Gitara [10401]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pajka

Jeśli o mnie chodzi to jestem z deka początkujący i szukam jakiś prostych utworów by grać na akordy...

no do tej pory udało mi się:
    Chryzantemy złociste (nie kury)
    Landryn
    Whisky (dżemu) ale tu bicie ćwiczę
    knockinon' havens door (gn'r)

czyli może to wam pokaże w jakim stopniu narazie jestem ograniczony....

Ale piszcie też inne utwory nie koniecznie do gra na akordy... To przyda się innym co szukają :P

jestem nowy ale takiego topicu chyba nie było jeszcze...

mile widziane linki :)

pozdrowiania
    paja, pajuś :*
  • je souris a la mort.. :)

a spróbuj Arahje Kultu...
  • Kubazz

Dom wschodzącego słońca smells like ten spirit ?? :)
  • Kubazz

zapomniałbym o Hej Joe Jimiego Hendrixa :)
  • m[L][S][D]

a chodzi o gitarę elektryczną jak mniemam?? Jeśli tak, to polecam Nirvanę - można wyćwiczyć power chordsy, a i jakaś łatwiutka solówka się czasami znajdzie... Heart Shaped-Box, Anneurysm, SLTS, RFUS, Lithium, In Bloom....można by tak długo...
    A z cięższych jeszcze brzmień: System of a down.. po przestrojeniu odpowiednim gitary można grać praktycznie power chordsy jednym paluchem :-) strój chyba taki: C-G-C-F-A-D (o ile dobrze pamiętam) brzmi soczyście... Można też L.A. Woman - Doorsów... mnóstwo tego jest...
  • Anonim

...a ja mysle ze nirvana na taki pocztek to nie jest zbyt prosta...polecam piosenki zepsolu IRA np. nadzieja, jestem obcy, wiara itd...pozdr.
  • Anonim

ja dopiero zaczynam gre i zamiast katować akordy uczę sie wstępów do piosenek -póki co Metallici- bo są w miare łatwe i szybko wpadają w ucho:) utwór praktycznie pozbawiony akordów to np. Nothing Else Metters... piekielnie trudny jeśli chcesz go zagrać w normalnym tempie starając się nie popełniać błędów które bardzo dobrze słychać :D
  • Pietras[BzN]

jeżeli chodzi o początkujących na gitarze to polecam Nirvanę. Ich utwory nie są zbyt trudne. A poza tym możecie męczyć intr'a z różnych utworów. One szybko wpadają w ucho i nie są zwykle zbyt trudne
  • Anonim

Tata Dilera - wiadomo - smacznego.
    Come As You Are - Nirvana - łap.

• Sprawdź: Faworky.pl

Kult, T. Love, pojedyncze piosenki. Ale grać na akordach to... "Trzy akordy, darcie mordy"
    Lepiej na strunach! Sam się uczę :) A wrażenie jest spoko, jak zagrasz na strunach "House Of The Rising Sun" - partię gitarową i wokalną na jednej gitarce - ludzie wymiękają i robią pod siebie z zachwytu :D
  • Borys

Etam akordy. Zacznij od Nothing Else Matters i naucz sie tego dobrze grać (w całości oczywiście), to Ci powinno przysporzyć rozrywki i materiału do ćwiczeń na długi czas; ] Akordowe rzeczy to już zostały wspomniane, jakaś Nirvana chyba będzie najlepsza. Ogólnie polecam też inne utwory Metalliki, nie te thrashowe, ale spokojniejsze. Jakieś proste riffy jak For Whom The Bell Tolls, czy Until it Sleeps. No i house of the rising sun - opanowanie przejscia z D na F czyli z normalnego akordu na barre zajęło mi dużo czasu. Generalnie mówiąc ćwicz, ćwicz, ćwicz, a efekty przyjdą ]:->
    pzdr.
  • u$

potwierdzam:)
    No i jeszcze powiedzmy Hey, wehikuł czasu, whisky... ble,ble,ble tego typu.....:)
    a wogóle to sobie po prostu kup jakąś książeczke typu hity i przeboje ogniskowe:)))))))))) hahaha:)
    Buz.
  • Sprawdź: Faworky.pl

