-
Lily
Wydawało mi się, że tablety mają na ekranie fragment tego, co robimy na komputerze? a tymczasem jak mam swój to jest on pusty?
Oglądałam tylko coś w tym stylu na youtubie http://www.youtube.com/watch?v=dLEu... więc nic dziwnego że nie miałam pojęcia jak jest naprawde..
Mam tablet na kolanach i w ogóle jest mi trudno trafić w ekran. To ma tak być na zawsze? czy coś źle zainstalowałam?
Niech nikt się ze mnie nie śmieje albo co -
Lily
-
Ufo aka Juggalo
ale jaki masz tablet? wydalas kupe kasy w cintiq, czy jak?
bo znakomita czesc tabletow, nie posiada wyswietlacza lcd, a jednak trafic sie nimi w ekran da :) Chyba, ze masz tego psikusa, ze cos jest nie tak skonfigurowane, typu tablet o proporcjach typu 16:1o, a monitor 4:3, albo dwa monitory na jeden tablet... -
Lily
Wacom bamboo fun A5, wiec chyba troche wiecej jak 16:10
I wlasnie costam trafiam ale jest mi trudno :( automatycznie siegam po myszke zeby przesunac w rog ikonke, a normalnie chcialabym tabletem.. raz az musialam odlaczyc myszke by sie czegos chociaz troche nauczyc
Okropnosc z warstwami.. wszystko idzie mi tak powoli, wygodniej byloby jak na razie z myszka i jest mi przykro bo skoro jestem tak przywiazana do niej to chyba nie moglabym w zaden sposob zostac grafikiem.
Myślalam ze to poprawi nieco moje prace.. a tu takie rozczarowanie juz na poczatku
Chyba bede musiala sprzedac świezo kupione, tak wyczekiwane.. -
-
Ali
>Lily napisała:
>Wacom bamboo fun A5, wiec chyba troche wiecej jak 16:10
Ty chyba nie wiesz o czym mówisz...
A ogólnie to poćwicz po prostu. Jak pierwszy raz chwytasz za tablet to po prostu trzeba się do niego przyzwyczaić, początki mogą być trudne. Myslę, że po prostu problem tkwi w tym, że to jest "nowe" i nie masz z tym obeznania. Pomęcz się ze dwa, trzy dni i napisz, czy problem dalej istnieje. -
Ufo aka Juggalo
dokladnie, kwestia przyzwyczajenia, tak jak z trackballem - na poczatku jest wtf?! jak mozna tego uzywac, a pozniej zycia sobie czlowiek nie wyobraza bez tego.
okej, jest jeszcze kwestia sterownikow, moze sie nie zainstalowaly, albo zle zainstalowaly i sprzet chodzi na jakichs domyslnych systemowych. Zdarzylo mi sie tak, wlasnie z tym, tabletem i to wtedy jest troche uciazliwe, jak np nie trzyma proporcji, albo zle odwzorowywuje miejsce nacisniecia na tablecie wzgledem ekranu (chociaz to ostatnie jest tylko lekko upierdliwe i nawet w pewnym sesie zabawne) -
Lily
Nie wiem czy nie wiem o czym mówię. To akurat jest nieważne
Okej.. spróbuje, dzięki
Na razie troche lepiej mi idzie, ale w sumie szkoda że nie ma to w obszarze roboczym kawałka monitora. To tak, jakbyśmy pisali/rysowali na oślep i niestety do tego ze mną dochodzi :p -
Lily
Btw mam pytanie.. jak się pozbyć się tego? :/ http://i825.photobucket.com/albums/... (obrazek)
Wiem że jest to panel wprowadzania na komputerze typu tablet i udało się mi usunąć to z rogu kompa gdzie zawsze było takie głupie wysuwane coś, i też udało się usunąć z aktywnych ekraników tekstu, ale nie mam pojęcia jak spod tego ekranu logowania.. -
Ufo aka Juggalo
technika jest taka, ze lape ma sie na tablecie, a patrzy na monitor i sie patrzy gdzie jest wskaznik, bo inaczej to to jest tak jakbysmy uzywajac mychy patrzyli gdzie ona jest na stole :D
co do problemu z logowaniem to zapraszam na stosowne grono visty/7