-
Anonim
Jeżeli taki temat już był, to poproszę o odnośnik do niego i skasowanie tego tematu oraz: przepraszam.
Do rzeczy:
Naturze można zaszkodzić na wiele sposobów, a ja za wszelką cenę staram się tego uniknąć. Czasem niszczymy coś nieświadomie, dlatego zaraz zapytam.
Ostatnio wymarzyło mi się posiąść małpkę, taką niewielką, coby spokojnie na ramieniu zasiąść mogła.
Przy założeniu, że będę się nią dobrze opiekować, mogę ją w jakiś sposób skrzywdzić?
Wiadomo, że w Polsce nie hoduje się małpek i nie biegają one po ulicach, to coś innego niż pies czy kot, a ja wiem tyle co nic. -
Gru
osobiście uważam, że to zły pomysł, bo miejsce małpek jest na wolności- czy to w mieście, czy w lasach tropikalnych, ale na wolności. Krzywdy jej nie zrobisz(przy założeniu ze bedziesz sie nią opiekował itp.) tym bardziej jeśli urodzi się taka w niewoli, ale pozostaje kwestia sumienia. mnie by dręczyło. - Ja zawsze o wężu marzyłam, ale raczej go sobie nie kupie. chyba ze od kogoś-kto by chciał się pozbyć-> taki myk, żeby oszukac wlasne sumienie;p -
Anonim
opiekowała; )
Łapać małpki do worka nie zamierzam; )
Jeszcze: czy to w ogóle jest legalne o.O -
kitka
Jest legalne, ale:
1. Małpka to zwierze stadne, musisz zakupić jak juz dwie małpki przynajmniej, bo sama nigdy nie uszczęśliwisz pupila
2. Małpka niszczy wszystko, sra gdzie popadnie, wrzeszczy, nie słucha się, wszędzie się dostanie, potrzebuje stałej uwagi, nie może zostać sama w domu. Zastanów sie powaznie czy możesz z tym żyć.
3. Małpka nie jest zwierzeciem domowym w żadnym wypadku, nie potrzebuje i nie chce opieki cżłowieka
4. Małpki często są z odłowu
5. Ludzie chętnie kupują małpki w przypływie chwilowej zachcianki. Po roku czy 5 latach małpy trafiają do ogrodów zoologicznych/schronisk/sklepó w czy w jeszcze gorsze miejsca. Zastanó sie czemu tak się dzieje i czy Ciebie to nie spotka
6. Małpka jest słodka tylko na filmie, w domu to odpowiedzialnośc, która nawet do pracy Cię nie puści
7. Na ramieniu można też nosić małpkę sztuczną z takim samym skutkiem. No... Sztuczna nie zabrudzi ulubionej bluzki.; )
8. Małpka potrzebuje drzew, wrzeszczy o 5 rano, niszczy kobietom fryzury, gryzie, kradnie.
9. Przeżywalność małpek w domu jest bardzo niska, bo nie zapewni się małpce idealnych warunków. Chyba, ze mieszka się w dźungli
10. Małpka to odpowiedzialnośc na wiele, wiele lat, a okres młodzieńczy jest gorszy niż u ludzi
Nie żebym uważała małpki za jakieś potwory. Ale zamiast myśleć o nich jak o milusich ozdóbkach, trzeba na nie spojrzeć jak na dzikie zwierzeta. Trzymane w domu zawsze będą się męczyć. -
-
Anonim
Dzięki wielkie za odpowiedź; ) Teraz wiem nad czym mam się zastanawiać; ) -
harrynash
>Trzymane w domu zawsze będą się męczyć.
Chyba że kupisz wypchaną, wtedy znikną kłopoty natury fizycznej. Ewentualnie można ja w jakiś finezyjny sposób wykastrować jak kota, żeby była spokojna. -
Anonim
-
Stara Wiedźma
zły, zły, zdecydowanie zły pomysł :P Pracuje z małpami na co dzień i kocham je, ale nie chciałabym mieć takiej w domu. To nie jest zwierze domowe. -
Anonim
Oj, temat już trochę nieaktualny. Pomysł już jakiś czas temu wybiłam sobie z głowy, a jak wróci, to może dostanę pracę w miejscu gdzie chowa się małpki i przygotowuje do samodzielnego życia; )
Ale bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. -
sosnowiczanin
temat jest spoko, bo ludzie naprawde nie kontrolują swoich zachcianek
- wystarczy tylko pojechać do jakiś ośrodków wczasowych we wrzesniu-październiku - ile psów !
jeszcze niedawno ktoś im dawał jeść...
zastanawia mnie też, dlaczego ludzi stać na to żeby mieć psa, ale nie
na to żeby zrobić adopcję serca jakiejś sieroty biednej o innym kolorze skóry.