-
magdalena kosieradzka
80% mieszkańców Podlasia wybrało majówkę zamiast referendum w sprawie obwodnicy Augustowa przez Dolinę Rospudy, kolejne miliony z budżetu państwa wyrzucone w błoto...
czytaj więcej : http://www.dolina-rospudy.pl/ -
kitka
-
harrynash
>kitka napisała:
>Powinniśmy słuchać UE... A nie czekać aż dowali nam
>karę...
W żadnym wypadku nie powinniśmy słuchać dyktatu UE. Żadnych kar nie będzie, bo UE nic tu nie ma do gadania. Powtórzę się:
- Projekt obwodnicy rozpoczął się 12 lat temu, na długo przed akcesją Polski do UE.
- Prace nad planem przebiegu zostały rozpoczęte przed programem Natura2000
- Całość inwestycji jest realizowana z funduszy krajowych, UE nie dokłada nam złamanego centa
- UE przegrała już podobną sprawę z Austrią, a Trybunał Europejski obowiązuje zasada stosowania się do precedensów.
Poza tym, ewentualne kary, będą mniejsze niż straty spowodowane zmianą trasy czy opóźnieniami w budowie. Ta obwodnica po prostu się opłaca, bez względu na kary itp.
Nie pozwólcie aby zielone lobby w Komisji Europejskiej zrobiło Wam wodę z mózgu. -
kitka
No ale jakby się przesunęło obwodnicę to UE by dopłaciła. A czy obwodnica sie opłaca... Łatwiej i taniej zbudować ją bez kar i osuszania bagien parę kilometrów dalej... -
-
Anonim
A jak wstąpiliśmy do UE to obowiązują nas pewne standardy, niezależnie od tego, czy plany działań podejmowane były w 2007 czy w 1918. -
harrynash
>kitka napisała:
>No ale jakby się przesunęło obwodnicę to UE by dopłaciła.
Skąd masz tą informację? Nic nie słyszałem o żadnej gratyfikacji w zamian za przesunięcie. Jeśli natomiast myślisz o unijnym funduszu na ochronę środowiska to jest to całkiem inny worek z pieniędzmi.
>A czy obwodnica sie opłaca... Łatwiej i
>taniej zbudować ją bez kar i osuszania bagien parę
>kilometrów dalej...
Właśnie nie. Jeśli będą kary pół biedy bo w porównaniu z inwestycją to grosze. Natomiast wydłużenie trasy o "kilka kilometrów" to koszty które pójdą w miliony złotych. Wiesz ile kosztuje wybudowanie kilometra autostrady? Od 22 do 62 mln złotych, w zależności od terenu. Dlaczego ja mam za to płacić? Czy nie lepiej przeznaczyć te pieniądze na ochronę środowiska? -
harrynash
>ProfesorOak 6/9 napisała:
>A jak wstąpiliśmy do UE to obowiązują nas pewne
>standardy, niezależnie od tego, czy plany działań
>podejmowane były w 2007 czy w 1918.
Nie. Prawo nie działa wstecz. A standardy o których piszesz to nadwyżka biurokracji nad zdrowym rozsądkiem.
Jak długo jeszcze nasz kraj będzie euro-skansenem? Kiedy wreszcie ci żarliwi obrońcy przyrody zrozumieją, że rozwój gospodarczy regionu zależy m.in. od odpowiedniej infrastruktury, a nasz kraj jest w sytuacji w której musimy postawić na kartę tego rozwoju bo to warunkuje naszą przyszłość.
Tak to działa. Niestety i na szczęście. -
kitka
> Skąd masz tą informację? Nic nie słyszałem o żadnej gratyfikacji w zamian za przesunięcie. Jeśli natomiast myślisz o unijnym funduszu na ochronę środowiska to jest to całkiem inny worek z pieniędzmi.
Czytałam tak w gazetach i słyszałam w wiadomościach.
> Właśnie nie. Jeśli będą kary pół biedy bo w porównaniu z inwestycją to grosze. Natomiast wydłużenie trasy o "kilka kilometrów" to koszty które pójdą w miliony złotych. Wiesz ile kosztuje wybudowanie kilometra autostrady? Od 22 do 62 mln złotych, w zależności od terenu. Dlaczego ja mam za to płacić? Czy nie lepiej przeznaczyć te pieniądze na ochronę środowiska?
