- 1
- 2
-
Anonim
...z silnikiem, osobistego, dostępnego za ograniczoną ilość pieniędzy.
Czyli samochód na gaz, benzynę lub ropę. Robił ktoś dokładne badania który z nich jest najbardziej "przyjazny" dla środowiska?
Najnowsze małolitrażowe diesle palą do 4 l/100km. Benzynowe o podobnym komforcie 5-6 l, te same na gaz 6-7 l . (przy spokojnej jeździe).
Ilość produktów ich spalania i one same - jakie są? ...i jak bardzo szkodzą? -
Misiek
no jesli ekologiczny to napewno nie samochód bo on truje środowisko dla was to nogi lub od biedy rower (to sarkazm ta moja wypowiedź) Mój pali 15 l/ 100 i mam to gdzieś póki mnie stać :P -
Anonim
>Misiek napisał
>no jesli ekologiczny to napewno nie samochód bo on truje
>środowisko dla was to nogi lub od biedy rower (to sarkazm
>ta moja wypowiedź) Mój pali 15 l/ 100 i mam to gdzieś
>póki mnie stać :P
Właśnie o to chodzi, że jak się mieszka w miejscowości bez kolei i jeździ często kilkadziesiąt kilometrów do miejscowości bez kolei, lub ma się flotę karetek lub samochodów dostawczych, to pytanie staje się istotne.
Mając taką wiedzę, można by zaproponować akcję by samochody służbowe instytucji państwowych były zasilane tylko w ten sposób! -
Misiek
po co?
samochód został zaprojektowany do zasilania benzyną lub ropą i inne zasilanie skutecznie niszczy ten silnik. LPG, CNG no cóż strasznie to niszczy silnik i wiem coś o tym mialem LPG ale wywalilem to badziewie z auta i teraz odzył a że pali? To nie kaktus pić musi
-
-
Anonim
Wiesz... Jakoś szokująco odkrywcze to to nie jest, ale biorąc pod uwagę fakt, że jest możliwość zmniejszenia (nie mówię o kompletnym zlikwidowaniu) spalin i zanieczyszczeń istnieje, fajnie by było z tego skorzystać.
:) -
Misiek
no nie powiedzialbym że LPG powoduje zmniejszenie spalin. Sam mialem problem na stacji diagnostyczne. LPg powoduje szybsze zużycie katalizatora, który ma za zadania chronić środowisko. Jak wysiądzie to cóż.. To rozwalaj sobie swój samochód. Eh te wycieki, ten smród:) Jak miło ja uważam że auto powinno jeździć tylko na benzynie lub ropie. Jak już ktoś chce być ekologiczny niech se kupi hybrydę i po problemie -
Anonim
>Misiek napisał
>no nie powiedzialbym że LPG powoduje zmniejszenie spalin.
>Sam mialem problem na stacji diagnostyczne.
Sam powiedziałeś wcześniej, że jeździsz złomem, który chla 15l..... ty chyba nie powinieneś wogóle się wypowiadać w tym temacie. Twój katalizator to już chyba tylko wypalona rura! -
59°52'7.25"N; 10°31'11.07"E
chevy - 4.2l motorek; ) spalanie - w trasie czasami nawet ponizej 15l; p i co teraz ekolodzy?? mam sie przesiasc na rower??? buehehehehehe -
Anonim
Jak to było? "Wam to juhasie widno nie o wiedzę chodzi..."
Ja też jestem zainteresowany informacją o emisjach i to podaną w sposób strawny i porównywalny. Dobór samochodu (dla mnie ważniejsze są silniki do łodzi) dokonuje się zależnie od zadań i potrzeb. Ale już sposób zasilania - to swobodna decyzja właściciela. Ja na ten przykład jeździłem już na LPG, benzynie i dieslu - a do wyboru jest jeszcze co najmniej holzgas, CNG, rzepak i etanol. I oczywiście prąd z różnych źródeł. Czy ktoś słyszał o porządnych, kompleksowych badaniach porównawczych? Obejmujących także koszty wytworzenia/pozyskania paliwa? I oczywiście z wyodrębnieniem podatków?
Chętnie poczytam, i w razie czego pomogę np. przetłumaczyć. -
Misiek
>Kefas( tak wiem...) napisał
>>Misiek napisał
>>no nie powiedzialbym że LPG powoduje zmniejszenie spalin.
>>Sam mialem problem na stacji diagnostyczne.
>
>Sam powiedziałeś wcześniej, że jeździsz złomem, który
>chla 15l..... ty chyba nie powinieneś wogóle się
>wypowiadać w tym temacie. Twój katalizator to już chyba
>tylko wypalona rura!
Sam jesteś złom. To że auto chla 15l to jest złom? A jeździjcie sobie rowerami bo każdy samochód emituje zanieczyszczenia
A że katalizator już może się przepalił? Możliwe ale nie bęę go wymienial chybaże wspanialomyslne organizacje ekologiczne mi go zafundują:) Do mego Volvo 5 tyś :)
cytat:
"Ja na ten przykład jeździłem już na LPG, benzynie i dieslu - a do wyboru jest jeszcze co najmniej holzgas, CNG, rzepak i etanol. I oczywiście prąd z różnych źródeł. Czy ktoś słyszał o porządnych, kompleksowych badaniach porównawczych? Obejmujących także koszty wytworzenia/pozyskania paliwa? I oczywiście z wyodrębnieniem podatków? "
Poczytaj sobie auto-świat było mnóstwo o tym.
