Geodezja PW Warszawa [1217]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • melon

a zapytanie brzmi... pierwszy i jedyny kolos z Wyższej wyklad... jak to wyglada moze ktos pamieta co bylo rok temu? pilnuje ? wszystkie rady beda cenne. pozdrawiam
  • Anonim

Z tego co ja pamiętam, to nie było nic nieziemskiego, proste pytania, takie podstawy, to z początku książki Czarneckiego. I najlepiej odpowiadać konkretnie na pytanie bez zbędnych upiększeń nie na temat; > Pilnują. Poza tym, ściąganie na wyższej raczej nie jest mile widziane; ]
  • melon

hmm na razie jest to dla nas troche jednak nieziemskie... a jak z tymi czarodziejskimi wzorami ? co trzeba znac a co niekoniecznie... cos z tych rozniczkowych wywodów bylo?
  • nietoperek

Właśnie różniczkowe wzory były, coś z początku o wysokościach i chyba różnice miedzy szerokościami. Ale to co było, to naprawdę podstawy. Będziecie się uczyć w kolejnym semestrze do egzaminu, to wspomnicie moje słowa, jak ja wspominałam słowa innych :D:D:D
  • nietoperek

1. Układ współrzędnych naturalnych; uzasadnij, że trójka liczb: fiP, lambdaP, WP jednoznacznie określa położenie punktu P w przestrzeni względem naturalnego układu współrzędnych.
    2. Uzasadnij, że pomiędzy głównymi promieniami krzywizny elipsoidy obrotowej zachodzi następująca zależ-ność M = N (1 – e2)/W2.
    3. Pokaż, że średni promień krzywizny elipsoidy obrotowej jest średnią geometryczną głównych promieni krzy-wizny.
    4. Przedstaw na rysunku szerokość geodezyjną i szerokość geocentryczną; wykaż, że maksy¬malna różnica szerokości geodezyjnej i szerokości geocentrycznej osiąga wartość 11,6.
    5. Przedstaw na rysunku szerokość geodezyjną i szerokość zredukowaną; wykaż, że maksy¬malna różnica sze-rokości geodezyjnej i szerokości zredukowanej osiąga wartość 5,8.
    6. Przedstaw równania parametryczne elipsoidy obrotowej.
    7. Podaj definicję oraz własności linii geodezyjnej na powierzchni elipsoidy obrotowej; omów własność linii geo-dezyjnej przedstawianą tzw. równaniem Clairauta; przedstaw przebieg linii geodezyjnej względem wzajem-nych przekrojów normalnych.
    8. Naszkicuj rysunki, z których wynikają wzory różniczkowe linii geodezyjnej pierwszego rzędu; przedstaw te wzory.

Tak mi sie znalazło na kompie :) Coś z tego na 100% bedzie :)

Najlepiej opracować te pytanka na podtstawie ksiażki Czarneckiegi i nie powinno być problemów z zaliczeniem.
  • Anonim

Z tego co pamiętam, to mieliśmy dwa pytania, warunkiem zaliczenia była pozytywna odpowiedź na każde z nich. Ale nie ma się co martwić, Czarnecki jest w porządku i lajtowo ocenia. Trzeba tylko pisać konkretnie i na temat. Nie ma sensu uczyć się tego tak bardzo drobiazgowo.
    A co do pytań, to rok temu jedna grupa dostała pytania nr 4 i 7 (z zestawu wyżej - u Nietoperka :) ), druga - pyt. 1 + omówić systemy wysokości (czyli co to wysokość, wysokości ortometryczne, dynamiczne, normalne). Może dostaniecie coś podobnego, życzę powodzenia! :)
  • Łuki

Oprócz tego co powyżej może być:
    - Przedstaw istotę 2 znanych ci metod rozwiązywania trójkątów geodezyjnych,

A co do ściągania to da się właściwie tylko od kogoś, ze ściąg się nie da, no chyba że zerknąć na sekundke, ale i to ciężko.
| |

Grono Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej :] http://www.gik.pw.edu.pl/ <--...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)