-
Agu
Hej. mam problem. Dzisiaj jest ostatni dzień rekrutacji a ja nadal nie wiem co studiować. Co jest najlepsze: gospodarka przestrzenna, transport czy zarządzanie i inżynieria produkcji. Po którym kierunku jest praca, dobra praca...? Pomoże ktoś? wiem wiem to ma być moja decyzja ale może ktoś wyrazi swoją opinie..:) -
Justyna
nie wiem jaka praca jest po tych innych kierunkach, ale po naszym rysują się nam słabe perspektywy. -
temat podwieszam i zmieniam temat na rekrutacja.
bedzie to ogolny watek nt. rekrutacji; ) -
pavio
true, true. gosp może robić za dodatkowy kierunek, ale jako pierwszy raczej sie nie nadaje, o ile masz wyższe ambicje niż urząd gminy kozia wólka. -
-
Agu
-
Kasiula
naprawdę aż tak ciężko o dobrą pracę później? co wam się podoba a co nie na GP? -
wg mnie wszędzie jest później ciężko o dobrą pracę.... piep... głupot i tyle. Bo tak naprawdę można iść na ekonomię czy finanse, po których sa przecież tak wspaniałe perspektywy, tylko że takie kierunki kończy (sic!) co czwarty student. Więc jeśli nie umie się zakręcić to i po MESI na esgiehu wylądujesz w czarnej dupie. A perspektywy wg mnie po naszym kierunku, zależą a) od ustawodawcy b) fakultetów/podyplomówki/kursów wszelakich/drugiego kierunku
a btw mnie się tu podoba. i o!
dziękuje za ten długi i prawdopodobnie bezowocny wywód
pzdr; ) -
krezka
Co jest fajne na GP PW?
1. Łatwo zaliczyć kolejny rok :)
2. Mamy wiele rzeczy po trochu, co oznacza, że mamy zajęcia z dziedziny:
-architektury (rysunek, autocad, historia urbanistyki itp),
-geodezji i kartografii (teledetekcja, obsługa inwestycji, kataster),
-ochrony środowiska (patrząc obiektywnie nie jest bardzo zła...),
-glebkopodobnych (nie wiem do czego tam wrzucić glebki, wieś itepe).
Wciąż męczą nas prawem (odcham taki), ale to w sumie dobrze, bo coś pożytecznego w głowie zostaje.
Informatyka, matematyka i fizyka. Hm, moze pominę milczeniem? Są. To dobrze. Statystyka, od przyszłego roku są ćwiczenia, prawda? Więc może nie będzie tak źle.
Co mi się nie podoba?/ Czemu to nie zawsze najlepszy wybór?
Przede wszystkim nie jest to dobry kierunek jeśli ktoś planuje się przenosić, iść potem na inny podobny/pokrewny kierunek itp. Tzn osobiście mam wrażenie, że mamy dużo rzeczy po trochu, ale bardziej opłacałoby się brać gp jako drugi kierunek a nie pierwszy - na przykład komuś na architekturze zaliczyliby chyba wszystkie przedmioty architektoniczne (jako że rysunek mają trudniejszy, historię bardziej szczegółową itp), komuś na geodezji - geodezyjne (w tym bezproblemowo powinna pójść matma, plus teledetekcja itepe). Przynajmniej tak mi się wydaje, ktoś na dwóch kierunkach powinien się na ten temat wypowiedzieć.
Za dużo ochrony środowiska i pokrewnych. Jak jeszcze powtarzanie w kółko prawa mogę znieść, tak tych czysto twórczych, identycznych przedmiotów w stylu ekologia-ochrona - nie. Co to za studia, gdzie na zaliczenie pisze się peany na temat tego jak ważna jest ochrona środowiska w gospodarowaniu przestrzenią?..
Informatyka - mój kochany przedmiot - jest smiechu warta. Naprawdę uważam że studentów możnaby uczyć pożyteczniejszych rzeczy niż Office'a i basica. Word, Excell i PowerPoint - to wg mnie woła o pomstę do nieba. Zwłaszcza że powtórzone było na 4 semestrze (tzn w programie, nie w praktyce) na przedmiocie IT. (Choć prezentacje są tak częste na tym kierunku, że może stąd zajęcia z powerPointa :P
Kataster miał sensowne zajęcia "komputerowe", acz zmieniłabym w nich parę rzeczy, to jednak używaliśmy programu, z którym wiążą się studia.
Ale: zajęcia z AutoCada - duży plus, to ma przyszłość.
Chyba mogłabym napisać wypracowanie o plusach i minusach gp oraz poszczególnych przedmiotów, ale na razie sobie daruję.
