Gospodarka Przestrzenna PW [394]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mrowkazet

...
  • inż. Karolina.

mam pytanie. ona na ostatnim wykładzie powiedziała ze ' wszystkie prezentacje państwo wysłałam, czy nie ma żadnych pytań, cos tam cos tam"
    czy ona rzeczywiscie nam je wysłała? ja mam tylko 4 i 5 - czy wcześniejsze tez gdzieś są i ja ich nie widzę czy o co chodzi?
  • Kasia

no własnie tez mówiłam że jest coś nie tak... może napiszmy do niej żeby wysłała nam wszystkie prezentacje od poczatku w jednym mailu i będzie święty spokój.??
  • Em.

dobry pomysł. kasiu jeśli znasz mail napisz w imieniu calego roku. :)
  • Gosia

to będzie test jak na samorządzie? czy opisowe?
  • Anonim

Będzie identycznie jak na samorządzie, czyli jedno wielokrotnego wyboru, jedno wymień i reszta jednokrotnego wyboru.
  • marta

ja mam zapisane, że maja być 2 pyt z 2 odp prawidłowymi, 1 otwarte no i reszta z 1 odpowiedzią
  • Em.

To pytania z wczorajszej ekonomiki z gr 1 i 3. odpowiedzi nie jestem do konca pewna więc osoby znające poprawne odp. proszę o poprawki.
    Treść pytań moze być trochę nielogiczna ale tyle udało mi się zapamiętać i zapisać. Jeśli ktos z gr 2 pamięta pytania i zna odpowiedzi to proszę niech się podzieli bo na poprawie będzie zapewne to samo, podobnie jak na samorządzie.

Pytania grupy 1:

1. Efekt Bilbao - odpowiedź: coś o wpływie kultury.
    2. Zróżnicowanie PKB 2006-2012 - odpowiedź: rosło
    3. Opisowe: Czynniki współczesne związane z lokalizacją inwestycji.
    4. Sieć gospodarcza - odpowiedż: tworzona przez kapitał społeczny
    5. Karta UE tworzy - 2 odpowiedzi: region geograficzny i poczucie więzi
    6. Narzędzia pozarządowe - odpowiedź: alokacja zasobów
    7. Co zrobić by przyciągnąć inwestorów do regionów nierozwiniętych - odpowiedź: zwiększenie miejsce dla wykwalifikowanej kadry
    8. Zjawisko przemieszczania centrów na obrzeża miasta - wzrost gospodarczy - odpowiedź: charakterystyczne dla współczesnych metropolii.

Pytania grupy 3:

1. Rodzaje regionów - odpowiedzi: - wg mnie odpowiedź A.
    a) węzłowe,
    b) literackie
    c) struktury

2. Na czym polega tragedia gminy - odpowiedź: wg mnie A
    a) coś w stylu krótkoterminowe jednorodne korzyści wpływające na nieracjonalność społeczeństwa,
    b) mały rynek zbytu, coś z kapitałem
    c) cos z bezpieczeństwem

3. Opisowe: Na czym polega proces kumulacyjny?

4. Kapitął społeczny zwiększa potencjał rozwoju społecznego przez: - odpowiedź B - analogicznie do pytania 4 z gr.1
    a) umacnianie rodzinny jako kogoś tam
    b) tworzenie sieci gospodarczych
    c) tworzenie ośrodków rozwoju gospodarczego

5. Ile regionów w Polsce ma mniej niż 75% PKB (coś w tym stylu) - odpowiedź: Chyba 15
    a) 5
    b) 8
    c)15

6. Ograniczanie przestrzeni następuje przez - odpowiedź: Wg mnie A i B
    a) zagrożenia
    b) wady planowania
    c) zmiana organizacji handlu

7. Które regiony w Polsce są najbardziej korzystne - odpowiedź: wg mnie odp C
    a) zdługimi tradycjami w przemyśle, czy jakoś tak
    b) tam gdzie jest siła robocza
    c) tam gdzie rynek zbytu i dostępność surowców