Żadnego nowego auta nie da się napelnić rzepakiem i etanolem (doprowadzi to do calkowitego zniszczenia silnika)
CNG tak ale tylko i wylącznie fabryczne a u nas liczba stacji jest imponująca:) ok 17 :)
LPG? NIE z racji tego że powstaje z ropy naftowej i jest bardziej zabójczy dla silnika niż CNG.
I pamiętaj gaz nadaje się do pieca a nie do samochodu!
-
Anonim
>Poczytaj sobie auto-świat było mnóstwo o tym.
Kiedy mi chodzi o dane źródłowe, a nie przeżute przez dziennikarzy.
>
>Żadnego nowego auta nie da się napelnić rzepakiem i
>etanolem (doprowadzi to do calkowitego zniszczenia silnika)
>
Co do rzepaku - nie wiem jeszcze. Co do etanolu - VW (a ściśle ich brazylijski oddział) ma wyraźnie inne zdanie niż Ty.
>
>CNG tak ale tylko i wylącznie fabryczne a u nas liczba
>stacji jest imponująca:) ok 17 :)
>
Oczywiście że fabrycznie. Liczba stacji nie jest istotna - ja na razie zbieram dane, a nie kupuję samochód...
-
Misiek
>PiK. napisał
>>Poczytaj sobie auto-świat było mnóstwo o tym.
>
>Kiedy mi chodzi o dane źródłowe, a nie przeżute przez
>dziennikarzy.
>
>>
>>Żadnego nowego auta nie da się napelnić rzepakiem i
>>etanolem (doprowadzi to do calkowitego zniszczenia
>silnika)
>>
>
>Co do rzepaku - nie wiem jeszcze. Co do etanolu - VW (a
>ściśle ich brazylijski oddział) ma wyraźnie inne zdanie
>niż Ty.
>
>>
>>CNG tak ale tylko i wylącznie fabryczne a u nas liczba
>>stacji jest imponująca:) ok 17 :)
>>
>
>Oczywiście że fabrycznie. Liczba stacji nie jest istotna -
>ja na razie zbieram dane, a nie kupuję samochód...
>
To po co czytacie GW? toż to zupelnie przeżute przez dziennikarzy. AŚ (tjm niemiecki AB) testowali stargo golfa na olej roślinny i jeździl ale nowy Golf rozsypal się po 2 tys km
co do etnaolu. Róznie jest Saab niby też to promuje ale to kupują tam tylko dizęki temu że mają ogromne ulgi finansowe i podatkowe... bo cena paliwa jest droższa...
-
Anonim
>To po co czytacie GW? toż to zupelnie przeżute przez
>dziennikarzy.
To chyba nie do mnie... A jeśli do mnie - to kulą w płot trafiłeś.
>co do etnaolu. Róznie jest Saab niby też to promuje ale to
>kupują tam tylko dizęki temu że mają ogromne ulgi
>finansowe i podatkowe... bo cena paliwa jest droższa...
>
To znaczy że jak nie ma ulg, to silnik się od etanolu niszczy, a jak są to nie? Coś Ci się pokangurzyło.
Brazylia po zamknięciu przed nią UE-rynku cukrowego przestawiła się na produkcję etanolu z trzciny, a brazylijski VW opracował moduły sterujące Fuel-flex i Full-flex pozwalające na dowolną zmianę (od 0 do 100%) udiału bezwodnego etanolu z paliwie. W tej chwili te moduły są juz sprzwdawane nawet w Polsce - oczywiście nie ma sensu z nich korzystać, bo są absurdalne obciążenia podatkowe (to co Ty określasz jako ogromne ulgi - to po prostu normalny poziom podatków).
OK, mnie interesuje tak naprawdę całkowity koszt wyprodukowania 1 kWh z różnych źródeł (wliczając koszt obciążający środowisko). Na dzień dobry może być 1kWh energii cieplnej - co nam usuwa silnik poza nawias.
Ale wygląda na to, że tu tych danych nie znajdę. -
Misiek
tego ci na tą chwilę nie przedstawię ale poszukam bo miałem takie dane. Jak wspominałem wyżej o etanolu nic nie pisałem że niszcyz silnik... pisalem o oleju roslinnym (rzepakowym), lpg i cng
-
Anonim
>Misiek napisał
>tego ci na tą chwilę nie przedstawię ale poszukam bo
>miałem takie dane. Jak wspominałem wyżej o etanolu nic
>nie pisałem że niszcyz silnik... pisalem o oleju roslinnym
>(rzepakowym), lpg i cng
>
Cztery wiadomości wcześniej napisałeś:
"Żadnego nowego auta nie da się napelnić rzepakiem i etanolem (doprowadzi to do calkowitego zniszczenia silnika) " -
Misiek
tak nie da się o ile auto jest fabrycznie do tego przystosowane.... Bo do seryjnego silnika wlanie etanolu skończy się hmm a może weź spróbuj:) -
Anonim
>Misiek napisał
>tak nie da się o ile auto jest fabrycznie do tego
>przystosowane.... Bo do seryjnego silnika wlanie etanolu
>skończy się hmm a może weź spróbuj:)
Wiesz, może się napij wody dla odmiany... Chyba że nie jesteś fabrycznie przystosowany...
Idę poszukać jakiegoś fachowca. Na bimber.info jest trochę TRZEŹWYCH komentarzy na ten temat. -
Misiek
-
Anonim
>Misiek napisał
>a ty idź zjedz troszke trawki toż ekolog jesteś....
>
:D I znowu kulą w płot... -
Anonim
- 1
- 2