-
behind blue eyes
-
est
>>>all different, all equal<<<<
„Każdy Inny – Wszyscy Równi” to apel Rady Europy o różnorodność, prawa człowieka i uczestnictwo.
Obecna kampania, organizowana wspólnie z Komisją Europejską i Europejskim Forum Młodzieży, obok walki z nietolerancją, koncentruje się przede wszystkim na promowaniu różnorodności europejskich kultur, tradycji i stylów życia.
Wszelkie wydarzenia odbywające się w ramach pierwszego tygodnia będą miały miejsce w Warszawie w dniach 1-6 marca.
3 marca - na Placu Konstytucji odbędzie się niecodzienny festiwal pod nazwą „Globalna Wioska” zorganizowany przez działaczy na rzecz praw mniejszości seksualnych, i praw człowieka w ogóle. Uczestnicy imprezy będą mogli nie tylko wziąć ze sobą broszury tematyczne, ale także będą mieli okazję porozmawiać z przedstawicielami dyskryminowanych grup społecznych o ich życiu. Wieczorem w klubie Mandala odbędzie się impreza inauguracyjna.
-
est
-
Anonim
-
-
Abc
ja się zgłosiłam jako książka "lesbijka" do żywej biblioteki :D
więc będę na pewno :D !!!! -
Anonim
-
est
-
pLa$ti
-
Anonim
-
Anonim
Globalna Wioska - |wiêto Ró¿norodno¶ci to czê¶æ ogólnoeuropejskiej kampanii Ka¿dy inny - wszyscy równi (All Different, all Equal -
Kampania M3odzie¿y na rzecz Równo¶ci, Praw Cz3owieka i Uczestnictwa) prowadzonej przez Radê Europy od czerwca 2006 do wrze¶nia
2007. Globalna Wioska organizowana jest przez polskie organizacje pozarz±dowe dzia3aj±ce na rzecz tolerancji; g3ównym organizatorem jest
stowarzyszenie Lambda Warszawa. Otwarcia warszawskiej Wioski dokona sam dyrektor Kampanii, Michael Raphael.
Globalna Wioska - |wiêto Ró¿norodno¶ci bêdzie wydarzeniem wyj±tkowym w Polsce. Na Placu Konstytucji wybudowana zostanie ogromna
hala namiotowa o wymiarach 10x20 metrów. Wewn±trz hali bêd± mie¶ci3y siê stoiska organizacji pozarz±dowych dzia3aj±cych na rzecz
tolerancji z Polski i wielu krajów europejskich.
Przez ca3y dzieñ w namiocie, na specjalnie wybudowanej scenie bêdzie gor±co od wydarzeñ artystycznych i edukacyjnych. Mo¿na bêdzie
uczestniczyæ w warsztatach antydyskryminacyjnych, wzi±æ udzia3 w debatach z zaproszonymi go¶æmi, równie¿ z zagranicy. Nie zabraknie te¿
koncertów, wystaw, happeningów i pokazów filmów zwi±zanych z tematyk± wykluczeñ. Zmêczone osoby bêd± mog3y po prostu przysi±¶æ w
namiotowej kawiarence i poczuæ ducha ró¿norodno¶ci.
Szczególnie ciekawym i inspiruj±cym projektem bêdzie ¯ywa Biblioteka. Ksi±¿kami w ¯ywej Bibliotece s± ludzie - reprezentuj±cy grupy
spotykaj±ce siê z uprzedzeniami i postrzegane w sposób stereotypowy, których reprezentantki i reprezentanci czêsto padaj± ofiar±
dyskryminacji lub izolacji spo3ecznej. Ka¿da zainteresowana osoba bêdzie mieæ mo¿liwo¶æ "przeczytania ich" - porozmawiania z nimi,
skonfrontowania siê z w3asnymi uprzedzeniami. W takiej bibliotece, "ksi±¿ki" nie tylko mówi±, ale te¿ mog± odpowiadaæ na pytania
czytelników, same zadawaæ pytania, a nawet same siê uczyæ.