A ile kosztuje wycinka drzew i osuszanie bagien? UE jeszcze by nam dopłaciła na te dodatkowe kilometry więc wyszło by na plus. Przyznaję że sie na tym nie znam, ale moze nie patrzmy na wszystko ekonomicznie? To piekne miejsce gdzie moznaby było rozwinąć turystykę z czego byłyby dochody. A tak wyniszczymy kolejne gatunki w imię czego? Jednej drogi która i tak nic nie zmieni? Dopóki w Augustowie nie zrobia pasów, ludzie będą dalej ginąć, z obwodnicą czy bez... -
harrynash
>A tak wyniszczymy kolejne gatunki w imię czego? Jednej
>drogi która i tak nic nie zmieni? Dopóki w Augustowie nie
>zrobia pasów, ludzie będą dalej ginąć, z obwodnicą czy
>bez...
Obawiam się, że problematyka jest o wiele szersza niż pasy w Augustowie.
Nie ma ochrony środowiska bez rozwoju ekonomicznego. Jak ludzie mają pieniądze to zaczynają myśleć o środowisku. Nie będę powtarzał swoich racji. Dla zainteresowanych, polecam prześledzić temat:
http://grono.net/forum/topic/128148...
Pozdr. -
kitka
-
Davina Rose
od czegoś trzeba zacząć,
nie dojdziesz do celu nie robiąc pierwszego kroku... -
Zdjęcia...
Tak, Harrynash, madry Polak po szkodzie, to przyslowie nadal jest aktualne. Poza tym rozwoj ekonomiczny za wszelka cene troche mi sie nie podoba... Dla wielu osob przyroda jest cenniejsza niz kilka kilometrow autostrady, ale niektorzy popieraja zasciankowe myslenie naszej kaczuszki, jego poplecznika szyszkownika i miejscowego ukladu -
kitka
Ale niech ten pierwszy krok nie uderza w endemity które mogą być atrakcją turystyczną i dawać państwu dochody! Ta autostrada to porażka! Kto bedzie chciał przyjeżdżać do kraju w którym są tylko autostrady-buble okupione śmiercią kolejnych gatunków? Polska ma swój urok, właśnie dzieki swej przyrodzie, a nie dzieki drogom... -
harrynash
>Sesyjka wiosenna? napisał
Nie piszę o rozwoju za wszelką cenę, ale o tym, że ten rozwój jest konieczny i jest to priorytet.
Rozumiem te osoby dla których przyroda jest cenniejsza od autostrady. Natomiast nie rozumiem ludzi nazywających siebie członkami organizacji ekologicznej, którzy przyjeżdżają do Rospudy z drugiego końca Polski i przypinają się do drzew. Wierze, że z czubka takiego drzewa nie słychać argumentów drugiej strony, ale nie rozumiem, dlaczego ci ludzie nie próbują nawet zgłębić sytuacji ludności tamtego regionu. Dlaczego nie zaczną koczować na środku skrzyżowania w Augustowie? Dlaczego nie przypinają się do sygnalizacji świetlnej nad ruchliwą drogą?
-
harrynash
>kitka napisała:
>Ale niech ten pierwszy krok nie uderza w endemity które
>mogą być atrakcją turystyczną i dawać państwu dochody!
>Ta autostrada to porażka! Kto bedzie chciał przyjeżdżać
>do kraju w którym są tylko autostrady-buble okupione
>śmiercią kolejnych gatunków? Polska ma swój urok,
>właśnie dzieki swej przyrodzie, a nie dzieki drogom...
Powiedz mi kto będzie chciał przyjeżdżać do kraju w którym trzeba stać w kilkukilometrowych korkach miasteczek takich jak Augustów (bez obwodnicy), albo tłuc się dziurawą drogą z prędkością 80km/h.
Dla mojego znajomego z Holandii urok Polskiej przyrody skończył się po 2 dniu podróżowania kiedy urwał sobie koło w pięknej endemicznej dziurze na drodze szybkiego ruchu.
-
kitka
A dlaczego mieszkańcy Augustowa tego nie zrobią? To im powinno zależeć. Przecież Ci przeciw ekologom to jacyś fanatycy swojej racji... To oni nie słuchają argumentów ekologów i nie widzą swojej winy!
Ekolodzy próbuja rozmawiać. poogladaj wiadomosci. Ekolog zaczyna mówić i od razu przerywa mu koleś z krzyżem, krzycząc... kto tu kogo nie słucha? :/
A sytuacja jest jasna: burmistrza powinno sie kopnąć w tyłek zeby zrobił swiatła... Ale łatwiej przyczepić się do szaraczka ekologa niż do ważnej szychy.
Rozwój jest konieczny ale nie takimi kosztami. Przecież ekolodzy nie zabraniają wogóle budować autostrad. Nawet dają alternatywy tańsze!
