Geodezja PW Warszawa [1217]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • a

Witam,
    Mam takie pytanie. Otóż jest oto takie zadanko:

Posługując się wzorem na błąd średni funkcji obliczyć błąd średni pola powierzchni trójkąta obliczonego na podstawie poniższych danych.
    A=229,15
    B=112,12
    Kąt alfa=48*15’20”
    ma(a w indeksie dolnym)=+/- 0,10
    mb(b w indeksie dolnym)=+/- 0,05
    malfa(alfa) w indeksie dolnym)=+/-15”

Z jaką ilością miejsc po przecinku prowadzi się obliczenia. Zgodnie z zasadami zaokrągleń.

• DudeK BRS

Witam!

A od czego masz kalkulator? Wszystkie bliczenia prowadź na kalkulatorze a podaj tylko ostateczny wynik. tak jest najbezpieczniej i na pewno dobrze :]

A ostateczny wynik ma być zaokrąglny do tylu cyfr znaczących ile jest w liczbie branej do obliczeń, która ma ich najmniej - w tym przypadku z jedą =D

Czyli jak Ci wyjdzie przykładowo 24.06 (nie chce mi się tego teraz liczyć) to wynik będzie 20

Przynajmniej tak mi się wydaje, jak źle to niech mnie ktoś poprawi.

Pozdro!
    DudeK
  • Małgośka

Nie wiem czy to nie jest tak że błędy są wartościami dokładnymi a te przyblizone to w tym przypadku a, b, i alfa.
    Wydaje mi się że nalezy wynik podac z tyloma cyframi znaczącymi co liczba z danych o najmniejszej ich ilosci.
    Z tego wynika że zgadzam sie z Dudkiem tylko po porostu wg mnie do rozpatrywania nie bierze sie wartości błędów. Gdzies mi sie tak obiło o uszy ze to sa wartosci stałe :)
    Pytaj a ktos Ci odpowie tak na 100% :)
  • DudeK BRS

Małgosiu, do rozpatrywania ilości cyfr znaczących w wyniku jak najbardziej pod uwagę bierze się także ilość cyfr znaczących w wartościach błędów :)
  • Anonim

Kurde aż się wstyd przyznać ale ja osobiście nie kojarzę przykładu by jednocześnie były błędy kąta w sekundach i błędy długości... :/

Skąd ci się wzięła ta jedna cyfra znacząca?
  • DudeK BRS

W takim przypadku - aby można było prowadzić obliczenia - błedy w sekundach przelicza się na jednostki niemianowane, czyli radiany :P Kąt też 'zgubi' jednostkę stopni bo w zadaniu, nie będziemy używać bezpośrednio kąta tylko cosalfa =D

mb = +/- 0.05 - jest to wartość o jednej cyfrze znaczącej, czyli wynik podany musi być z jedną cyfrą znaczącą =P
  • DudeK BRS

:D foreign affair gdzie Twoja wypowiedź? Już sobie przypomniałeś że cyfry znaczące to wszystkie cyfry z wyjątkiem zer położonych na lewo od pierwszej różnej od zera? =D
  • a

Dzięki wielkie, tylko jeszcze taki małe pytanko (podkresle tylko jedna rzecz: z geodezja nie mam nic wspolnego; )). Czyli ma rozumiec to tak: jeśli wyjdzie mi wynik 18,05 to podaję jako odpowiedź 18 (2 cyfry znaczące)?
  • Anonim

Nom, już mi zaświtało; ) :D. Zwracam honor.
  • a

Hmmmm no dobra ale ja czegos nie kumam, jesli wynik ma byc z dokladnoscia 1 liczby znaczacej to jaki bedzie prawidlowy wynik dla: 18,05??
  • Anonim

2*10^1? Chociaż ja już niczego nie jestem pewien; ). Wakacje rozleniwiaaaają :).
  • DudeK BRS

2*10^1? he he
    Mi się wydaje, że 20 a jak już chcesz się bawić w notację to chyba powinno być 1.8*10^1. :P

Ale mi banie ryjecie idę na imprezę. Pozdro!
  • Anonim

Tylko, że 1.8*10^1 to już nie będzie jedna cyfra znacząca.
  • DudeK BRS

buahahah fakt :D Mówiłem, że mi banie ryjecie a ja mam wakacje :P

czyli 20 i po sprawie. Zgoda? :D
  • Małgośka

niech i tak będzie :D
  • Anonim

Pytanie jak bardzo będą go tam pilnować. Bo 20 to też dwie cyfry... Wojciechowski wspominał, ze w takim wypadku należy właśnie napisać 2*10^1 ale to już jest super formalnie wtedy. W ogóle te zasady K-B to są do... no fajne są; )
  • a

>foreign affair napisał
    >Tylko, że 1.8*10^1 to już nie będzie jedna cyfra
    >znacząca.

no wlasnie....
  • a

a jak bedzie 6,87??? :):P
  • Anonim

7, po prostu.
  • a

Dzięki wielkie za pomoc.
  • 1
  • 2
| |

Grono Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej :] http://www.gik.pw.edu.pl/ <--...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)