-
Złork
-
agacioЯ 89
A co z graphire4? Zastanawiam się nad nim, format a6, na warunki "domowe" początkujacego rysownika...
I jak to jest z tabletami- czy da się "przerysować" coś co zostało uwiecznione na papierze i czy da się np. zacząć rysunke i potem go dokończyć? A co, jeśli nie zmieści się w polu tableta? I czy na a6 da się narysować coś na całą powierzchnię monitora, czy rysunki będa równie małe jak tablet? (wybaczcie mase pytań, ale nigdy nie miał tableta w ręku i chcę rowiać wszytskie wątpliwości) -
Anonim
Wprawdzie nie mam Wacoma i takie cudo widzialem tylko u kolegi, a jedyne porownanie jakie mam to moj Pentagram Quadpen (A6) vs. XXL (przy ktorym wypada rewelacyjnie), ale podejrzewam, ze zasady pozostaja niezmienne, niezaleznie od marki i rozmiaru tabletu. To znaczy: pole robocze sobie ustalasz samemu. Standardowo, caly obszar tabletu odpowiada calemu obszarowi monitora. Chcesz rysowac szczegoly - powiekszasz dany fragment obrazka. Przerysowac sie da, da sie tez zaczac i dokonczyc pozniej, jak wszystko na komputerze.
Jesli chodzi o wybor marki - no coz, wylozyc 200zl, a pare stowek wiecej na sprzet, ktorego obslugi jeszcze nie znam i pewnie bede sie uczyl dlugo i mozolnie - jak dla mnie nie warto. Chociaz w zupelne gowno inwestowac tez szkoda (mowie o nieslawnych xxl). Trudna rada, bo nie ma wlasciwie niczego "pomiedzy" na rynku, na ile sie orientuje. -
agacioЯ 89
Dzisisj słyszałam po raz pierwszy dobra opinię o pentagramie i... Mam wątpliwości...
Jak oceniasz swój quadpen? Ile czasu go masz i jak Ci się na nim pracuje?
Z tym dorysowaniem chodziło mi o to, że kiedy np. obrazek który chce przerysować, będzie większy niż rozmiar A6 (a mam sporo takich, że ciut, ciut...)
Wiem ze odpowiada całej powierzchni monitora, ale czy da się tak ustawić, żeby cała powierzchnia tabletu była częścią powierzchni monitora?
Tego "pomiędzy" cały czas szukam, szukam, szukam.... -
-
agacioЯ 89
A ja znowu mam problem- czy Pentagrama- Quad Pen (z możliwością wypróbowania) format a6- 200 zł, Wacoma Volito 2, też a6, za 165 czy Pentagrama większego- a5, za 150-300 zł? (zalezy od aukcji).
O graphire czy innych droższych jeszcze pomyślę, narazie chcę tylko się pobawic w rysowanie komiksów. Nie potrzebuję zaawansowanych technik i możliwości, wazne żeby rysowało się wygodnie. -
Anonim
Jesli chodzi o Pentagramy, to faktycznie ciesza sie generalnie zla opinia, ale na ile wiem - chodzi tu tylko o te wielkoformatowe, bo na nich cudem jest narysowanie wglednie prostej linii, o bardziej zlozonych ksztaltach nie wspominajac. Jesli chodzi o Quadpena - wlasnego mam go od miesiaca, ale uzywalem juz wczesniej - mowie: nie mam porownania z produktami Wacoma. Ma on niezaprzeczalnie swoje wady (chocby to, ze piorko jest na baterie, ale mi sie wygodniej rysuje ciezszym; albo zdarzajace sie klopoty ze sterownikami), ale jest chyba rozsadnym zakupem za ta cene, no i oferuje jak dla mnie spore mozliwosci, przynajmniej poki co w sam raz na moje potrzeby. Na wszelki wypadek, dopytaj sie innych o opinie na temat tego i innych modeli.
A co do pytania z powierzchnia monitora - nie wiem, u mnie sie nie da. -
agacioЯ 89
Widać z pytaniem o powierzchnię to do profesjonalisty trzeba; ).