PS Fakt że na minus trochę dłuższa wyszła wypowiedź.. Ale ta interstudyjność GP to naprawdę moim zdaniem duży plus. Człowiek zaczyna się orientować w tym co dzieje się dokoła gospodarki, i choć jest to przedsmak tego co poznają studenci tych kierunków, pozwala jakoś się wczuć. Jak to powiedziało niezależnie paru profesorów: my mamy rozumieć geodetów, architektów, ludzi, z którymi będziemy pracować, a to nie jest takie łatwe (wbrew pozorom)
Pozdrawiam :) -
Kasiula
wielkie dzięki za info :)
mam jeszcze pytanie: czy ciężko jest z fizyką i przez ile semestrów jest? -
inż. Karolina.
jest na 1 i 3 semestrze, przy czym na 1 jest fizyka stuprocentowa a zaliczenie zależy w dużej mierze od dobrej komunikacji na egz/ kolosie; na 3 semetrze to fizyka budowli - jest calkiem przyjemna, z zaliczeniem wiekszych problemow nie bylo jesli komus 3 wystarcza.
ciężkość - przed rozpoczęciem najbardziej sie martwiłam fizyką a okazało się że totalnie niepotrzebnie, jest sporo gorszych/głupszych przedmiotów. -
Anonim
Gospodarka to takie wszystko i nic. Moja rada: wybrać coś konkretniejszego. Jeśli nie, to po krótkim czasie jak usłyszysz "gleba", zaczniesz wątpić. (we mnie budzi się morderca) -
krezka
Jak dla mnie fizyka to powtórzenie z liceum, może trochę rozszerzone (zależy co kto w szkole miał), no i z użyciem całek (choć na egzaminie wcale nie trzeba było ich stosować, metody "licealne" starczały).
Co do pracy: mnie się wydaje, że dowiemy się dopiero jak zaczniemy jej szukać. I że przez te kilka lat może się dużo pozmieniać. Równie dobrze możemy okazać się wysoko cenionymi specjalistami "od wszystkiego" (czyli od gp), jak frajerami którzy zmarnowali x lat (w to mimo wszystko nie wierzę)./ /Notabene, osobiście nigdy nie zakładałam, że będę pracować w zawodzie. Będzie co ma być, wicher ka wieje... -
Anonim
Ciebie to zatrudnią od ręki, pod warunkiem, że skończysz studia :)
Gratulujemy. -
Ania vel Pius
a ja się od 2 lat zastanawiam czy nie iść jeszcze na geodezje. No i tak myśle i myśle no i w między czasie wymyślili płatny drugi kierunek! Nie mogę już iść na geodezje!och nie!!! co ja poczne, toz to taki interesujący kierunek...
Zatem została mi gospodarka, najwyżej zatrudnię się jako tester łóżek albo próbowacz wina/czekolady/fast foodów i jakoś to będzie. Głowa do góry!
-
Adu
Ej, szukam kogoś kto w poprzednich latach pisał odwołania:) Bo osobiście nie mam pojecia jak sie za to zabrac itd, a najprawdopodobniej nie starczy mi punktów w aktualnej rekrutacji, bo próg w tym roku jest z kosmosu:p moze wiadomośc na priva?:) -
Doki
hej :) mam pytanko do studentów Gopsodarki przestrzennej... Bo ogólnie wszędzie w koło słysze że studia na Politechnice są strasznie ciezkie, trudne że nie ma czasu na imprezy i życie towarzyskie, czy tak samo jest na GP? I ile mniej więcej jest godzin w tygodniu zajęć? I czy ogólnie polecacie ten kierunek :)
-
inż. Karolina.
>Doki napisała:
studia na
>Politechnice są strasznie ciezkie, trudne że nie ma czasu
>na imprezy i życie towarzyskie
no coż jest tak cięzko że aż ludzie studiują 2 kierunki na raz :)
jest laaajt nie liczac kilku przedmiotów ktore są dupne bo prowadzący są dupni ale to na palcach jednej ręki da sie policzyć po 4 semestrach.
-
Karola.
Studia na PW sa tak ciezkie ze nie ma czasu na imprezy i zycie towarzyskie? Znasz kogos z PW?; ] Bo ja slyszalam, ze to z ludzmi z politechnik sa najlepsze imprezy. I w zasadzie, poki co, z mojego doswiadczenia - tak jest.; ] -
Doki
>Studia na PW sa tak ciezkie ze nie ma czasu na imprezy i zycie towarzyskie? Znasz kogos z PW?; ] Bo ja slyszalam, ze to z ludzmi z politechnik sa najlepsze imprezy. I w zasadzie, poki co, z mojego doswiadczenia - tak jest.; ]
Takie opinie również i często słyszałam chciałam się tylko upewnić . W każdym razie dzięki; ) -
ja tez ww. opinie z checia potwierdzam.
Do zobaczenia w pazdzierniku! :))