-
koval
Czołem
Przy jakiej konfiguracji wersji ai i cdr nie będzie problemów z efektem końcowym?
Czy to w ogóle możliwe?
pozdrawiam
kov -
arti
musisz sprawdzić
bo cdr > ai czy eps z cdr > ai
no problemo
to w drugą stronę może być bełt
adobe ma kompleksy wektorowe
więc robi problemy z zunaniem
kanadyjskiego formatu -
Beltrone
większych problemów, z reguły nie ma, kwestia jaką najwyższą wersję AI odczytuje Corel... nie rozumiem, w czym dokładnie jest problem; )
pozdr.
-
Anonim
zapisanie ai w wersji 8 z ciagnietymi bitmapami i krzywymi fontami powinno rozwiazac problem eps z takimi parometrami tez powinien wspanialy program karol otowzyc :P -
-
TheMc
Potwierdzam - 8 eps, obrysy zamienione na obiekty + cala reszta co kolega napisal i dopiero wtedy Corel laskawie otwiera -
arti
zauważyliście?
nie ma problemu z zapisem krzywych
z cdr w : ai, eps czy wmf
ale żeby pomost oblężniczy za nisko zrobić
i zapisywać z ill'a w cdr?
jeszcze się xiąże powykrzywia...
;) -
::blight::
bardzo ciekawie corel zapisuje pliki w innych formatach, z corelu zrobcie kolo, wyeksportujcie je jako eps i otworzcie w AI. zamiast 4 punktow na krzywej bedzie.. no wlasnie, moze ktos twardy je zliczy? :D
jelsi chodzi o import corela do AI to CS2 nie ma z tym wiekszych problemow.. generalnie omijam to cos na c szerokim lukiem, min za eksport plikow -
Jaramei
Wiam,
Ja zamieniam plik .eps w Adobe Illustrator w wersje 3.0 i bez problemu importuje sie do Corela ver. 9 -
WeedMan™
Moim zdaniem , to bardzo często spotykam problem związany ze złożonością projektu , Ilustrator nie może mi zapisać
z AI na EPS
nie wiem czy to kwestia ramu czy poprostu niezależnie od tego mikrodruki obciążają .
hmm; / -
Czuły pocałunek
Od AI w wersji CS5 to raczej jeżeli to mozliwe to corela bym sobie podarował mimo że parę rzeczy ma wg. mnie rozwiązanych lepiej niż ilustrator np. jeśli chodzi o pracę z czcionką czy na węzłach w krzywych. Odkąd pamiętam to między cdr i ai nigdy nie było pełnej zgodności i pewnie nie będzie. I zawsze będą zapewne te same pytania i problemy. Jedyna recepta to trzymanie się jednego pakietu graficznego jak mi przychodzi do głowy. Tak samo były zawsze problemy między plikami w quarkxpress i plikami pagemaker/indesign jesli chodzi o dtp. -
Ali
>Czuły pocałunek napisał
>Jedyna recepta to trzymanie się
>jednego pakietu graficznego jak mi przychodzi do głowy.
Pomysł słuszny, ale całkowicie nie do zrealizowania. Ja np. pracuję w Illustratorze. A jak mi klient prześle jakieś materiały w Corelu (co akurat zdarza się codziennie) to mam mu powiedzieć żeby się bujał, bo nie jest ze mną zgodny? :)