Godspeed You Black Emperor!! [144]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Count F. von Vaqoov

Mamy tak, że w 97 roku chyba Godspeed wydał pierwszą płytę oficjalną F#A#Nieskończoność.

Wcześniej, jakoś w 94 wydali podobno kasetę "All Lights Fucked On The Hairy Amp Drooling", tyle że w nakładzie kilkunastu egzemplarzy, tak więc żaden śmiertelnik nie wie co na tym było (gdzieś na necie są opisy że to jakieś smętne żężenie na pianinie, ale w sumie to niewiadomo)

Mogwai wydał pierwszą płytę w 97 (był jakiś singiel wcześniej w marcu 96). Young Team. Idea powstania Mogwaia, była po prostu chęć "robienia poważnej muzyki na gitary elektryczne".

Ok, świetnie- Na Young Team mamy przynajmniej 2 utwory które mają więcej niż 10 minut, i które charakteryzują się podobną ewolucją co utwory Godspeeda.

Moje pytanie do was moi drodzy, to jak oceniacie wpływ jednych na drugich. Do tego dochodzi jeszcze Sigur Ros, który w 97 nagrywał co prawda tylko demówki, ale szybko zrobił też rewolucję swoim "Von" i "Dobrym Początkiem"

Czy można wogóle mówić że te zespoły należą do jednego gatunku muzycznego, i czy nazwy w stylu Indie, Post-Rock wogóle mają tutaj sens?
  • Pantani

sigur-ros: wrzucanie tego w jakiekolwiek szufladki nie ma dla mnie sensu, mozna oczywiscie ich okreslic indie czy post.rock ale rownie dobrze mozna powiedziec ze to jest genialnie prosta popowa muzyka tylko ze troche inna niz wszystkie. a sigur to wogule zaczal robic kariere prawdziwa dopiro w 2000 roku kiedy to chlopaki z Rh (zachwycony s-r byl thom yorke) pomogli im wydac w GB dobry poczatek, i dopiero po tym przyszla wielka moda na sr i wydanie ich plyty na innych kontynentach .
  • dembus

zaq jebnales taki wyklad ze wszyscy sie wystraszyli.
    pewnie bylo tak, ze jeden z mogwaia poszedl srac, lecz nie mial papieru. za to jeden z godspeeda mial i mu dal. postanowili nagrac kawalek oddajacy ich nastroj od czasu zrobienia kupy do momentu, gdy okazalo sie ze jednak maja sie czyms podetrzec.
    godpseed czekal 30 minut a mogwai tylko 10.
    włala
  • frymark

a czy mozna wogole mowic o jakimkolwiek wplywie skoro chyba malo prawodpodobne jest ze jedni slyszeli o drugich ? czy nie ?
  • MellonCollie

no wplyw jakis byl/jest na pewno - mogwai bedac kiedys kuratorem All Tomorrow's Parties zaprosili GYBE! - malo tego - wykonali nawet razem 2 kawalki na zakonczenie imprezy... niestety, nie bylo mnie tam a historie znam z opowiesci muzykow M.
  • Salamandra Plamista

GYBE i Mogwai można porównywać, ale żeby Sigur Rós??
  • Paweł

Wydaje mi się, zę GYBE! i Mogwai szli raczej równolegle do siebie, wzajemne inspiracje były raczej niewielkie. Mogli mieć oni raczej wspólne fascynacje:minimal music, początki postrocka, noise rock, krautrock,elektronika i na bazie tego wytworzyli podobny styl. zresztą wydaje mi się, że styl tych zespołów wiązał się w dużej mierze ze sceną na jakiej tworzyli (GYBE! - scena pod szyldem Constellation, Mogwai - tu wydaje mi się, ze duze znaczenie odegrała brytyjska elektronika z Coilem na czele).
    A co do Sigura to zgodzę sie z przedmowcą, że jakoś mi tutaj za bardzo nie pasuje; )
  • Salamandra Plamista

U Sigur Rós coraz częściej można odnaleźć typowo mogwai-owskie post-rockowe (cokolwiek to jest) zabiegi: Myślę tu zwłaszcza o utworze Glósóli z ostatniej płyty, z tą ścianą ogłuszającego rytmicznego dźwięku na samym końcu... Ale tak czy siak to dla mnie zupełnie inna bajka:)
  • Anonim

"GYBE i Mogwai można porównywać, ale żeby Sigur Rós??"

zgadzam się..... tzn. można napisać, że mogwai próbuje robić to co gybe tylko że trochę gorzej mu to wychodzi. a sigur ros to w ogóle inna historia, moim zdaniem. chyba nie warto robić takich zestawień, bo klasyki się nie porównuje z odtwórcami i małpami (tzn.tymi co małpują).

"GYBE i Mogwai można porównywać, ale żeby Sigur Rós??"
| |

Czy ktosw ogóle słyszał o tej kapeli?Piszcie,jeśli,znacie,a czujecie się w tej wiedzy osamotnie...

Fotki

Miejsca grona (0)