "dobrze, nastepne pytanie"; ].
    nie wiem jaki wplyw na jego ocenianie wypowiedzi maja oceny ale jakis tam chyba maja.

a w ogole to czym ty sie przejmujesz? sesja czerwcową podczas zimowej? :P
  • Anonim

sesją zimową podczas zimowej :)
    przez te wszystkie zmiany w programie egzamin z fizyki mamy teraz. Rok fizyki musieliśmy przerobić w jeden semestr :/
    i troszkę się stresuję tym egzaminem :) nie lubię ustnych... może ma to jakiś związek z pierwszym rokiem..? :]
  • lehu

o to juz co innego :P...

tak czy siak ten egzamin latwy nie jest. szczerze mowiac jeden z trudniejszych jak dla mnie - bo trzeba sie tego wszystkiego wykuc - wyprowadzen, teorii, wzorow. choc macie moze troche okrojony material.

duzym pocieszeniem jest to ze pawlak daje dodatkowe terminy. ja zdawalem 1 lipca czyli na 3 terminie a we wrzesniu byly chyba jeszcze ze 2. sadze ze teraz bedzie podobnie.
  • Anonim

Wyprowadzenia nas na szczęscie nie obowiązują. Co nie zmienia faktu, że niektóre zagadnienia to trochę jakby z innej bajki są... Takie bardzo geodezyjne i w ogole; ).
  • Anonim

Leszku, wyprowadzenia wzorków były? :) nie pamiętam heh.. Może chodzi Ci o przekształcenia wzorków ew. połączenie kilku wzorków by otrzymać kolejny; )

to już wiem, czemu oblałem pierwszy termin.. bo nic na kartce nie napisałem heh :p
  • lehu

no wiesz mozna bylo je olac . ale w moim przypadku na 3 pytania napisalem to jedno wyprowadzneie cos tam powiedzialem na drugie pytanie choc nie do konca to co chcial chyba a na trzecie nic nie mialem procz wzoru ktory mi podyktowal kalkulator ktory sie przygotowywal do odpowiedzi w tym samym czasie co ja (wtedy akurat pawlak wyszedl na chwile).

tak wiec warto pisac na tych kartach bo on patrzy na nie. Na to 3cie pytanie co nic nie umialem pawlak tylko zobaczyl ze mam ten wzor i postawil mi ocene zanim sie odezwalem ze nie do konca wiem o co chodzi...

• Anonim

A jak te całe pytania wyglądają? To jest jakieś konrkret czy raczej hasło np. 'transofrmacja lorentza' i weź się człowieku referuj?
  • Koperek

Niestety musisz się trochę napocić przy odpowiedzi, ale nie ma się co stresować. Jedno zdanie nie wystarczy za odpowiedz:/
    Z własnego przeżycia wiem, że lepiej jest iść na początku to jeszcze pobłażliwie traktuje, a potem wywala.
  • lehu

u nas losowalo sie 3 zagadnienia - hasla, przygotowanie pare minut i jedziesz. po prostu hasła - a nie zadne konkretne pytania.
    warto szybko pisac przygotowanie na kartce bo niewiadomo ile bedzie odpowiadala osoba ktora jest przed toba.
    http://www.if.pw.edu.pl/~pawlak/wyk... tutaj przynajmniej w naszym wypadku byla lista zagadnien do nauczenia.
  • Anonim

dokładnie :) i warto iść na początku bo jest lżej..
  • Anonim

na początku tzn. że jak ktoś umie to może i pierwszy wejść, ale głównie chodzi o 1. termin :)
  • Anonim

Jako, że egzamin mam już za sobą to skrobnę słów kilka dla potomnych :).

Egzamin trwa tak jak to zostało opisane powyzej. U doktora jedna osoba odpowiada, a druga w tym czasie ma chwilę na przygotowanie się. Zawsze są dwie osoby w pokoju zatem.

Jeślli chodzi o pytania to mogę tylko podać takie ciekawsze (czyt. nikt za bardzo nie wie o co w nich chodzi), które zapadły mi dzisiaj w pamięć:

- dyfrakcja Fresnela
    - równanie ciągłości prądu
    - równanie bryły sztywnej (little devil :P)

Jedna osoba zbierała dzisiaj wszystkie kartki od tych co już wyszli z egzaminu. Na pewno można to będzie gdzieś znaleźć,z atem będziecie wiedzieć jakie są zestawy pytań.

Nie wiem jak to jest dokładnie ale wiele zestawów się powtarzało. Albo on ma po kilka zestawów jednego typu albo po prostu dzisiaj mieliśmy takie szczęście.

A jak wygląda zdawanie? Jak już napisano wyżej warto napisać na kartce jak najwięcej. Sama odpowiedź to tak naprawdę głównie psychologia dobra. Mówić pewnie, z przekonaniem i nawet jak się nie wie to lepiej robić dobrą minę do złej gry niż jęczeć czy prosić o litość; ). Jak się dobrze to rozegra to pan Pawlak sam odpowie na pytania i wstawi wam 4.0. (Chris; ) ).

Na pewno nie należy się przerażać ogromem materiału w prezentacjach i opracowaniach. Większość zagadnień można załatwić w 2-3 zdaniach albo za pomocą jednego opisanego wzoru.

Na dzisiejszym terminie zaliczyły jakieś 43 osoby na 46 zdjących (mniejwięcej). Zatemalbo Pawlak rzeczywiście podchodzi lightowo do pierwszego terminu albo po prostu po skróceniu nauczania fizyki do jedengo semestru nie chce nikomu niepotrzebnie robić problemu.

Dziękuje za uwagę.
  • Animal Instinct

nie słuchajcie go, on kłamie, fizyki się trzeba porządnie nauczyć, bo to bardzo ważny przedmiot jest, a nie liczyć na farta. A dr Pawlak uwala średnio 4/5 osób, bo widzi że same nieuki przychodzą, a mnie przepuścił nie za dobre rozegranie, jak to mathew stwierdził tylko właśnie za WIEDZĘ! Ot co! Ps. skrócenie pręta i "że żółte" rządzą; p
  • Anonim

Ja się tu chcę pozbyć konkurencji, a ty mi plany niweczysz; ). Przecież jak wszyscy obleją to tym lepiej dla nas; ).

I racja, 'że żółte' albo 'że kółka' rządzą :D.
| |

Grono Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej :] http://www.gik.pw.edu.pl/ <--...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)