Dzięki -
+fuzz+one+
Ha Ha
Miazg (chciałby mieć cycki - tak pisze w opisie)
" - no coz, wylozyc 200zl, a pare stowek wiecej na sprzet, ktorego obslugi jeszcze nie znam i pewnie bede sie uczyl dlugo i mozolnie - jak dla mnie nie warto. "
Fajnie sie to układa - Cycki też sie uczysz obsługiwac ale nie zwisa Ci ta nauka ciężarem - a od momentu kiedy sie juz nauczysz, to wiesz, że do tej pory życie było na pół gwizdka. A mimo to ciągle poznajesz nowe featurki :D
podobnie jest z Intuosem.
Tyle ze ten sprawia równie wiele radości heteroseksualnym dziewczynom i gejom - w przeciweństwie do cycków - i właściwie nie wiadomo czemu bo jest płaski, zimny i twardy (Intuos - wprzeciwieństwie do... wiadomo)
- jedyne co ma wspólnego to tyle - ze, też doskonale wyczuwa kiedy ma do czynienia z kimś utalentowanym i znacznie lepiej wtedy reaguje (w preciwieństwie do ..
.. pentagrama)
:D
Mam nadzieje ze zadnej posiadaczki przynajmniej jednego z wyżej opisanych nie urazilem - gdyz nie to moim celem -
Anonim
Eeee... i ze niby czego w ten sposob dowiodles? :) Ze Intuos jest lepszy? To przeciez wiadomo. Tak samo jak wiem, ze na Allegro za Intuosa A5 winszuja sobie 1500zl.
A skoro juz operujemy metaformami to prosze: to, ze masz komplet kredek w milionie odcieni, o roznych srednicach i twardosci wkladu wcale nie gwarantuje ci, ze narysujesz cos lepiej od czlowieka ze zwyklym olowkiem. :)
-
+fuzz+one+
A skoro juz operujemy metaformami to prosze: to, ze masz komplet kredek w milionie odcieni, o roznych srednicach i twardosci wkladu wcale nie gwarantuje ci, ze narysujesz cos lepiej od czlowieka ze zwyklym olowkiem. :)
tak masz racje - i to jest ostrzeżenie dla tych którzy chca sobie kupowac Inyuosa na początek a potem sie uczyć rysować - bo to jest mega cienki sposób podejścia do sprawy
a czego dowiodłem???
Oj boje sie że tylko tego że nie za bardzo z poczuciem chumoru - ale to grono o grafice - wieć nie jest obowiiązkowe
-
Anonim
No i wyszedlem na gbura :) No nic, zdarza sie najlepszym :) Ale w calej rozciaglosci zgadzam sie z moim przedmowca -
+fuzz+one+
-
agacioЯ 89
Miazg- co do twego skromnego marzenia- pozycze Ci baaardzo chętnie.
Fuzz, zgadzam sie z Toba (już chyba nie po raz pierwszy; ), dlatego decyduję sie na Volito2, a dalej się pomyśli, kiedy jeszcze troche uzbieram i stwierdze, ze obecny sprzet mi nie wystarcza.
Arivederla e gracie! -
Anonim
-
Anonim
halo halo czy ktos moze jest przypadkiem z poznania i robi wizualizacje 3d?? pilnie potrzebujeeeeee pomozcie -
+fuzz+one+
A on może jest z Elbląga??
A Dlaczego??
Bo moja zona, - jest z Elbląga ....
(uuuu)
Jakby ktoś nie skumał to Kort i Albin - "samica nosorożca"
Takie wolne skojarzenie -
robert rzewuski
....że się wtrącę między Towarzystwo---mam Intuosa XL ----- 40 z groszami na 30 parę centymetrów --ekranu roboczego.W ołówku robię już 20 i parę lat-- kolejnym szczeblem rozwoju nie będzie żaden tablet graficzny,,,na razie, każdy rasowy rysownik wie dlaczego. Alle...alle Intuos daje inne i dodatkowe dla rysowników możliwości przekształcania rysunku czy grafiki o wiele precyzyjniej niż jakieś ,,tektury,,od Pentagrama. W Intuosie prawie ...prawie czuje się ołówek ,,,,i to jest najważniejsze... A tak na marginesie ...korzystam z różnych pluginów, małych programików free....i nie kupuję następnych piór piszących Intuosa,,, i dlatego ten tablet jest wielki......