GRCHW ™ [2252]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Марго

Czy ktoś wie? Czy wytyczone są konkretne granice?
  • Ervin

Dawno temu od strony saskiej kępy granicą była międzynarodowa... ale to dawno i nieprawda

Trzeba by chyba pobiegać po ulicach i poczytać te śliczne niebieskie tablice co to nam władze stolicy zafundowały :)
  • Марго

granicą z gocławiem jest chyba ostrobramska, ale reszty nie wiem własnie, heh; )
  • Predi

Ostrobramska z Goclawiem -to taka główna, łatwa do wytyczenia granica -najgorzej na północ bo tam w sumie plynnie przechodzi... Do stadionu to napewno jeszcze się zalicza jako GRO

Wschód -chyba nie ma co się zagłębiać bo albo nic już nie ma albo zaczyna się Rembertów haha

Zachód -nie mam pojęcia, nie bywam, wiadomo naturalna granica Wisła, a jak jest tam z Gocławiem płd-zach to nie wiem.
  • \/\/|/\/ΣTOU

Stadion? Grochów jest tylko do Terespolskiej. Dalej to już Kamionek.
  • Bretes

na zachod to za chłopickiego (na wysokosci pl.szembeka) juz jest goclawek ale wszyscy moi sasiedzi zbojkotowali nowy przydzial administracyjny i zdrapali goclawki, zeby napisac na tym miejscu GROCHÓW!! dlatego ja tez sie czuje grochowiakiem, choc mieszkam na ul. płowce, kolo szkoly na boremlowskiej...
    moze ktos z was jest absolwentem nie istniejacej juz podstawowki nr71 im.M.Bochuszewiczównej??
  • śFinka

jak to nie istniejacej??!!
  • Bretes

teraz jest sjakies gimnazjum z nowym numerkiem (22) i maria bohuszewiczówna nasza czolowa dzialaczka socjalistyczna juz patronem nie jest :/
  • Internauta.

ziaaaam, ja szponciłem swego czasu w tej wspaniałej szkole!! 71!

to co teraz z nią zrobili to straszne, niby remont, ale dawnego klimatu to już tam nie ma...

piona dla ludzi z grochowa!!
  • Ŀegenda שּׂe שּׂłasnym טּmyśle

71 jest de best
    8 (osiem lat + zerówka) mojego życia
    ciekawe czy ślepa (od muzyki) jeszcze naucza i czy nadal ma ten swój chór
    a moją wychowawczyni była babka od gegry... jak jej tam było.. aaa Błaszkiewicz
  • Internauta.

heheh ślepa była żejapierdole, pijaczka; P
    nieźle niezrównoważona była też sandecka od fizyki.. Błaszkiewicz znośna.
    Kozioł był spoko wariat "ojciec nie bij mnie"; )

a Śleszycki? :P
  • eNDeR

no wlasnie, z map wynika ze kosciol przy Chlopickiego jest na Grochowie, ale juz Rowis na goclawku....
    Ja tam zawsze mieszkalem na Grochowie i takie podzialy mnie wala, Grochow to Grochow!
    Kiedys Osiecka, obecnie Kordeckiego :D
  • Internauta.

grochów od rowisa odepchnąć się nie da!! :)
    oni tam wszędzie ponapisywali gocławek, w ogóle nie wiem co to za pomysł, ludzie to i tak przerabiają na grochów!!!
  • Bojak G

Co to w ogole jest 'goclawek'? toz to jakis wymysl nadgorliwych urzędasów.

Grochowskie granice biegna jakoś tak: Kinowa, Ostrobramska/fragment Marsa, linia kolejowa PKP (Olszynka też się zalicza :), Terespolska...

Wiwat Wielki Grochów od morza do morza :P

"Ja mieszkam na Grochowie, nie na Brooklynie
    Dookoła się gnieżdżą parszywe świnie"!
  • Internauta.

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.h...

tutaj też roztrząsali to zagadnienie.

5.
  • wjts

tak mi sie wydaje ze na polnoc od grochowskiej to Osiedle Mlodych,
    na wschod od zamienieckiej Gocławek, a na zachod od Stanow Zjednoczonych jest Kinowa i Kamionek

tak wiec wychodzi ze Grochow miesci sie pomiedzy Al. Stanow, Grochowska, Zamieniecka i Ostrobramska

moze sie myle...

ale mysle ze na pozostale tereny opisane przez Nieustraszonego tez mozna spokojnie mowic GRCHW
  • Rozkojarzona

eee...no... nie wygłupiajcie się, to ja niby na grochowie nie mieszkam jednak...?? o_0 bo ja bliziutko ROWISU mieszkam... i to niby gocławek ?? ee.... ja tam grochowianka jestem i koniec kropka :D
  • Lew Szablasty

z tego co ja sie oriętuje to na wschód grochów jest do ulicy Marsa nie dalej (granica osiedla młodych wiem ze to juz gocławek ale zawsze było liczone jako gro.) na zachód to to tak do stadionu (al zieleniecka) na południe jak kazdy wie do torów a na północ? linia graniczna z Gocławiem to osiedle ostrobramska (osiedle ostrobramska to nie grochów;D to witolin;D) od strony trasy to międzynarodowa (dalej jest juz saska kępa)
  • Anonim

Z tego co mi wiadomo, to napewno domniemany Goclawek zalicza sie historycznie do GRO (moze znowu nie od tak dawna, ale jednak).
    Dalej problemy mieliscie z Ostrobramska - gucio prawda, bo jest Przyczolek Grochowski, ktory jak nazwa wskazuje jest flanka GRO na druga strone Ostrobramskiej.
    Skaryszew tez na bank zalicza sie do GRO - czyli tu granica jest al. Zieleniecka.
    Mozna jeszcze lekko polemizowac z Olszynka Grochowska. NIby tez GRO, wiec wypadaloby postawic granice gdzies na torach, a jest ich tam sporo, wiec mamy niezly balagan. Zaklad karny chyba jeszcze zalicza sie do GRO.
    Reszta granic raczej bez korekt :P

Troche materialow dla ciekawskich:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Praga_...
    http://www.warszawa.pl/administracj...
  • Shinju

heh... no moja wspaniała kinowa to napewno grochów :)
  • 1
  • 2