Globalna Wioska - |wiêto Ró¿norodno¶ci jako projekt edukacyjny zmierza do ukazania ró¿norodno¶ci spo3ecznej, budowania postawy
otwarto¶ci, wspierania tolerancji i dialogu.
Globalna Wioska - |wiêto Ró¿norodno¶ci k3adzie szczególny nacisk na aktywny i zró¿nicowany kontakt odwiedzaj±cego z zaprezentowanymi
tre¶ciami. Ka¿da zainteresowana przechodz±ca osoba bêdzie mog3a uzyskaæ informacje z pierwszej rêki od zaproszonych organizacji
pozarz±dowych co dzieje siê w poszczególnych miejscach Europy w zakresie przeciwdzia3ania dyskryminacjom, bêdzie mog3a wzi±æ udzia3 w
przygotowanych projektach, warsztatach, obejrzeæ film, wystawê, pos3uchaæ muzyki, porozmawiaæ z zaproszonymi go¶æmi.
Warszawa, staj±c siê miastem otwartym na ró¿norodno¶æ, bêdzie mia3a okazjê zapoznaæ siê z do¶wiadczeniami innych miast europejskich w
zakresie walki z wykluczeniami.
Globalna Wioska - |wiêto Ró¿norodno¶ci bêdzie miejscem dla ka¿dej osoby, która jest otwarta i docenia ludzk± ró¿norodno¶æ lub chce siê
dowiedzieæ, dlaczego nale¿y j± szanowaæ zgodnie z g3ównym has3em Kampanii Ka¿dy inny - wszyscy równi.
-
Anonim
Program imprezy:
10.00 - 10.30 otwarcie imprezy przez przedstawicieli Rady Europy, Lambdy Warszawa, Stowarzyszenia Artystycznego Miód Materia,
Festiwalu Filmowego Pryzmat
10.30 - 10.50 koncert Orkiestry Bêbniarskiej Morelova
11.00 - 19.00 prezentacje organizacji krajowych i zagranicznych, Living Library/¯ywa Biblioteka,
wystawy, prezentacje filmowe i multimedialne
11.00 - 11.20 prezentacja Stowarzyszenia Spotkania: Free2choose - debaTY/dylemaTY, wideoklip i warsztaty
11.30 - 11.50 koncert Orkiestry Bêbniarskiej Morelova
12.00 - 13.00 prezentacje organizacji zagranicznych
13.00 - 14.00 dyskusja z udzia3em zaproszonych go¶ci, Konferencja Prasowa
14.00 - 15.00 koncert jazzowy Lena Ledoff (piano) i Marek Kazana (sax)
15.00 - 16.00 poradnia antyhomofobiczna zorganizowana przez Porozumienie Lesbijek LBT
16.00 - 17.00 debata na temat realizacji strategii antydyskryminacyjnej Rady Europy i Unii Europejskiej na terenie Polski
17.00 - 17.20 koncert Orkiestry Bêbniarskiej Morelova
17.30 - 18.30 debata polsko-niemiecka nt. wymiany do¶wiadczeñ o implementacji polityki antydyskryminacyjnej
18.30 - 19.30 koncert zespo3u Swojà Drogà Trio
19.30 - 20.00 zamkniêcie imprezy Globalna Wioska
od godz. 22.00 zapraszamy na imprezê do Klubu MANDALA
ul. Emilii Plater 9/11, Warszawa (miêdzy Ho¿± i Wilczà)
Wiêcej informacji: http://www.globalvillage.waw.pl
Ps.Przepraszam za 'krzaki' -
Anonim
>est napisała:
>sobota Medżiku, sobota.
ups nie idalo sie...
ale w tt bede:P -
Abc
kulke pokazywali w tvn fakty!!!
już parę osób mi doniosło,
że widziało mnie w tv, jak sobie siedziałam przystoisku
i się ładnie uśmiechałam :)