P.S. Poza tym to w Augustowie nie mozna się przypiąć do świateł jak ich nie ma... -
harrynash
>kitka napisała:
>A dlaczego mieszkańcy Augustowa tego nie zrobią? To im
>powinno zależeć. Przecież Ci przeciw ekologom to jacyś
>fanatycy swojej racji... To oni nie słuchają argumentów
>ekologów i nie widzą swojej winy!
A co byś zrobiła gdyby obcy człowiek który przyjechał nie wiadomo skąd zaczął dyktować warunki i przewracać do góry nogami plany które wypracowywane były przez 12 lat?!
>Ekolodzy próbuja rozmawiać. poogladaj wiadomosci. Ekolog
>zaczyna mówić i od razu przerywa mu koleś z krzyżem,
>krzycząc... kto tu kogo nie słucha? :/
Nie mają żadnych merytorycznych argumentów.
>A sytuacja jest jasna: burmistrza powinno sie kopnąć w
>tyłek zeby zrobił swiatła... Ale łatwiej przyczepić
>się do szaraczka ekologa niż do ważnej szychy.
Zostaw te światła w spokoju. Bezrobocie, nędza i ubóstwo - to jest to co trzeba zwalczyć w tym regionie.
>Rozwój jest konieczny ale nie takimi kosztami. Przecież
>ekolodzy nie zabraniają wogóle budować autostrad. Nawet
>dają alternatywy tańsze!
Tańsze alternatywy wykreślone w ciągu miesiąca przez człowieka bez uprawnień który wytyczył nową trasę przez tereny Natura2000 rozkopując kilka wiosek.
-
Zdjęcia...
Widze dalszy ciag dopisywania argumentow lobby autostradowego, uwazam ze dopoki jeszcze mozna trzeba zrobic wszystko, zeby przekonac tych ludzi do przemyslenia sprawy jeszcze raz. Ale wychodzi na to, ze do nich zadne rozsadne argumenty nie docieraja. Dominujacy ped do szybkich zyskow politycznych i finansowych zacmil ich zupelnie, tak ze nie widza, a moze nie chca widziec dalekosieznych perspektyw swoich decyzji, co zreszta jest domena wiekszosci naszych politykow... -
Anonim
czy jest tu w ogóle ktoś z Augustowa ??
W Augustowie są światła, ale tylko na jednym skrzyżowaniu, niedaleko mojej byłej szkoły. Zresztą tu nie chodzi o zrobienie świateł na tej ulicy . Obwodnica jest na prawdę potrzebna w Augustowie. To jest chore że przez miasto przejeżdża codziennie tyle tirów ! Codziennie chodziłam tą ulicą do szkoły to wiem jak to wygląda z bliska, gdy idziesz chodnikiem a 2 metry od ciebie jadą wielkiee tiry, jest bardzo duży hałas i mnóstwo spalin, no i ogólne poczucie niebezpieczeństwa. Jakiś czas temu kierowca zasnął w tirze i przejechał prosto przez rondo , chodnik i taranując płot wjechał na czyjaś posesję ! Co by było gdyby tamtędy szedł jakiś człowiek ?? Rocznie ginie tam kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt ludzi, a kolejnym ofiarom można zapobiec ! Tiry jeżdzą w nocy po mieście, co jest niedopuszczalne! Ci wszyscy augustowianie nie wymyślili sobie tej obwodnicy tak nagle, to nasze miasto i chcemy je chronić i żyć normalnie, bez tirów.
Wiem, że te tereny są chlubą nasego regionu, lecz obwodnica nie zniszczy ich w całości. Szkoda mi każdego zwierzątka, które może przez to zginąć, ale tu chodzi takze o los ludzi. Taki jest negatywny skutek rozwoju miast i całego państwa. -
Anonim
1. Obwodnica jest potrzebna.
2. Można ją poprowadzić zgodnie z prawem innym przebiegiem.
3. :)
4. Najwięcej wypadków w województwie w ciągu ostatnich lat miało miejsce w powiecie łomżyńskim i białostockim, w przeliczeniu na ilość samochodów w powiecie łomżyńskim.
a) Augustów w statystykach łapie się daleko pod koniec, a zrobiono wielkie halo bo jest potrzeba polityczna i wymuszenie przebiegu ViaBaltica przez Białystok (przy takim wybudowaniu obwodnicy jak jest w planach GDDKiA inny przebieg przestaje być opłacalny).
b) opracowanie firmy zewnętrznej (brytyjskiej) jednoznacznie wyklucza przebieg VB i obwodnicy Augustowa trasą opracowaną przez GDDKiA.