Tak - książeczka to dobry pomysł. Ale najlepiej znajdź kogoś zapalonego i pożycz od niego - pewnie będzie miał książeczkę spoko, z dobrymi utworami, a Ty kasę zaoszczędzisz; )

Nothing Else Matters na początek chyba nie jest za dobre.. Ja uczyłem się (u nauczyciela) od raz uudtworów, mam taby, mogę przesłać w razie co.. Najpierw walczyk jakiś, później Yesterday Beatlesów, Dla Elizy Beethovena, różne takie melodyjki. Jeśli trzeba to wyślę zdjęcia tabów i ew. nagram kiedyś audio :))
    Nothing Else Matters mimo łatwego początku (same puste struny) wcale takie proste nie jest do zagrania bezbłędnie.
  • Borys

No ale jeśli weźmiesz sie za samego Nothinga i będziesz ćwiczyl tylko jego to dużo zyskasz ogrania. Wg. mnie właśnie dlatego jest to dobry utwór do nauki, można go zagrać na różne sposoby, dodawać kolejne elementy aby w końcu dojść do wersji oryginalnej. No oczywiście może się to znudzić, ale to już osobiste preferencje.
  • Anonim

jak macie wybierać z repertuaru Mety to dobrym wyjściem jest też "One". niezbyt skomplikowane, na akustyku trzeba wiele pominąć niestety ale od tego zacząłem i jestem zadowolony na Nothinga jeszcze troche za wcześnie...wymiękam w którymś momencie... proponuje jeszcze "Welcome Home" i "hero of the day"
  • >> M. A. L. <<

przychylam sie kolegow krzyczacych o Metalce.. ich kawalki ['One', 'Nothingels'] sa najlepsze na rozbieg... [[hehe nic tak nie rozgrzewa młodej, swierzej i nie dotartej jeszcze kapelki jak "for whom the bell tolls"... bez kitu kawalek nie do sluchania ale pamietam ze gralo sie go bajecznie gdy sie raczkowalo z bendami;P]] potem Black Sabbath i dalej juz samo poleci:D

pozdrówki i Rock'n'Roll
  • Anonim

Ma ktoś dobre taby do "My Generation" Limp Bizkit? Może być w GP, bez różnicy... albo mam dwie lewe łapy, albo to co gram z tabów nie zgadza sie z tym co słysze z płyty :P Ewentualnie jeśli ktoś ten kawałek ogarnia to będę wdzięczny za pomoc :]

Chociaż po przewałkowaniu innych tematów troche głupio mi wyskoczyć z taką miernotą, w porównaniu z tym, o czym tu dyskutujecie, ale sie strasznie napaliłem na ten kawałek, więc nie ma przebacz hehe...
  • mikolaj

a oni tam nie uzywaja przestrojonych gitar? nie jestem pewien, wiec sprawdz i przestroj swoja jakby co :)
  • aranjuez

ja mam trochę praktyki pedagogicznej i na początek radzę "Tolerancję" Soyki. Z trochę ciekawszych - "zawsze tam gdzie ty" problem może stwarzać legato w intrze i śpiewanie zwrotek przy arpeggiowanym akompaniamencie, ale da się wyćwiczyć. A z naprawdę prostych - cały punk rock :-)
  • Eru

Z prostych piosenek na akordy to zalecam:
    - Bob Dylan - Knockin' On Heavens Door
    - Dżem - Wehikuł Czasu
    - Whisky
    - Naiwne Pytania
    - Reperuar Elektrycznych Gitar
    - Rotary - Na Jednej Z Dzikich Plaz

A zeby pocwiczyc palce proponuje:
    - The Animals - House Of The Rising Sun
    - Perfekt - Nie Płacz Ewka
    - Led Zeppelin - Stairway To Heaven
    - Guns 'N' Roses - Don't Cry
    - R.E.M. - Everybody Hurts

Zycze milego brzdekania :]
| |

Witamy na gronie Gitara, największym gronie w serwisie związanym z tym instrumentem. Jeśli zapis...

Fotki

Miejsca grona (1)