grafika komputerowa [2759]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Arik

Witam.

Poszukuję studiów związanych z grafiką komputerową. Mam na oku jedną uczelnię ale nie miałem okazji porównać jej z innymi.
    Możecie coś polecić? Tylko nie piszcie, że studia mi nie potrzebne, i że lepiej zainwestować jakiś kurs czy kasiążkę. Tego się już naczytałem :P
  • Saqio

Jeśli masz na mysli tylko tworzenie obrazków/animacji w programach graficznych to studia ci nie potrzebne, zresztą nawet nie wiem czy takie są :P

Ale jesli masz na myśli naukę technik przetwarzania obrazu, zaawansowanego programowania do celów grafiki komputerowej i multimediów to wybierz jakąś politechnikę (ważne żeby politechnike a nie uniwerek!) oferującą specjalność "grafika komputerowa/systemy multimedialne"
  • Arik

Chodzi mi o coś pokroju tego:

Przedmioty kształcenia ogólnego:

język angielski
    podstawy ekonomii
    wychowanie fizyczne

Przedmioty podstawowe:

algebra liniowa z geometrią analityczną
    analiza matematyczna
    badania operacyjne
    elementy teorii informacji
    fizyka
    fizyka i elektronika ciała stałego
    matematyka dyskretna
    podstawy logiki i teorii mnogości
    podstawy metod probabilistycznych
    podstawy elektroniki i miernictwa

Przedmioty kierunkowe:

algorytmy i struktury danych
    architektura komputerów
    elektronika cyfrowa
    grafika i animacja komputerowa
    internet
    oprogramowanie użytkowe
    podstawy baz danych
    podstawy programowania strukturalnego
    podstawy projektowania witryn internetowych
    podstawy teorii sterowania
    programowanie obiektowe
    projekt programistyczny
    sieci komputerowe
    systemy operacyjne
    techniki programowania
    teoretyczne podstawy informatyki
    urządzenia zewnętrzne komputerów

Przedmioty specjalizacyjne i specjalnościowe:

cyfrowe przetwarzanie sygnałów
    DTP i poligrafia
    grafika 3D i animacja
    grafika internetowa
    komputerowe wspomaganie projektowania
    urządzenia i systemy multimedialne

To z informatora (ze strony o grafice komputerowej) http://www.vizja.net
  • Arik

A na stronie Politechniki Warszawskiej nie mogę tego znaleźć. Inne miasto niż Wawa raczej nie wchodzi w grę :(
  • Nestor

Wyglada jak specjalizacja 'systemy multimedialne' na Szczecinskiej :)

Suma sumarum, konczac ten kierunek bedziesz umial napisac painta i quake'a 2, zrobic bannerek i teksturki :)
  • Anonim

"Jeśli masz na mysli tylko tworzenie obrazków/animacji w programach graficznych to studia ci nie potrzebne, zresztą nawet nie wiem czy takie są :P "

moim zdaniem dla kazdego grafika przydala by sie wiedza, bez wzgledu na to co tworzy i za pomoca czego ... szczegolnie EAS i ASP; ]
  • mac

pozatym wydaje mi sie ze zawsze dobrzec miec jakis swistek papieru ktorym mozna pomachac ludzia przed oczami; p
  • Saqio

szczerze mówiąc terazz bardziej liczy sie doświadczenie niż jakiś świstek. Jeśl chce się dostac pracę w dobrej firmie lub mieć większego klienta to nie bedzie patrzył czy masz ukończone studia graficzne, ekonomiczne czy rolnicze. Dla nich będzie się liczyć doświadczenie i portfolio - nie będa inwestować w papierek który często (niestety) mozna kupić.
  • Saqio

a co do politechniki... no cóż... okaże się czy będe potrafił napisać quake'a; )
  • Arik

Też uważam, że najważniejsze jest doświadczenie podparte portfolio, ale moje pytanie nie dotyczy waszych opinii na ten temat tylko samych szkół i studiów :P
  • Saqio

podobno najlepszy jest WAT :P
  • mac

ja wiem ze wazniejsze jest doswiadczenie, portfolio itd ale niektorzy ludzie lubia jak sobie moga zobaczyc ze jestes o tam jakis grafik z zawodu czy cos, to tak jakby potwierdza w ich oczach ze znasz sie na rzeczy itd... ( troche jak z prawem jazdy - mozesz zajebiscie prowadzic, ale nikt Ci nie da pracy kierowcy jesli nie masz prawa jazdy - przypomiam ze to tak obrazow napisane zebyscie zrozumieli o co mi chodzi)
  • Anonim

ale kompletnie nietrafione porównanie; )

• mac

jezu czepiacie sie :p
  • Anonim

znam takich "artystow" ktorzy na wyzszej szkole informatyki skonczyli kierunek "grafika" i uwazaja sie za najlepszych wlasnie z tego wzgledu a nawet nie znaja teorii kolorow ...

na studiach naucza Cie tylko podstawowej obslugi maxa lub cinema4d (zalezy na ktory z pakierow szkola sobie mogla pozwolic) i KAZDA szanujaca sie firma zwiazana z grafika.. wie o tym doskonale.
    naprawde, jezeli gdziekolwiek mialy by sie liczyc studia przy przyjmowaniu do pracy jako grafik ... to liczylo by sie jedynie ASP lub EAS i nic wiecej, reszte papierkow mozesz uzyc sobie jako papieru toaletowego lub powiesic oprawione nad luzkiem, i z duma wzdychac jak to straciles 3 lata zycia niczego sie nie uczac zwiazanego z Twoimi zainteresowaniami
  • Anonim

racja, chociaż nie zaszkodzą napewno :) czasmi ciężko samemu nauczyć się porządnie pracować w 3d, czy w obróbce wideo.

Ja najbardziej lubię ludzi po ASP, którzy zaczynają czasami w grafice ... koszmar ... i pomyśleć, że oni mają jakieś artystyczne wykształcenie ... prostej czytelnej strony to to nie zrobi.
  • Arik

A Wy dalej swoje :] Konkrety proszę!
    Jakieś szkoły, kierunki...
  • Anonim

http://www.aita.artinstitutes.edu/

:P
  • *** inso ***

Podobno w mojej szkole chcą otworzyć kierunek artystyczny. Chodzi mi o PJWSTK w Warszawie.
    Ma być to rzekomo wspólny kierunek ASP i PJWSTK.

Ale powiem Ci szczerze, że ja tej szkoły nie polecam. Nie wiem jak na ASP, ale tutaj w 80% kadra to kolesie, którzy w życiu nie opuścili szkoły, nigdy nie musieli tworzyć grafiki (w dowolonej postaci) na rynek - czyli zarabiać tym. Uważają się za zajebistych, choć ich umiejętności i wiedza nie przewyższają wiedzy oblatanego nastolatka (pomijając niuanse stricte techniczne np jakieś próbkowania dzwięku, albo opis piksela w assemblerze :) ), ale jeżeli chcesz być grafikiem, a potem np kreatywnym, to tej szkoły nie polecam... bo obrzydzą Ci to, co kochasz.
  • Arik

PJWSTK - Sztuka Nowych Mediów - 1080zł za miesiąc - no thanks :(