8. Efekt Bilbao - odpowiedź coś z kulturą.
  • inż. Karolina.

w pyt 8 o bilbao: inwestycja kulturala nie przyniosla rozwoju gospodarczego
    pyt 6 - odpowiedz C - zmiana handlu
    pyt 1 - tez literackie

oczywiscie wg mnie.
  • inż. Karolina.

pyt 7 - najbardziej korzystne dla produkcji - i na logike powinno byc to z surowcami ale ja w notatkach mialam ze tylko odp "tam gdzie jest tradycja przemyslu" jest dobra.
  • Cerna Orchidej

A kiedy wyniki? Przeciez jutro chyba poprawa, wypadaloby wiedziec czy przyjsc czy nie :) co od efektu bilbao, to wg mnie odp z kultura jest dobra :) a o regionie literackim nie slyszalam (sa strukturalne, wezlowe i kompleksowe)
  • inż. Karolina.

ja słyszalam z jej ust na wykładzie; ]
  • Anonim

Jeszcze grupa druga mogłabym napisać swoje pytania. Poprawa w tamtym semestrze była zlepkiem pytań z 3-ch grup.
  • Cerna Orchidej

>Em. napisała:
    >
    >Pytania grupy 1:
    >
    >3. Opisowe: Czynniki współczesne związane z lokalizacją
    >inwestycji.

Z tego, co pamiętam pytanie opisowe z grupy pierwszej wyglądało inaczej: wymień czynniki zmian w gospodarce przestrzennej (albo: zmian w rozwoju społ-gosp), które obecnie zaczynają odgrywać ważną rolę. W notatkach, które udostępniła mi Kasia (dzięki!), zapisane było tak: "(...) Te czynniki odgrywały w różnym czasie różną rolę. Gdy rozwijały się miasta, najważniejszymi czynnikami były: kapitał, siła robocza i wynalazki (technologie). W miarę upływu czasu ważną rolę zaczęły odgrywać: jakość kapitału ludzkiego, kapitału społecznego, kapitału wiedzy, usług biznesowych, otoczenia, w jakim się pracuje i żyje (na które składa się oprócz środowiska naturalnego, także kapitał społeczny i polityka władz lokalnych)"
  • i,

sa wyniki; ]
  • i,

pytania grupy drugiej
    osrodki przemysłu w Polsce – długie tradycje przemysłu
    Tragedia gmin – brak kapitały społecznego
    Opisowe: cechy dóbr publicznych:
    Rozwój miast – co odgrywa rolę? – kapitał społeczny, kapitał ludzki, klimat społ.
    Ograniczenie dostępności publicznej – zmiana organizacji handlu
    Kapitał społeczny – sieci gospodarcze
    PKB – największe dysproporcje na 1 mieszkańca w UE – Wielka Brytania
    Region w ue -nie pamietam odp
  • i,

>
    >3. Opisowe: Na czym polega proces kumulacyjny?
    >
    >

o co cho? moze ktos sie podzielic wiedza? :)
  • inż. Karolina.

tak jak te negatywne czynniki i aspekty sie wzajemnie poglebiaja, kumulują (to bylo na wykladzie, cos ze jak edukacja na niskim poziomie i gospodarka tez i sytuacja zawodowa kuleje), tak w pozytywnym wydaniu tego procesu (mielismy pytanie o pozytywne kumulowanie sie) chodzi o to ze jak jedno wzrasta i sie poprawia, to napędza drugie i na odwrót. pozytywne efekty sie kumulują.
  • krezka

>i, napisała:
    >Region w ue -nie pamietam odp
    ja tylko kojarzę jeszcze, że pytanie było czym jest region według kogośtam (konkretny podmiot, ale czy to nuts czy co było - nie pamiętam)
| |

Gospodarka Przestrzenna Politechnika Warszawska

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)